Så mäter du pH-värdet i din jord

Så mäter du pH-värdet i din jord

Ta hand om dina odlingar — se till att din jord har rätt pH-värde. Här samlar vi allt du behöver veta.

Att odla egna växter är en av de mest givande och avkopplande aktiviteterna man kan göra hemma, men för att se till att dina växter växer och frodas som de ska är det viktigt att ha rätt miljö för dem.

pH-värdet i odlingsjorden är en viktig faktor att överväga, och i den här artikeln kommer vi att lära oss om hur man mäter samt varför det är viktigt att mäta pH-värdet — för att dina växter ska växa så bra som möjligt!

Vad är pH-värde?

Ph-värde är ett mått på hur sur eller alkalisk en lösning är, vilket mäts på en skala från 0 till 14. En lösning med ett ph-värde på 7 är neutral, en lösning med ett ph-värde på mindre än 7 är sur, och en lösning med ett ph-värde på mer än 7 är alkalisk.

Jordens pH-värde visar om jorden är sur eller basisk, vilket helt enkelt innebär om det är en passande miljö i jorden för dina växter och odlingar. pH-värdet påverkar direkt växternas möjlighet att ta upp näringsämnen från jorden.

De flesta växter trivs med ett pH-värde på 5,5 - 6,5.

Om det visar sig att din jord är antingen basisk eller sur när du inte vill det kan du själv påverka det pH-värde jorden har, genom att tillsätta olika hjälpmedel. Vi samlar mer information om att komma till bukt med ett för högt eller för lågt pH-värde längre ner i artikeln.

Bäst pH-mätare för pengarna

Vi har testat flera olika pH-mätare, och här är de vi tyckte var bäst i test när vi mätte pH-värdet i vår jord.

1. Soonda S1

Soonda S1
Många funktioner!

Den här jordmätaren ger dig alla funktioner du behöver och kostar dessutom bara runt 200 kronor — en mycket prisvärd jordmätare som hjälper dig att mäta pH-värdet i din odlingsjord hemma.

Du sticker helt enkelt ner mätarens pinne i jorden och väntar tills den känt av jordens pH-värde, vilket för oss tog ett par sekunder. Du kan även mäta jordens fuktighet, temperatur och hur mycket ljus som faller på växten.

 • Fyra mätare i en
 • Lågt pris
 • Enkel och pålitlig

Hitta Soonda S1 här:

ButikLagerPris
🟩
Jämför pris

2. Xwanli 3-in-1 Earth Tester

Xwanli 3-in-1 Earth Tester
Lägst pris!

Den billigaste jordmätaren som ändå ger pH-värde är den här, som du får för under 200 kronor. Den har ingen display på samma sätt som vår favorit, men den duger för det den ger och kan mäta både pH-värde, fukt och solljus.

Det skiljer egentligen inte så mycket mellan denna och vår favorit, så vi skulle "egentligen" lägga en liten peng till och köpa den digitala mätaren S1 istället — men du väljer så klart själv.

 • Enkel att använda
 • Lägst pris
 • Mäter pH-värde och fukt bra
 • Lite svårt att mäta solljuset

Hitta Xwanli 3-in-1 Earth Tester här:

ButikLagerPris
🟩
Jämför pris

Testa med vinäger — ett husmorsknep

Det finns ett gammalt husmorsknep för att mäta pH-värdet i jord, och det är genom att använda vinäger och dess kemiska reaktion med jord.

pH-värdet delas upp i två kategorier:

 1. pH-värde över 7 kallas basiskt
 2. pH-värde under 7 kallas surt

För att ta reda på om din jord är basisk (pH-värde över 7) behöver du bara lägga några matskedar av din jord i en burk, hälla i två matskedar vinäger och röra om. Om vätskan i burken börjar bubbla vet du att din jord är basisk.

För mer exakt resultat bör du dock använda ett riktigt testverktyg.

Artikelns innehåll

 1. Vad är pH-värde?
 2. Bäst pH-mätare för pengarna
 3. Testa med vinäger — ett husmorsknep
 4. Basisk jord
 5. Sur jord
 6. Frågor om jordens pH-värde
 7. Artikelns varor

Basisk jord

Lär dig mer om basisk jord och vad du kan göra mot en basisk jord i odlingen.

1. Vad är basisk jord?

Basisk jord har ett ph-värde som är högre än 7. Det betyder att jorden är alkalisk och har en hög koncentration av kalcium, magnesium och andra mineraler som gör det svårt för växter att ta upp näringsämnen.

2. Problem med basisk jord

Basisk jord kan orsaka problem för växter på flera sätt. Om växterna inte kan ta upp tillräckligt med näringsämnen på grund av det höga ph-värdet, kan de ha svårt att få de näringsämnen som de behöver för att växa. Detta kan begränsa deras tillväxt och orsaka gula eller känsliga blad.

Basisk jord kan också orsaka vissa växtsjukdomar eller göra växter mer mottagliga för insekter.

3. Hur man justerar basisk jord

Om jorden i din trädgård är för basisk, kan du justera den med hjälp av olika metoder. En vanlig metod för att höja ph-värdet är att tillsätta kalciumkarbonat eller kalk till jorden. Andra metoder inkluderar användning av sawdust eller torv moss som fungerar som sura jordar, vilket hjälper att sänka pH-värdet.

Det är viktigt att vara försiktig när man justerar ph-värdet och att inte göra för mycket på en gång, annars kan växterna chockas och skadas.

4. Hur man testar basisk jord

För att testa ph-värdet i basisk jord kan man använda ett pH-kit. Testet är enkelt och involverar att samla en jordprovet i en behållare och blanda det med vatten. Sedan doppas pH-testremsan i lösningen och väntar på några minuter. Efter att testet har pågått kan man se färgen på testremsan och matcha färgen med färgskalan för att ta reda på jordens ph-värde.

Sur jord

Lär dig mer om sur jord och vad du kan göra för att komma till bukt med sur jord i dina odlingar.

1. Vad är sur jord?

Sur jord är jord som har ett ph-värde som är lägre än 7. Detta betyder att jorden är sur och innehåller en högre koncentration av sura ämnen som kan göra det svårt för växter att ta upp näringsämnen.

2. Problem med sur jord

Sur jord kan orsaka problem för växter på flera sätt. Sur jord kan göra det svårt för växter att ta upp tillräckligt med näringsämnen, vilket kan leda till deras begränsade tillväxt och gulnande blad. Sur jord kan också orsaka vissa växtsjukdomar eller göra växter mer mottagliga för insekter. Vissa växter, till exempel rosor, trivs bättre i mer sura jordar än andra.

3. Hur man justerar sur jord

För att höja pH-värdet i sur jord kan man använda sig av ämnen som kalk eller dolomit kalk. Andra ämnen som kan användas för att justera pH-värdet är kompost eller gödsel. Dessa ämnen ändrar jordens kemiska sammansättning och hjälper till att höja pH-värdet. Det är viktigt för dina växters välmående att inte överjustera jordens pH-värde.

4. Hur man testar sur jord

På samma sätt som att testa basisk jord, kan man testa sur jord med hjälp av ett pH-kit. Testet är enkelt och skiljer sig inte åt från ett test på basisk jord. Man tar en jordprovet, blandar det med vatten, doppa pH-testremsan i lösningen och väntar sedan på några minuter. Efter att testet har pågått kan man se färgen på testremsan och matcha färgen med färgskalan för att ta reda på jordens ph-värde.

Frågor om jordens pH-värde

Här samlar vi vanliga frågor om pH-värdet i odlingsjord.

1. Vad är ett bra pH-värde?

Ett normalt pH-värde för odlingar och växter är mellan 5,5 och 6,5 i pH.

2. Vilken pH-mätare är bäst?

Vi rekommenderar i första hand den digitala pH-mätaren S1, som också ger dig mätningar av fukt, temperatur och solljus

Artikelns varor

VaraBästa priset
Soonda S1233 kr
Xwanli 3-in-1 Earth Tester146 kr

Populära butiker