Skötsel av utomhusmöbler

Skötsel av utomhusmöbler

Här går vi igenom hur du tar hand om dina utomhusmöbler, så att du får ut så mycket som möjligt av dem över så lång tid som möjligt.

Solen strålar och din nya utomhusgrupp är på plats i trädgården. Livet kunde inte bli bättre, eller hur? För att du ska kunna njuta på samma sätt i många år framöver är det dock viktigt att du tar hand om dina möbler. Rätt skötsel kan öka livslängden med många år.

Idag finns en uppsjö med utomhusmöbler i många typer av material. Alla har sina egna egenskaper och behöver anpassad skötsel för att hålla. Här kommer du att kunna läsa om vad som egentligen gör att möblerna slits och hur du kan förhindra det på bästa sätt.

Artikelns innehåll

  1. Kom igång snabbt
  2. Väder, vind och fukt
  3. Skötsel av utomhusmöbler
  4. Vanliga frågor

Kom igång snabbt

De viktigaste verktygen när du ska ta hand om dina möbler samlar vi här.

Produkt Beskrivning
Teakolja Olja som används för möbler gjorda i trävarianten teak.
Träolja För de flesta vanliga träsorter kan du använda enkel träolja.
Träoljepensel För att smidigt arbeta med träolja rekommenderas en pensel för just träolja.

Du kan sedan läsa mer utförligt om dem och hur du använder de olika produkterna längre ner i artikeln.

Väder, vind och fukt

Visst är dina utemöbler tillverkade för att stå just utomhus. Det betyder dock inte att de inte påverkas av väder och vind. Fukt är din största fiende i kampen för att hålla utegruppen snygg. Trämöbler blir utan behandling med tiden gråaktiga av att stå ute i sommarregnet.

På plastmöbler brukar istället alger bildas. Algerna är de gråaktiga eller gröna fläckar som ibland dyker upp på möblerna. Även stark sol sliter då strålarna torkar ut och bleker materialet.

Många möbler behöver också vinterförvaring då de inte tål kylan. De populära grupperna i konstrotting är ett exempel på möbler som inte bör stå ute under vintern eftersom materialet då blir sprött.

Nu kanske du tänker: "Men det går ju inte att undvika väder och vind när möblemanget ska stå utomhus" — lugn, det finns massor med åtgärder du kan vidta för att dina utomhusmöbler ska hålla i många, många år. Så här gör du.

Skötsel av utomhusmöbler

Det är viktigt att ta hand om sina utemöbler, och beroende på vilka olika material de är gjorda av behöver du göra på lite olika sätt. Nedan kan du läsa hur du rengör dina möbler, med rekommendationer för respektive material.

Skötsel av möbler i ädelträ

Har du investerat i utemöbler i någon form av ädelträ såsom teak eller kanske ek? Grattis till ett klassiskt och vackert material som kommer att hålla länge. De här träslagen innehåller mycket olja i sig själva. Det är också oljan som ger den varma, bruna färgen.

Till en början behövs inte speciellt mycket underhåll, men efter något år börjar oljan i trät försvinna och färgen blekna. Om man inte gör något åt det då får möblerna en mörkare, silvergrå färg. Vill du behålla det ursprungliga utseendet är det därför tid att olja in dina möbler.

Beroende på vilket trä dina möbler är gjorda i finns det olika oljor att använda;

När du har valt rätt olja för dina möbler stryker du möblerna generöst med hjälp av en träoljepensel. Låt sedan trät dra i sig oljan och torka bort överflödet med en trasa.

OBS! Tänk på att teakolja kan självantända. Lägg därför trasan du använt i en burk med vatten några dagar.

Skötsel av möbler i konstrotting

På senare år har konstrotting blivit ett uppskattat material att tillverka utemöbler i. Det är lika snyggt som äkta rotting, men mycket mer lättskött. Allt du egentligen behöver göra är att regelbundet torka av din utegrupp med en mild tvållösning.

Motstå dock impulsen att spola av gruppen med din högtryckstvätt eftersom vattnets hårda tryck kan göra att möbeln skadas.

När vintern kommer bör möbeln plockas in, eftersom kyla kan göra materialet sprött och skört. Även solens strålar kan försvaga materialet, därför är det bra att undvika att ställa möblerna på trädgårdens allra soligaste plast.

Skötsel av målade eller lackade trämöbler

Även här får du en riktigt lättskött möbel. I och för sig mår även den här typen av möbel bra av att vinterförvaras, men det gäller för nästan alla typer av utemöbler. Den lackade ytan gör att möbeln står emot väder och vind bra.

Det enda du egentligen behöver göra är att torka av med en fuktig trasa för att få bort smuts och damm. Du behöver också ibland måla om, men det räcker att göra det ungefär var fjärde till femte år.

Om du behöver måla om dina utemöbler är det viktigt att du använder miljövänlig träfärg, så att du inte släpper ut onödiga kemikalier i din egen trädgård.

Skötsel av möbler i plast

De flesta siktar på plast när de är ute efter något riktigt väderbeständigt och tåligt. Det är helt rätt gjort, men det finns ett gissel även med plastmöbler. De får nämligen ofta en osmickrande beläggning av mögel och alger.

Det svarta som du kan se på dina plastmöbler är ofta svartmögel, medan grönaktiga fläckar är alger. Möblerna är dock inte förlorade för att de blivit angripna.

I välsorterade bygghandlare och möbelvaruhus finns det både mögel- och algmedel som tar bort beläggningarna, och sedan är dina möbler som nya igen.

Skötsel av möbler i hardwood

Det är mycket vanligt att utegrupper är tillverkade i så kallad hardwood. Materialet brukar även kallas akacia och är ett lövträd som växer i Vietnam. Till utseendet liknar de möbler i teak med en varm rödbrun färg.

För att behålla det utseendet är det viktigt att olja in möbeln ofta. Börja med att olja en gång innan du börjar använda möbeln för säsongen. Om möbeln står i ett oskyddat läge kan du behöva bättra på oljningen en eller två gånger under säsongen.

Oljar gör du med träolja som är avsedd för just hardwood. Den finns med olika färgpigment så att du kan lyfta lystern i trät ytterligare.

Vanliga frågor

Här svarar vid på vanliga frågor som rör rengöring av möbler, olika material utomhus och redskap som används.

Hur ofta behöver man måla om utemöbler?

Om dina utemöbler är tillverkade i trä och är lackade eller målade behöver du inte göra så mycket mer än att du tvättar av dem med den fuktad trasa eller duk, samt målar om dem ungefär vart fjärde till femte år.

Beroende på var du bor bidrar vädret till olika snabbt slitage; starka vindar eller närhet till saltvatten kan leda till att möblerna slits snabbare, och du kan då behöva ta hand om dina utemöbler lite oftare.

Vilka möbler håller längst?

Så länge du tar hand om dina utemöbler regelbundet kommer de att hålla väldigt länge, men av naturen är givetvis de konstgjorda material som som plast och konstrotting de som kommer att hålla längst utan underhåll.

Har du möbler i äkta trä och tar hand om dem som du ska kan du ha möblerna i väldigt många år, så kom ihåg att rengöra dem regelbundet, ta in dem i dåligt väder och olja in dem, lacka dem eller måla dem när det behövs.

Varför slits trämöbler?

Trä är ett naturligt material, som påverkas av väder och vind; både solens UV-strålar, hög luftfuktighet — och även låg luftfuktighet, alltså torka — leder till att trä påverkas snabbare, och sliter ner materialet. Du kan förhindra detta naturliga slitage genom att hjälpa ditt trä på traven; använd olja för dina trämöbler, måla dem regelbundet och ställ in dem när det blir dåligt väder.

Så länge du tar hand om möblerna regelbundet kommer du kunna njuta av dem länge.

Populära butiker