Kom igång med kompostering

Kom igång med kompostering

Vad är egentligen kompostering, och hur kommer man igång med en egen kompost? Här hittar du svaren.

Att kompostera trädgårdsavfall och matavfall blir mer och mer populärt, och det är dessutom enklare än någonsin att komma igång.

Här tar vi upp allt om vad kompostering egentligen är, vad man uppnår med det, hur du kommer igång och vad du behöver tänka på. Vi går också igenom en del olika lösningar och hur man kan kompostera i en vanlig trädgård.

Artikelns innehåll

  1. Kom igång snabbt
  2. Vad är kompostering?
  3. Färdiga kompostlösningar
  4. Gör det själv
  5. Att tänka på
  6. Vad kan komposteras?
  7. Frågor och svar

Kom igång snabbt

Vill du få tag på redskap eller färdiga komposter så snabbt som möjligt? Här samlar vi de viktigaste produkterna vi tar upp i artikeln för att ge dig en enkel överblick.

Vara Beskrivning
Pallkragar Med pallkragar kan du både odla och ordna en egen kompost.
Kompostbehållare Billigare eller enklare blir det inte.
Greenline Master Färdig kompost på 375 liter för dig som vill komma igång direkt och utan krångel. Kostar dessutom inte skjortan.
Kompostkvarn Gör om kvistar och grenar till flisor som du kan slänga i komposten.

Allt vi nämner här ovanför går vi igenom i detalj i artikeln, men för den som snabbt vill komma igång är det en nyttig samling länkar.

Vad är kompostering?

Kompostering hjälper naturens mikroorganismer genom att ge dem en isolerad och optimal miljö när de arbetar med att bryta ner både det trädgårdsavfall och hushållsavfall som du fyller komposten med.

I komposten frigörs värme, vattenånga, koldioxid och flera näringsämnen, och genom komposteringen bildas mylla som sedan kan användas som jord.

En bra kompost värms snabbt upp och börjar "arbeta" — på bara ett par dagar kan det bli 50 grader i komposten.

Därefter är det i avkylningsprocessen som myllan bildas, som alltså kan användas som jord.

Många fördelar med kompost

Att kompostera är bra av flera anledningar;

  1. Det är miljövänligt
  2. Man får fram väldigt näringsrik jord
  3. Matavfall och trädgårdsavfall kommer till användning
  4. Mikroorganismerna får en bättre omgivning

Framför allt är det tankesättet att faktiskt ta till vara på allt det som annars går till spillo genom att låta naturen bearbeta det, oavsett om du sedan använder myllan eller ej.

Att bara sätta upp ett par pallkragar och låta naturens mikroorganismer bryta ner maten är både enkelt, miljövänligt och givande.

Olika typer av komposter

Komposter finns som varmkompost samt kallkompost, vilka fungerar på lite olika sätt — något du säkert hör på namnet.

Kallkompost

I en kallkompost är kompostbehållaren oisolerad, till exempel i form av kompostgaller. Här kan man lägga trädgårdsavfall, men när det gäller frön och ogräs bör man vara lite försiktig eftersom att de kan överleva komposteringen och sedan dyka upp där man sprider myllan, vilket sällan är uppskattat.

Ska du använda myllan är det därför rekommenderar med en varmkompost, där frön och ogräs inte överlever värmen utan blir en del av myllan som varmkomposten skapar.

Varmkompost

I en varmkompost är behållaren helt isolerad och det blir varmare i den allt eftersom avfallet bryts ner av mikroorganismerna. Det är i varmkomposten som även hushållsavfall kan komposteras — det kan det inte i en kallkompost.

Dessutom kommer inte frön att överleva i en varmkompost, så om du riskfritt vill kunna använda myllan kan en varmkompost vara ett bättre val.

Färdiga kompostlösningar

Här presenterar vi fyra olika färdiga kompostlösningar, så att du ska kunna bilda dig en bra uppfattning och hitta den som passar just dig.

GreenLine Master 375 L

Det här är en varmkompost på 375 liter som passar både för trädgårdsavfall och för hushållsavfall. Den är helt skadedjurstät och den har en kraftig botten som djur inte kan gnaga sig igenom.

Kompostbehållaren är också försedd med lufthål för att komposteringen ska kunna fortgå på ett relativt snabbt sätt, och har fått fina recensioner. Komposten från GreenLine fungerar också under de kallare årstiderna vilket är ett stort plus.

Rent estetiskt är behållaren stilren och passar in i de flesta trädgårdar. Hela behållaren kan dessutom delas för effektiv tömning, och i toppen sitter ett lock som går lätt att öppna för att lägga i ytterligare komposterbart avfall.

Hasselfors Garden 225 L

Hasselfors Garden 225 L är en termokompost som gör det lätt att kompostera trädgårdsavfall och hushållsavfall när som helst under året. Tack vare den slutna behållaren blir det omöjligt för objudna gäster att ta sig in. Komposten kommer alltså att hålla sig fri från råttor, ormar och fåglar.

Komposten är lätt att fylla och tömma, och dessutom finns en termometer på utsidan av behållaren. Det gör att du lätt kan hålla koll på komposteringsprocessen utan att behöva öppna luckorna.

Med varmkomposten Hasselfors Garden hanteras också fukt och ventilation på ett bra sätt, vilket gör att komposteringsprocessen fungerar så bra som möjligt.

Kompostgaller, 450 L

Kompostgaller är kanske den enklaste komposten för privatbruk. Den består av fyra galler som sätts samman med hjälp av fjädrar så att de bildar en fyrkant.

Komposten är öppen och är därmed en kallkompost. Det faktum att den är öppen gör att djur kan ta sig in i den, men å andra sidan blir den också välventilerad.

En stor fördel med den här lösningen är att man lätt kan fylla komposten eftersom att den är öppen ovantill, dessutom ser man innehållet och man kan bygga komposten så stor man vill.

Med kompostgaller kommer du igång med din kompost för bara 149 kr.

Det är också lätt att montera ihop gallren, och att ta isär dem om man så önskar — en bra lösning för nybörjare som vill utforska konceptet med en kompost i sin trädgård.

Biokub

Biokub är en varmkompostbehållare av formblåst polyetenplast som är UV-stabiliserad och helt återvunnen. Efter användning kan man också återvinna behållaren igen. I kuben går det att kompostera både trädgårdsavfall och hushållsavfall.

Tidningen Råd och Rön med flera har utsett behållaren till bäst i test.

Byggmaterialen är isolerade med polystyren vilket gör att behållaren kan användas även under vintern. Det säkerställer också ett bra klimat inne i komposten. Såväl att fylla, som att tömma och lufta komposten går smidigt och lätt.

Det går också att göra komposten större vid behov för att få plats med än mer avfall. Om du vill läsa mer om Biokub — eller köpa en — kan du göra det på tillverkarens hemsida.

Gör det själv

Man behöver dock inte köpa några färdiga lösningar för att komma igång med kompostering hemma — det är busenkelt att komma igång även med billiga produkter som många redan har hemma.

Kompost av pallkragar

Du kan också göra en egen kompost med hjälp av vanliga pallkragar. De går att köpa i de flesta byggvaruhus och kostar oftast under 300 kr.

Ställ gärna flera kragar på varandra för att få en högre höjd på komposten. Se till att det blir lite mellanrum mellan kragarna för att det ska kunna passera in luft i komposten. Lägg också något i bottnen av behållaren. Sedan kan du börja fylla den med trädgårdsavfall.

Om du vill kan du ha komposten öppen, eller så lägger du ett galler över den. Det går också att köpa till ett lock, eller att tillverka ett på egen hand genom att använda till exempel ett gammalt fönster som du lägger över komposten.

Kompost av kompostgaller

Som vi nyss nämnde går det utmärkt att skapa en kallkompost med hjälp av billiga kompostgaller.

För den som vill komma riktigt billigt undan är det här det bästa alternativet, där du får ihop en behållare på 450 liter för bara 149 kr, eller 600 liter för 199 kr.

Det finns inget snabbare sätt att komma igång, och sedan är det bara att utvecklas därifrån.

Att tänka på

Det är enkelt att komma igång och börja kompostera, men det finns en hel del att tänka på — exempelvis vad som faktiskt kan komposteras eller vilka regler din specifika hemkommun har för kompostering.

Regler i din kommun

För det första ska kompostering oftast anmälas till kommunen och för det andra är det ibland inte tillåtet att kompostera. Det kan också ställas en del krav på behållaren, vilket gör att du gör bäst i att

Börja med att söka på kommunens hemsida om information rörande kompostering och regler för kompostbehållare.

Hittar du ingenting där kan det vara värt att ringa, för att vara på den säkra sidan.

Vad kan komposteras?

Du måste också ha koll på vad som kan komposteras och inte.

Följande går bra att kompostera i en varmkompost:

  • te
  • kaffesump
  • äggskal som krossats
  • hushållsavfall
  • hushållspapper
  • trädgårdsavfall

Har du en kallkompost, exempelvis av pallkragar eller kompostgaller, är det enbart trädgårdsavfall som ska komposteras.

Detta ska du inte kompostera

Mer behandlade produkter eller produkter med kemikalier i sig ska aldrig slängas i kompost — dels för att det är dåligt för miljön, och dels för att det kan göra din mylla eller jord giftig.

Detta kan röra sig om exempelvis:

  • läkemedel
  • snus eller cigaretter
  • glas
  • plast
  • färgat papper
  • läder
  • dammsugarpåsar

Om du inte har en varmkompost och ska använda jorden i känsliga områden — eller bara har höga krav på den generellt — bör du inte heller lägga i frön, ogräs eller delar från sjuka insekter i komposten då dessa kan riskera att överleva, vilket du då inte vill.

Med en varmkompost som exempelvis GreenLine Master kan frön inte överleva, vilket gör att du får ett bättre resultat.

Motverka skadedjur

Tänk också på att täcka över komposten ordentligt så att inte fåglar, råttor och andra djur kommer dit och äter eller släpar ut avfallet.

Det är särskilt viktigt om du tänker kompostera en hel del hushållsavfall som olika typer av animalier, då det kan locka till sig flera skadedjur — om man har otur kan de dessutom börja ta sig in i huset.

Gör därför rätt från början om du är osäker, och välj en välisolerad varmkompost som du kan slänga både hushållsavfall och trädgårdsavfall i.

Frågor och svar

Här samlar vi läsarnas frågor och våra svar, så att så många som möjligt ska få svar på vanliga frågor om kompostering och allt där omkring.

Vilken kompost ska jag ha om jag vill kompostera matavfall?

Eftersom det finns många olika slags bakterier i hushållsavfall och matavfall rekommenderas en varmkompost, eftersom den höga temperaturen i komposten ser till att de bakterier som inte hör hemma i komposten dör av värmen.

Kan man kompostera äggskal?

Många ställer sig frågande till om det verkligen går att kompostera äggskal, och svaret är faktiskt att det går bra att slänga skalen i komposten — dock måste du krossa dem innan, för att underlätta nedbrytningsprocessen.

Finns det färdiga komposter att köpa?

Det finns flera olika komposter att köpa, vilket är skönt eftersom det ger dig bättre förutsättningar att lyckas bra med din kompost och dessutom ger dig bra förslutning samt ett lock för att möjliggöra enkel hantering.

En rekommenderad kompost är GreenLine Master på 375 liter, som har allt man behöver för varmkompostering, inklusive isolering mot skadedjur och ett lock uppepå för att fylla på med nytt hushålls- eller trädgårdsavfall.

Vad används en kompostkvarn till?

En kompostkvarn använder du för att mala ner större objekt i trädgården, som exempelvis grenar eller kvistar, så att de kan slängas på komposten i form av flisor.

Har du en trädgård med många träd där grenar är vanligt förekommande kan en kompostkvarn vara ett riktigt bra köp, eftersom du då slipper samla ihop och köra iväg grenarna för att slänga dem.

Måste man ha en kompostkvarn?

Nej, du måste absolut inte ha en kompostkvarn för att börja kompostera — den används bara om du har större grenar eller kvistar som skulle behöva malas ner.

Populära butiker