Mustig chili con carne
Enkelt och snabbt recept för en mustig och smakrik chili con carne med äkta ingredienser.
En av mina absoluta favoriträtter är den mexikanska grytan chili con carne. Det här receptet går snabbt att laga, har bara äkta råvaror och smakar riktigt gott.
Ingredienser
- 500 gram nötfärs eller blandfärs
- 400 gram hela tomater (eller krossade tomater)
- 1 msk rapsolja
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 st gula lökar
- 1 st tärning köttbuljong
- 1 tsk chilipulver
- 1 tsk chiliflakes (valfritt)
- 1 tsk paprikapulver
- 1 krm svartpeppar
- 1 tsk salt
- 1 msk japansk soja
- 2 st burkar vita bönor i tomatsås (omkring 400 gram styck)
Vill du göra din chili con carne extra stark rekommenderar jag att du använder chiliflakes som jag tipsar om ovan. Det blir mustigt och extra gott, men är så klart ingen bra idé om du inte gillar hetta.
Gör så här
- Använd gärna en gjutjärnspanna för bästa resultat
- Hacka upp gullökarna i mindre bitar — så små som du själv föredrar
- Bryn färsen i pannan tills den fått färg
- Vänd ner löken och stek 2-3 minuter
- Tillsätt vitlök, chilipulver, chiliflakes, soja, salt och peppar
- Häll i tomater (eller krossade tomater) tillsammans med buljongtärningen
- Låt grytan koka tills den tjocknat lite och fått den konsistens du önskar
- Häll i de vita bönorna när du känner dig nöjd
- Koka upp och stäng sedan av spisplattan
Nu är din chili con carne klar! Se till att smaka av den och krydda med extra peppar, salt, chilipulver eller chiliflakes om du känner att något saknas. Tycker du inte att smaken är fyllig nog så kan du låta den koka lite längre.
Servera gärna med tortillachips, gräddfil och färsk majs — möjligheterna är oändliga med den här goda grytan.
Lycka till!