Skapa en örtagård i hemmet

Skapa en örtagård i hemmet

En smakfull sallad, en kryddig sås, en aromatisk drink eller en smaskig sylt – allt görs så mycket bättre med egna kryddor och örter. Så här lyckas du med odlingen i köket!

Genom att fixa din alldeles egna lilla köksträdgård i hemmet kan du och dina nära och kära, inklusive husdjuren, få njuta av allt som naturen har att erbjuda. Det spelar ingen roll om du bor i villa på landet eller i en liten lya mitt i storstaden –- med hjälp av smarta och praktiska lösningar kan du sätta extra krydda på din tillvaro.

Chili, citrongräs, basilika och persilja är bara några exempel på växter som du kan odla själv i ditt kök och du kan se fram emot den ena härligheten efter den andra.

Artikelns innehåll

  1. Odla gott i köket
  2. Vad du kan odla i köket
  3. Tips för att lyckas med köksodlingen
  4. Några enkla tips
  5. Smarta tillbehör

Odla gott i köket

Om du vill odla eget hemma i ditt kök finns det massor att välja bland, oavsett om du föredrar svensk husmanskost eller mer exotiska varianter. Allt smakar som godast när det kommer från din egen skörd. Därtill underlättar det matlagningen då du redan har allt på plats och varken behöver ge dig i väg och handla eller gräma dig för att du glömde en viss krydda.

Du har total kontroll över vad du stoppar i dig och slipper oroa dig för bekämpningsmedel och gifter, och dessutom pryder det köket mycket behagligt.

En enkel kruka med en vacker kryddväxt, en hel hylla med många varianter eller ett miniväxthus i fönstret eller på balkongen är alla finfina alternativ som välkomnas av ögon, näsa och smaklökar.

Några exempel på vad du kan göra med dina egenhändigt odlade kryddor och örter är:

  • Spaghettisåser — gör tomatsåsen aromatisk med basilika eller ruccola
  • Soppor — ge en underbar smak med hjälp av kryddig chili eller nyklippt gräslök
  • Curryrätter — bli expert på asiatisk matlagning genom att krydda curryn med citrongräs och koriander
  • Kycklingrätter — med kryddor som rosmarin, timjan och basilika tar du smaken till en helt ny nivå.
  • Marmelader — tomatmarmeladen blir himmelsk med lite extra chili
  • Mackor — en enkel ostfralla blir så mycket mer spännande med färska basilikablad, gräslök eller krasse.
  • Cocktails — koppla av med en härlig Mojito eller Hugo dekorerad med mynta-kvistar
  • Smoothies — gör en riktig detox-smoothie genom att blanda i rikligt med koriander, persilja, mynta eller basilika

Listan kan göras oändlig och ju mer du odlar desto mer kommer du vilja experimentera och variera. Din mat blir inte bara godare, den blir också nyttigare och mer spännande och det blir på köpet mycket roligare att laga den!

Vad du kan odla i köket

Det går att odla ett stort antal växter hemma i ditt kök men om du är helt ny är det bra att börja med det enklaste. Att till exempel göra något så enkelt som att ta hem en liten färdig basilika i en kruka från närmaste livsmedelsbutik ger dig en känsla för växten och vad det innebär att själv skörda det du ska äta.

Genom att välja ett antal lättare örter när du sätter igång bygger du upp ditt självförtroende och din kunskap som ”köksträdgårdsmästare” och så småningom du kanske till och med vill skaffa ett miniväxthus.

Du kommer snabbt att lära dig vad du tycker om bäst och det är alltid något särskilt tillfredställande över att äta från dina egna odlingar.

Här får du några exempel på saker som du kan odla själv och som inte kräver allt för stora kunskaper i de flesta fallen. Du kan hitta frön hos Odla.nu, där det också finns många praktiska redskap och tillbehör.

Basilika

Det här är en växt som är ett riktigt ”must” för den egna köksodlingen då den är lätt att odla och kan användas i både mat och dryck. Namnet betyder kung på grekiska, och förutom att ge en härlig smak och doft ska den enligt tradition hålla borta allt från mygg till onda andar.

Som en sann kunglighet vill den bli uppassad för sig själv, och gillar mycket ljus och näring. Ställ den i en kruka eller ett tråg i ett soligt fönster och ge den helst extra belysning när det är mörkt under vinterhalvåret.

Det finns flera sorter, till exempel den klotformade Balkon Star som har många, små blad eller den storbladiga Aroma 2 som är en klassiker i den italienska matlagningen.

Persilja

En av de enklaste växterna som kan användas i matlagning med stor behållning. Persilja trivs både ute och inne, och i ditt kök räcker med att den får stå i fönstret och får vatten så sköter den sig själv.

Välj en smakrik Giant of Italy eller en krusbladig Afrodite för lite variation.

Chilifrukter

En exotisk och spännande växt som ger krydda åt marmelader och cocktails såväl som såser och maträtter. Till skillnad från många andra växter vill chilin gärna stå i mindre krukor och sedan successivt planteras om i större och du bör så den i februari för att få frukter under sommaren.

Citrongräs

En enormt använd och uppskattad krydda i det asiatiska köket som framförallt passar till olika sorters curryrätter. Precis som basilikan vill den ha mycket ljus och värme men då den inte är särskilt tålig och fullkomligen avskyr kyla gör den sig bäst inomhus när den odlas i Norden.

Det här är inte en nybörjarväxt då den inte bara gillar solen utan även vill ha luftfuktighet, men det gör tillfredställelsen desto högre när du lyckas. Så fröna i en kruka och se till att den står varmt och soligt. När gräset är cirka 75 cm högt är det klart att skördas, men du äter bara biten närmast botten i ungefär en handflatas höjd.

Kattgräs

Om du har turen att vara ägd av en katt vet du säkert redan att kattgräs är ett fantastiskt sätt för den att rensa matsmältningssystemet och få i sig nyttiga mineraler. Det går snabbt att odla gräset och du kan enkelt så fröna i en kruka eller på en bricka året runt.

Det finns dessutom färdig-sådda lådor som du enbart behöver vattna — med sol och vatten har du en respektabel liten gräsmatta för katten att tugga i sig inom en snar framtid, helt utan besvär.

Tips för att lyckas med köksodlingen

När du odlar hemma är det alltid viktigt att du anpassar saker som krukor, tråg, bevattning och position efter växternas behov. Medan citrongräset vill bli sprayat och uppassat är persiljan ganska självständig, och där basilikan helst står för sig själv har timjan och rosmarin ingenting emot att samsas med varandra.

Av just den anledningen är det alltid bra att börja med en eller ett par växter, och sedan öka på allt eftersom du får större erfarenhet.

Vad tycker du om?

Ta också gärna en ordentlig funderare på vilka önskemål du själv har. Vilken slags mat och dryck tycker du bäst om och vad brukar du laga oftast?

Om du till exempel inte är särskilt förtjust i stark mat är det kanske inte mödan värd att satsa på chili medan pastaälskaren absolut måste ha basilika för alla tillfällen. Är du vegetarian kanske du skulle tycka om att ha många olika salladssorter hemma medan köttätare ofta är mer intresserade av starka aromer och såser.

Ju mer du kan använda dina hemmaodlade växter desto större nöje blir det att hålla på med dem.

Många växter används i medicinska syften och om du har en liten örtagård i köksfönstret kan du dra nytta av detta faktum;

  • Timjan och mynta är till exempel båda bra vid förkylningssymptom.
  • Rosmarin är inte bara bra för intelligensen utan också blodcirkulationen.
  • Chili kan öka din förbränning och hämma aptiten.
  • Persilja kan boosta ditt immunförsvar.

Estetiskt och praktiskt

Är du en stor estet eller tänker du nästan bara i praktiska banor? Det är alltid roligt att odla egna växter i smaksyfte men det är också vackert och lustfyllt att ha ett hem med olika växter och dofter. Gör det till en del av din inredning där kulörer och dofter kompletterar din personlighet och smak mycket väl.

Enligt de gamla grekerna blev människor smartare om de levde nära rosmarin och vitlök används i många kulturer för att hålla ondska borta.

Ett miniväxthus med olika örter kan vara en mycket vacker detalj i hemmets alla fönster och behöver absolut inte enbart förpassas till köket. Det är ett roligt och praktiskt sätt att både inreda och laga mat och ger en skön stämning till vardag och helg.

Några enkla tips

Även om du väljer växter som i regel är törstiga är det inte heller bra att vattna dem för mycket. Kolla alltid undersidan av krukan för att se om där fortfarande är fuktigt och försök att alltid vattna med rums-tempererat vatten.

Har du en växt som ser ut att skjuta i höjden är det bra att plantera om den i en större kruka, och försök att placera dem så att de får ordentligt med ljus. Om du bor mörkt bör du satsa på lite konstgjord belysning för att hålla dina gröna vänner så glada som möjligt.

Smarta tillbehör

Hur trevligt det än är med massor av små krukor som pryder ditt kök är det inte alltid den bästa lösningen när du ska odla örter och kryddor. Det beror dels på att saker som dränering inte är lika lätt att kontrollera när formatet är för litet, dels att små krukor lätt välter vid en vindpust eller när du kommer åt dem.

Många örter växer alldeles utomordentligt i sällskap och därför kan du istället placera dem tillsammans i ett tråg som är enkelt att sköta. Se dock till att de gillar samma förhållanden vad gäller ljus och vatten: gräslök tycker till exempel om fukt, medan oreganon vill ha det torrt.

Tråg, lådor och krukor

Snygga och praktiska tråg och lådor i olika färger och material hittar du bland annat hos Odla.nu och här finns även planteringskrukor av olika storlek, förutom en myriad av olika frön. Dränering är ofta mycket viktigt för dina örter så se alltid till att du skaffar varianter som är lätta att vattna utan att de sedan står med fötterna i blöt för länge.

Om du bor litet är det alltid klokt att satsa på höjden, och det finns fina hänganordningar som låter dig ha flera växter på gång. Bor du däremot större kan det vara trevligt med ett regelrätt planteringsbord med lock, som fungerar som både växthus och förråd på en och samma gång.

Praktiska redskap

När du odlar i köket kommer du knappast behöva stå och gräva djupt i jorden utan mycket kan du sköta för hand. Det finns dock fina redskap i mindre format, som till exempel små spadar och skopor och du behöver absolut en vass liten trädgårdssax för att knipsa av blad och kvistar när du ska laga mat.

Om du har många olika växter på gång bör du också satsa på små skyltar eller etiketter så att du vet vad allting är, särskilt om du är nybörjare.

Värme och belysning

Många växter och kryddor — särskilt de exotiska — behöver värme och ljus, och det är inte alltid det lättaste att ordna i det svenska vintermörkret. Satsa därför på en bra LED-belysning som ger dina växter de rätta förhållandena, eller skaffa miniväxthus som antingen kan stå i fönstret eller under lampor.

Du kan dessutom köpa en värmematta som du placerar under dina odlingslådor, så att de både får hjälp ovanifrån genom växtlamporna och underifrån genom värmemattan.

Du hittar olika modeller av både växthus och växtlampor hos bland annat Odla.nu och det finns även löstagbara drivhus i plast som du kan sätta på blomsterlådor vid behov.

Hydroponiska odlingar

Om du vill prova på något riktigt annorlunda kan en hydroponisk odling passa dig. Här jobbar du enbart med vatten och ljus, och inte alls med jord — och det går att odla ett stort antal örter på detta vis, inklusive salladssorter och gröna bladväxter som persilja och basilika.

Trendigt — och nästan lite futuristiskt — men oerhört praktiskt för inomhusodlingar!

Populära butiker