Allt om gräsmattor

Allt om gräsmattor

Lär dig allt du behöver veta för att lyckas med din gräsmatta — vi samlar tips om både anläggning, klippning, näring och vattning i vår stora guide.

Gräsmattor finns på flera ställen i samhället och till vardags är de kanske inte direkt något man går runt och tänker på. Men så kommer den dagen när du ska lägga en egen gräsmatta och genast blir frågetecknen många; Vilken art ska du ha? Går det att lägga gräs på berg? Behöver man robotgräsklippare? Hur ska gräset egentligen skötas?

Genom att läsa på om gräs innan du anlägger gräsmattan ger du gräset som bäst förutsättningar att bli grönt, frodigt och tåligt. Dessutom får du goda tips och råd om gräsets skötsel samt om det här med robotgräsklippare.

Artikelns innehåll

  1. Generellt om gräsmattor
  2. Välja rätt gräsmatta
  3. Att lägga en gräsmatta
  4. Gräs på rulle eller gräsfrön?
  5. Underhåll av en gräsmatta
  6. Robotgräsklippare
  7. Två rekommenderade robotgräsklippare
  8. Vanliga frågor

Generellt om gräsmattor

Den helt oinsatte kan lätt tänka som så att gräs är gräs. Men riktigt så är inte fallet — det finns faktiskt flera olika grässorter att välja mellan. En av de allra vanligaste sorterna är ängsgröe och den ingår i många gräsfröblandningar. Det finns också rödsvingel, rödven, kärrgröe och flera andra arter.

Vilken art du bör välja varierar; det beror helt enkelt på var du ska anlägga gräset, samt på vad gräsmattan ska användas till.

Välja rätt gräsmatta

Att välja rätt gräsmatta är extremt viktigt om du vill att den ska växa bra och att den ska hålla för det du vill använda den till. Vill du klippa gräset mycket kort kan arten rödven vara bra.

Vill du däremot ha en gräsmatta med låga krav på näring, och som även klarar kyla samt en del torka är rödsvingel ett bättre val. Arten kärrgröe etablerar sig snabbt och fungerar väldigt bra i skuggiga samt fuktiga delar av trädgården, medan hårdsvingeln klarar av torra somrar.

Arten engelskt rajgräs växer inte så fort eller högt, och den har smala blad. Det gör gräset lätt att klippa och dessutom är det en av de allra tåligaste gräsarterna som ofta används på fotbollsplaner.

Det perfekta klimatet för gräsmattan

En gräsmatta kan trivas olika bra på olika ställen beroende på gräsart — de allra flesta gräs vill dock klippas relativt ofta för att gräsmattan ska bli tät och fin.

Många grässorter tål torka, men väldigt varma somrar kan även de arterna behöva vattnas. Även stark sol kan vara tufft för gräset som då tenderar att brännas.

Det allra bästa för en gräsmatta är omväxlande sol och skugga, lagom med värme och regn, alternativt bevattning om det blir väldigt torrt. Det här är extra noga när gräsmattan ska etablera sig och då bör man inte heller utsätta gräset för starkt slitage.

Att lägga en gräsmatta

I stort sett alla kan anlägga en gräsmatta. Det som krävs är en plats att lägga gräset på och lite tid. Det finns flera sätt att anlägga en gräsmatta på. Vissa är lite mer komplicerade än andra.

Överlag bör du tänka på att gräset inte ska belastas och slitas på under de första veckorna. Du bör därför ha möjlighet att spärra av den delen av trädgården där du lägger gräset. Det kan vara svårt om du till exempel ska lägga gräs precis på barnens lekyta eller på en passage du varje dag går på, men med planering går det att lösa utan problem.

Du behöver också ha möjlighet att vattna gräset och att gödsla det — att lägga gräs precis innan du ska åka på en månads lång semester är alltså inte så klokt. Se bara till att du kan underhålla det.

Gräs på rulle eller gräsfrön?

När du ska anlägga en gräsmatta kan du antingen välja att köpa gräsmatta på rulle, eller att så gräs med hjälp av frön.

Gräs på rulle

Det är relativt vanligt att köpa gräs på rulle i takt med att priserna nu har gått ner. Fördelen med gräs på rulle är att man inte behöver vänta på att gräset växer och blir grönt, och att du får gräs av hög kvalitet direkt vid köpet.

När rullen rullas upp har man en gräsmatta som ser fin ut, och det som därefter behöver göras är att du låter din nylagda gräsmatta att vila och gro ordentligt in i den underliggande jorden. Detta är det viktigaste steget, och under den perioden är det viktigt att gräset inte trampas ner eller slits onödigt mycket.

Gräsfrön

När du ska anlägga gräs med hjälp av gräsfrön behöver du först och främst jord att så i. Vanlig planteringsjord av bra kvalitet fungerar i regel bra.

Med exempelvis Weibulls 3 kg paket med gräsfrö kan man så ungefär 90 m2 med gräs. Det är en gräsfrömix med både engelskt rajgräs och rödsvingel, vilket är en blandning som går att så i hela Sverige, och som dessutom tål skugga — en perfekt gräsfröblandning för den svenska villaträdgården alltså.

Gräset blir lättskött, det klarar vintern bra och är även skuggtåligt.

Underhåll av en gräsmatta

Om gräsmattan är stark kommer den att stå emot både ogräs, mossa och olika sjukdomar. För att din gräsmatta ska må så bra som möjligt behöver den underhållas. Att sköta om sin gräsmatta behöver inte vara svårt eller ta lång tid — du behöver bara se till att göra det grundläggande arbetet.

Torr sommar

Hur mycket underhåll du behöver göra beror också på de aktuella förhållandena. Under en torr sommar behöver du kanske lägga ner mer tid på vattning och klippning av gräset, och under vintern behöver du i regel inte underhålla gräsmattan alls.

Vår

När våren kommer är det i regel dags att börja med underhållet. Vänta tills gräset har torkat upp ordentligt innan du börjar kratta bort fallna grenar, löv och annat från den. På så vis slits inte gräset extra mycket.

Använd också en kratta som har rundade toppar så att den inte sliter upp gräset. När gräset börjar växa igen på våren är det dags att gödsla.

Höst

Frampå hösten när löven börjar falla kan du med fördel klippa löven och låta dem ligga kvar på gräset så att maskarna får lite att äta på. Löven ger dessutom gräset lite extra näring. Se bara till att det inte blir för mycket löv på gräset som börjar ruttna och mögla. Då gör de mer skada än nytta.

Fyll på med frön

När du klippt gräset tre eller fyra gånger är det bra att vertikalskära hela gräsmattan samt att lägga på lite mer gräsfrön. På så sätt får gräset mer näring och syre till rötterna. Även det är en sak som ger en mer välmående gräsmatta. Med en vertikalskärare kan du enkelt för hand ta bort mossa och få din gräsmatta att må så bra som möjligt — utan att det för den delen behöver kosta mycket pengar.

Hur ofta ska gräset klippas?

Hur ofta en gräsmatta behöver klippas kan man resonera om länge. Vissa klipper ofta, andra så sällan som möjligt. En tredje väntar till gräset är mer än 15 cm högt innan gräset klipps. Under gräsets högsäsong bör man dock klippa ungefär var fjärde dag för att gräset ska må som bäst. Då stimuleras gräset att växa mer.

Det är dessutom klokt att variera riktning då och då under klippningen. Då får man inga spår efter gräsklipparens hjul. Med en gräsklippare som har justerbar höjd kan du automatiskt klippa ner gräset till en längd av tre till fyra centimeter, vilket är en lagom höjd.

Varför behöver gräsmattan näring?

Det finns flera olika typer av näring till gräsmattan. Vanligt hönsgödsel eller kogödsel kan spridas ut med jämna mellanrum för att ge extra näring. Det finns också annat gödsel i form av dedikerat gräsgödsel som kan spridas ut över gräsmattan.

Med näring blir gräset grönare, mer kraftfullt och mer hållbart, så att det tål tuffare tag. Det blir också mer motståndskraftigt, så att det kan konkurrera ut mossa och annat ogräs — något som går ännu lättare för gräset om du har gräsgödsel mot mossa.

Även en vanlig villagräsmatta behöver näring då och då. Ett långtidsverkande gräsgödsel är bra på våren när gräset börjar växa men även på senhösten bör man ge sitt gräs lite extra näring inför den kommande vintern.

Behöver gräsmattan vattnas?

Ja, gräset kan behöva vattnas om det är väldigt varmt och torrt ute. Du bör vattna sällan, men rejält när du väl gör det. Allra bäst är det att vattna gräset på kvällen och natten när solen inte lyser direkt på gräsmattan.

Med en vanlig vattenslang går det utmärkt att vattna gräset men det är klokt att ha ett spridarmunstycke på slangen, som gör att vattnet fördelas över ett större område. På så vis kan inte gräset skadas av för mycket vatten, eller av en allt för kraftig stråle.

Det här är också viktigt om du precis lagt ut gräsfrön som du inte vill ska spolas bort av vattnet.

Med en smart droppslang sköter sig bevattningen själv — du kopplar bara slangen till vatten och rullar ut den i gräset. Tack vare de små hålen längs med slangen fördelar sig vattnet jämnt längs med en större yta.

Om du inte vill ha en vattenslang liggande i gräsmattan kan en vattenspridare från Serva vara ett bra val. den vattnar upp till 312 m2 beroende på hur den ställs in. Då räcker det med att dra vattenslangen en bit för att sedan placera ut vattenspridaren.

OBS! Kom ihåg att du inte får vattna din gräsmatta med kommunalt vatten om det är bevattningsförbud.

Robotgräsklippare

Robotgräsklippare blir allt vanligare att se i svenska villaträdgårdar. Den klipper helt enkelt gräsmattan med jämna mellanrum, så ofta man vill utan att man själv behöver gå runt med en klippare. Det sparar man en hel del tid på, och dessutom ser robotgräsklipparen till att ditt gräs blir klippt regelbundet — något som gräset mår bättre av.

Det enda som kan behövas när man har en robot som klipper gräset åt en hemma i trädgården är att kanter och eventuella partier där robotgräsklipparen inte kommer åt behöver trimmas manuellt. Det kan du göra enkelt med en grästrimmer även i de lägre prisklasserna.

Hur fungerar en robotgräsklippare?

Robotgräsklippare kan fungera på lite olika sätt. I de allra flesta fall gräver man ner en begränsningsslinga runt tomten och kring de platser där man vill att robotgräsklipparen inte ska kunna köra in. Klipparen har sedan en sensor som känner av att den kommer när slingan, och då styr den undan.

De allra flesta robotgräsklippare har också olika former av krockskydd. Vissa klippare har en lös kåpa som gör att klipparen känner av när den åker in i något. När det sker vänder gräsklipparen åt ett annat håll.

Klipparna kan också klippa gräset i olika former. Vissa klipper diagonalt, andra har helt slumpmässiga mönster. De allra flesta kan också ställas in för att göra så kallade kantklippningar. Då klipper gräsklipparen längs med begränsningsslingan från sitt laddningsställe, och hela vägen runt trädgården. På så sätt blir även kanterna jämnt klippta.

Vad klarar en robotgräsklippare?

Robotgräsklippare klarar av att hålla både större och mindre trädgårdar i schack utan större problem. De allra flesta av dem kan passera över plattor, och klippa i mindre sluttningar utan besvär. Större grenar, främmande föremål och liknande som hamnar i gräset kan ibland klippas sönder, andra gånger skadar de kniven eller så fastnar de i klipparen.

Om du har mycket fallfrukt i din trädgård kan det vara klokt att spärra av där så att roboten inte går och klipper i frukten — det kan locka stora mängder insekter och dessutom kan klipparens knivar klibba fast om det vill sig illa. Överlag är dock robotgräsklippare väldigt tåliga och de klarar de mesta.

Två rekommenderade robotgräsklippare

Här går vi igenom två robotgräsklippare i olika prisklasser som vi varmt kan rekommendera. Beroende på hur just din trädgård ser ut klarar du dig med en billigare modell, eller behöver en lite dyrare modell.

1. Husqvarna Automower 430X

Som dyrare variant står Husqvarna Automower 430X som en klar vinnare — det är en driftsäker och lättanvänd robot som enkelt programmeras via mobiltelefonen. Du behöver inte arbeta lika mycket med att lägga ner kablar i marken och dessutom kan du på en karta se exakt var klipparen har klippt under dagen.

Ett stort plus är också att du kan se om klipparen sitter fast, eller om någon tar den med sig. Dessutom klarar roboten att klippa även i kraftigare sluttningar, och den kan ta sig fram i mer porösa underlag. Den kan också klippa fallfrukt i din trädgård.

Det finns andra modeller från Husqvarna som är både billigare och dyrare, så utforska de modeller som finns för att se vilken som passar dig bäst utifrån din budget och din trädgårds egenskaper.

2. McCulloch ROB S400

Den populära McCulloch ROB S400 är en budgetvariant som fungerar tillfredsställande. Den har det svårare i sluttningar och är inte så tekniskt avancerad som dyrare klippare, men fungerar riktigt bra så länge din trädgård är plan.

En fördel med klipparen är att den är lätt att programmera och att underhålla. Så länge man har möjlighet att lägga ner både begränsningskabel och guidekabel runt i trädgården är det inga större svårigheter med att få ett riktigt bra resultat.

Vanliga frågor

Att anlägga och ta hand om en trädgård leder naturligt till många frågor. En del av dem har vi betat av löpande i texten, och andra samlar vi här. Har ni fler frågor är det bara att ni hör av er till oss via kontaktformuläret!

Kan man anlägga en gräsmatta på berg?

I många villaträdgårdar finns det mer eller mindre bergiga partier. Även berg kan bli fina om man lägger gräs på dem men det är lite mer komplicerat än att bara hälla ut gräsfrön på en platt jordyta. Hur man ska gå till väga beror lite på hur berget ser ut.

Ett berg med svag sluttning är lättare att lägga gräs på än ett berg som sluttar rejält. Ofta kan man behöva lägga ett nät på berget för att få jorden att fästa. Andra gånger kan man använda samma metoder som när man vill lägga gräs på ett tak.

Använder man sig av gräs på rulle är det i regel enklare eftersom att jorden då är bunden till gräset på ett annat sätt. Gräsfrön kan snabbt rinna iväg om man vattnar eller när det blir ett kraftigt regnväder. Men att lägga gräs på ett berg går absolut! Det är dock klokt att tänka på att extra vatten och näring kan behövas.

Hur ofta ska man klippa gräset?

För att få en så stark gräsmatta som möjligt bör du klippa den ungefär var fjärde till femte dag. När du klipper är det dessutom viktigt att du inte klipper mer än ungefär 30 % av gräsets längd åt gången, för att inte slita onödigt mycket.

Populära butiker