Smakrik gulaschsoppa
Laga en mustig och smakrik gulaschsoppa på ett enkelt sätt — det här receptet kommer inte göra dig besviken!
Gulaschsoppan är en klassisk ungersk maträtt som både värmer och smakar gott och mustigt. Det är en helt perfekt soppa för både höst, vinter och vår.
Ingredienser
- 600 gram nötkött (vi rekommenderar färs på högrev)
- 5 dl vatten
- 700 gram potatis
- 4 msk tomatpuré
- 4 schalottenlökar
- 2 röda paprikor
- 1 röd chilipeppar
- 2 tsk malen spiskummin
- 2 msk olivolja
- 4 vitlöksklyftor
- 2 msk paprikapulver
- 1 tärning köttbuljong
Gör så här
- Bryn köttfärsen eller köttbitar i en större gryta
- Skär schalottenlök, paprika och chili i så pass stora bitar som du tycker känns bäst. Se till att rensa paprika och chili från frön
- Tillsätt lök, paprika och chili när köttfärsen har brynts
- Pressa vitlöksklyftorna och häll i grytan
- Tillsätt paprika och låt stå i 5-6 minuter
- Häll nu i vatten, buljongtärning, paprikapulver och spiskummin
- Låt koka under lock i 1,5 timme
- Skär nu potatisen i lagom stora bitar, ca 4 cm
- När soppan kokat i 1,5 timme tillsätter du potatisbitarna och tomatpurén
- Låt sjuda under lock i 30 minuter
- Servera! (Krydda med salt och peppar efter behov)
Variera din gulaschsoppa
Om du vill ge gulaschsoppan en extra twist kan du prova att tillsätta några skivor chorizo eller bacon för en läcker rökig smak. Likväl kan du experimentera med kryddor och örter som timjan, rosmarin eller en nypa kanel, för att ge soppan en ny smakdimension.
För att göra soppan mer matig kan du också lägga till grönsaker som morötter, palsternacka eller svamp — allt du gillar kan du prova att slänga i, för chansen är stor att det passar helt perfekt. Det är det som är charmen med gulaschsoppa.
Frågor om gulaschsoppa
Här samlar vi läsarnas frågor om att göra gulaschsoppa.
Köttbitar eller köttfärs?
Huruvida du ska ha köttbitar eller köttfärs i din gulaschsoppa är helt och hållet en smaksak — vissa tycker att det blir godare med köttfärs eftersom du då inte får köttbitar i soppan utan att den blir lättare att äta.
Varför tar det så lång tid?
Gulaschsoppans karaktär är att inga bitar är hårda eller sticker ut när du äter den, förutom potatisen och köttet, utan att du behöver använda en mixer. Det betyder att du behöver koka den en ganska lång tid för att få rätt konsistens och smak.