Klätterväxter i Sverige
Här hittar du allt du behöver veta rörande klätterväxter och klängväxter för oss som odlar i svenskt klimat.
Klätterväxter är ett utmärkt sätt att klä en stor yta med blommor och grönska. Det är en stor växtgrupp med en enorm variation; vissa passar i skugga medan andra behöver solljus, vissa ger färgglada blommor och andra bjuder på dekorativa blad.
Klätterväxter kan ge trädgården och uteplatsen en helt ny dimension, vilket är en av anledningarna till att allt fler fått upp ögonen för denna växtgrupp. Det är dock viktigt att välja rätt klätterväxter och tillbehör som är anpassade efter dina förutsättningar. Här kan du därför läsa mer om klätterväxter, rekommenderade tillbehör samt tips på vad du bör tänka på.
Artikelns innehåll
Kom igång-listan
Här samlar vi artikelns rekommenderade tillbehör, så att du enkelt och snabbt ska kunna komma igång med dina klätterväxter.
Tillbehör | Beskrivning |
---|---|
Murgröna | En populär klätterväxt som inte behöver mycket sol. |
Spaljé | Med en spaljé kan du ge dina klätterväxter stöd när de växer. |
Mer utförlig information om både stöd du kan använda och växterna i sig hittar du i den fullständiga artikeln här nedanför.
Om klätterväxter
Klätterväxter har blivit mycket populära i Sverige på sistone. Det finns många varianter som passar det svenska kalla klimatet utomhus. Dessutom finns det andra sorter som lämpar sig väl för att odlas inomhus. Det viktigaste är att du väljer rätt sort för rätt ändamål.
Klätterväxter inomhus
Om du vill ha en klätterväxt inomhus bör du först och främst tänka på om den kommer att vara i ett soligt eller mörkt läge. Många klätterväxter kräver sol för att växa ordentligt; porslinsblomma och passionsblomma är två omtyckta klätterväxter som lämpar sig mycket bra i ett soligt läge inomhus.
Om du däremot har svårt att få in solljus i ditt hem kan du behöva en klätterväxt som tål brist på solljus — murgröna och gullranka är två exempel på tåligare klätterväxter som klarar av något mörkare rum inomhus.
Klätterväxter utomhus
Det finns många sorter som lämpar sig för det kalla svenska klimatet. Det är dock viktigt att du utgår från vilket läge växten kommer att ha.
Klätterväxter som tål sol
Klätterväxter som trivs i soligt läge utomhus är bland annat silverregn, vildkaprifol, blåregn, vinranka, klematis och vinterjasmin.
Klematis är en av de populäraste klätterväxterna eftersom den är lätt att sköta och går att kombinera med många andra klätterväxter, bland annat vildvin och humle.
Klätterväxter som tål skugga
Det går inte alltid att ge växterna sol — ibland kan man ha sin trädgård eller balkong i en skugga från ett annat hus, eller i ett väderstreck som helt enkelt inte ger så många soltimmar om dagarna.
Några klätterväxter som dock klarar av skugga utomhus bättre än andra är kaprifol, murgröna, rådhusvin och klätterhortensia.
Rekommenderade tillbehör
För att dina klätterväxter ska växa som du vill krävs det att du sköter om dem och observerar hur de växer. Det finns några tillbehör som gör det lättare att få dem att växa som du vill.
1. Klätterstöd
Ett bra klätterstöd är förmodligen det viktigaste tillbehöret för den som vill ge växten bra stöd och därmed förutsättningar att växa sig stor, och samtidigt kunna kontrollera hur den växer.
Det finns många olika sorters stöd för klättrande växter och du bör välja en som passar ditt ändamål. Ett stöd kan hjälpa dig att skräddarsy resultatet av dina klätterväxter. Om du vill att växten ska täcka en hel vägg bör du välja ett stöd mot väggen, och det är även viktigt att köpa och sätta upp klätterstödet i god tid innan växten har hunnit bli för stor.
Med tiden kan vissa sorter, exempelvis murgröna och klätterhortensia, bli ganska tunga, vilket gör det svårt att montera ett stöd när den redan börjat växa. Genom att ge växten ett ordentligt stöd redan från början vet den var och i vilken riktning den ska växa. Detta ger dessutom växten större växtkraft.
2. Spaljéer
En spaljé är en form av klätterstöd, som oftast är tillverkade i trä, plast eller metall. De är mycket vanliga att använda tillsammans med klätterväxter och hjälper växten klättra uppåt. Dessa fina och praktiska stöd kan hjälpa dig att skapa insynsskydd med hjälp av klätterväxterna.
Spaljéerna låter dig dessutom kontrollera hur klätterväxten ska växa — exempelvis i en båge eller åt sidan — och de kan även användas för att effektivt skärma av eller dela av ytor i trädgården. De kan monteras på fristående eller på husväggen, vilket låter klätterväxten klättra uppåt längs med fasaden.
Det blir dessutom allt mer populärt att använda spaljéer som tak över en pergola, vilket ger både en lummig känsla och ett naturligt skydd mot solen.
3. Krukor
Krukor är mycket användbara om du vill odla klätterväxter inomhus eller på balkongen. Välj stora och djupa krukor eftersom växten trivs bäst i dessa och de underlättar skötseln. Krukan till fleråriga klätterväxter bör vara minst 50 centimeter bred och ha hål i botten.
Genom att odla växten i kruka kan de även övervintra i kallare delar av landet. För att främja växtens utveckling bör du plantera den i trädgårdsmästarjord eller perennjord och vattna regelbundet.
Sätt plantan cirka 10 centimeter ner i jorden och vattengödsla gärna var tionde dag. Du kan självklart använda klätterstöd direkt i krukan för att hjälpa din växt att klättra upp.
4. Rep & stödband
Klätterväxter kan växa längs väggar, gamla träd, spaljéer, berg, staket, pergolas och mycket mer. Oavsett var du vill att de ska växa kan det vara en god idé att ha rep och stödband. Rep av olika sorter kan användas för uppbindning av klätterväxter. Det kan även användas för att knyta klätterstöd.
Stödband, som ofta är tillverkade i plast, har samma funktion men ger mer stabilitet. Stödbanden kan oftast spikas fast på staket och väggar, vilket gör att de passar utmärkt för tyngre klätterväxter.
Att tänka på
Det finns en hel del att tänka på vid anskaffning av klätterväxter. Här kan du läsa mer om de tre viktigaste sakerna.
1. Inomhus, utomhus eller balkong?
Ska växterna vara inomhus, utomhus i trädgården eller på balkongen? Det finns massor av olika arter och vissa av dessa lämpar sig bättre utomhus än andra. Därför bör du först tänka efter var du vill att dina klätterväxter ska växa.
Tänk också på att det är skillnad på att ha klätterväxter ute i trädgården jämfört med i kruka på balkongen. Det finns fina växter för alla platser, det gäller bara att välja rätt.
2. Ska växterna vara i sol eller skugga?
Näst viktigast är att besluta om dina klätterväxter ska vara i solljus eller skugga. Detta gäller för utomhus- såväl som inomhusväxter. Vissa sorter kräver mycket solljus och fungerar därför bättre i utrymmen där solens strålar når majoriteten av dagen. Andra klätterväxter trivs bättre i skugga och kan få tork- eller brännskador om de utsätts för för mycket sol.
Olika lägen i trädgården ger olika mycket solljus;
- Norrläge ger mest skugga
- Söderläge ger mest solljus
- Österläge ger ofta mjuk morgonsol
- Västerläge ger halvskugga och mjuk kvällssol
Genom att välja klätterväxt med omsorg, och dessutom placera den på rätt plats där den får rätt mängd sol, får du en vackrare växt med mer blomster.
3. Planering är A och O
När du har hittat de klätterväxter som passar din trädgård eller ditt rum bör du börja planera hur du vill att växtarrangemanget ska se ut. När det kommer till klätterväxter är det viktigt att planera och införskaffa passande tillbehör i god tid. Köp klätterstöd och andra tillbehör i samband med att du införskaffar växterna.
Genom att ge växten ett ordentligt stöd redan från början kommer de att växa som du vill, vilket ger ett finare resultat.