Hur blir man av med bananflugor?

Hur blir man av med bananflugor?

Vi hjälper dig att bli av med bananflugor i hemmet — med saker du redan har hemma. Här får du reda på allt du behöver veta.

Bananflugor har vi alla råkat ut för någon gång — faktum är att de nästan alltid dyker upp så fort det lämnas något framme att äta, om det så är frukt eller matrester. Men hur gör man för att bli av med dem när de väl har börjat dyka upp i hemmet? Här går vi igenom flera enkla tips om hur du gör för att bli av med bananflugor.

Artikelns innehåll

 1. Bananflugor
 2. Bli av med bananflugor
 3. Få bort bananflugornas ägg
 4. Förebygg för att undvika bananflugor

Bananflugor

Låt oss börja från början — vad är en bananfluga, och hur kan de dyka upp i våra hem bara för att vi lämnar mat framme? Bananflugan kallas ibland felaktigt för både blomfluga (vilket är en annan art av flugor) eller fruktfluga efter engelskans fruit fly. Det korrekta svenska namnet är alltså just bananfluga, och dess vetenskapliga namn är drosophila melanogaster.

Det kanske märkligaste med bananflugan är att den ser ut att uppstå till synes från ingenting; helt plötsligt har man bara små flugor i köket om man råkat lämna lite övermogen frukt eller matrester framme en stund. Faktum är att bananflugan är så pass liten innan den blir "fullstor" att vi inte ser den med blotta ögat.

Bananflugans livscykel

 1. Ägg: 1 dag
  De ägg som bananflugan lägger — oftast i övermogen eller lätt rutten frukt — är bara en halv millimeter stora och därför i stort sett omöjliga att se med blotta ögat. Den där övermogna bananen eller apelsinen kan därför vara boven i dramat utan att du ser några spår.

 2. Larv: 4 dagar
  Efter bara en dag är bananflugan igenom äggstadiet och är nu en larv. De två första av de tre larvstadierna är 1 dag lång vardera, och det tredje stadiet är 2 dagar långt. När det tredje stadiet är över kan det vara vanligt att larven lämnar frukten och hittar en ny plats inför nästa stadie.

 3. Puppa: 4-5 dagar
  Efter tre larvstadier når bananflugan nästa stadie, vilket är den som puppa; här växer bananflugan till sig under 4-5 dagar innan den blir en bananfluga.

 4. Färdig bananfluga
  Ungefär 11 dagar efter att ägget har lagts har bananflugan utvecklats till en färdig insekt och är precis den insekt som du ser och stör dig på i hemmet. Det har alltså funnits en chans att under dessa 11 dagar bli av med dem om man gjort förebyggande åtgärder.

Om man är noga med rengöring och att ta bort övermogen frukt finns det alltså ganska lång tid där man har möjlighet att bli av med bananflugan innan den har blivit den irriterande fluga den till slut växer sig till.

Bli av med bananflugor

När man har fått bananflugor hemma är det ju redan för sent att göra några förebyggande åtgärder, så hur gör man för att bli av med dem? Här samlar vi våra bästa tips för att få bort bananflugor.

Honungsfälla för bananflugor

Bananflugorna dras ju till vanliga matrester och sötsaker, och det kan vi utnyttja när vi vill bli av med dem; vi kan helt enkelt skapa en fälla av det de gillar mest — söt honung.

För honungsfällan behöver du tre saker:

 • honung
 • diskmedel
 • vinäger

Gör din honungsfälla så här:

 1. Välj ut en burk eller skål som du tycker är lämplig för att ha fällan. Denna behöver inte alls vara stor, utan det räcker med en mindre skål eller djup tallrik.
 2. Häll i leka delar honung och vinäger som du blandar ihop. Du behöver inte så mycket, men ungefär 2 matskedar vardera är lagom om du har fällan i en mindre skål.
 3. Häll i ett par droppar diskmedel i honung- och vinägerblandningen för att ta bort ytspänningen; detta gör att bananflugorna inte längre kan landa på ytan utan istället drunknar när de försöker.

Tack vare honung och vinäger lockar fällan alltså till sig bananflugorna, och eftersom diskmedlet har tagit bort ytspänningen kan insekterna inte landa på ytan.

Fälla med söt dryck

Samma fälla går att göra med vad som helst som är sött och flytande, som exempelvis saft i ett glas; det enda du sedan behöver tillsätta är några droppar diskmedel mot ytspänningen.

Få bort bananflugornas ägg

Bananflugorna förökar sig genom att lägga ägg i området där de trivs, vilket ofta är i köket på grund av matresterna — inte sällan är det i just diskhon de lägger sina ägg. För att vara säker på att du inte har flugägg i diskhon kan det vara en bra idé att värma vatten i en vattenkokare och hälla detta i diskon; då dör bananflugornas ägg och du slipper nästa generation.

Förebygg för att undvika bananflugor

Det bästa du kan göra är så klart att se till att du aldrig får bananflugor i hemmet från början. Här samlar vi tips om hur du kan förebygga och undvika att få bananflugor.

1. Skölj ur glas och muggar

Om du eller dina barn har druckit söta drycker så som saft, läsk eller vin är det en bra idé att skölja ur glasen direkt även om diskmaskinen är full eller upptagen. Detta förhindrar att bananflugorna hittar de söta resterna och växer sig större.

2. Släng soporna regelbundet

Låt inte gamla soprester stå, utan se till att du slänger soporna ofta — och kanske till och med direkt om du vet med dig att ni slängt något riktigt sött i papperskorgen, så som glasspinnar eller glasspapper.

En bra idé för matavfall är att ha en bra avfallshink där du kan samla allt avfall och hålla borta flugor på samma gång.

3. Göm undan frukten

De flesta frukter klarar av att förvaras i kylskåp, och det kan vara en väldigt bra idé för att undvika bananflugor hemma. just banan och exempelvis ananas mår dock inte så bra av att förvaras i kylskåp utan kan då få köldskador — lägg dem istället under en nätkupa så att flugorna inte kommer åt dem.

Populära butiker