Guide: Trädgårdsjord

Guide: Trädgårdsjord

Jord kan vara en mindre vetenskap och det kan vara svårt att veta vilka typ av jord som ska användas i trädgården. Här går vi igenom allt du behöver veta för att hitta rätt.

Att välja rätt jord kan underlätta enormt för att du ska få din odling, dina blommor eller din trädgård överlag att må så bra som möjligt — och därmed även växa så bra som möjligt.

Kom igång-listan

Här samlar vi allt du kan behöva för att komma igång snabbt.

Rekommenderat Beskrivning
Planteringsjord En enkel jord för dig som vill komma igång snabbt.

Allt i listan nämns genom texten, så för enkelhetens skull har vi samlat allt du kan behöva direkt i början.

Artikelns innehåll

  1. Kom igång-listan
  2. Jord för olika ändamål
  3. Olika typer av jord
  4. Kvalitet på jorden
  5. Lagra undan jord

Jord för olika ändamål

Det finns olika typer av jord framtagna för specifika ändamål, till exempel om det är en rabatt som ska anläggas eller om jorden ska användas till sommarplanteringar i krukor och amplar. Annan jord lämpar sig bäst för växter som trivs i torka, lika väl som det finns jord för mera näringskrävande växter — till exempel rosor, som gärna trivs i en mera fuktighetshållande jord.

Det finns jord avsedd för sådd av gräsmattor, liksom det finns jord med högre eller lägre pH-värden, alltså om de är basiska eller sura. Så kallade surjordsväxter vill gärna ha ett lägre ph-värde, och hit räknas växter som till exempel Rhododendron och blåbär. Rosor har också fått en egen jord för att tillgodose deras speciella behov.

Olika typer av jord

När man skiljer en bra jord från en av sämre kvalitet, tittar man på jordens struktur, sammansättningen av näringsämnen, samt på jordens ph-värde. Det näringsämne som är allra viktigast för att växten ska må bra är kväve, men den behöver också fosfor för att främja tillväxt, Dessutom behövs rikligt med kalium vid odling av exempelvis frukt och bär samt en god försörjning av kalcium.

Balansen mellan dessa näringsämnen är också viktig och olika växter har olika krav och behöver olika typ av jord. Om man till exempel vill förbättra sin gräsmatta brukar man inte använda sig av en gödslad typ av jord.

Planteringsjord

Tillsatsen av hönsgödsel ger Plantagens planteringsjord en lång och bra näringstillförsel. Ph-värdet är dock något högre än det deklarerade. Innehållet av fosfor och kalium är väl högt men i övrigt är det här en mullrik och bra allround-jord som blev bäst-i-test hos Villalivets test 2019. Den finns att köpa hos Plantagen.

U-Jord

U-Jord är speciellt framtagen för urnor och större kärl. och är särskilt bra för snabbväxande och näringskrävande växter som exempelvis petunior. Jorden är både vattenhållande och har bra dränering. Den fungerar också utmärkt i självbevattnade system och är på grund av sin kraftiga gödsling även utmärkt till tomater. En bra sådan är Hasselfors U-jord som finns att köpa på bland annat Granngården.

Rhododendronjord

Den här jorden består av lite grövre torv och bark och är till för växter som vill ha ett lite lägre ph-värde, Jorden är gödslad och anpassad för surjordsväxter som till exempel Rhododendron, Hortensia och blåbär.

Rhododendronjord finns att köpa hos till exempel Granngården. Det kan också vara bra att ge lite gödsel på våren, efter blomningen. En bra organisk gödsel är Nelson Gardens Rhodogödsel. Den går att hitta på bland annat Odla.nu.

Citrusjord

Citrusjord innehåller extra järn, något som växter som olivträd, citronträd och fikon gärna vill ha för att må bra. Jorden är aningen tyngre och grövre än vanlig blomjord. Den har också ett lite lägre ph-värde. Trots att jorden är näringsberikad bör man ändå ge tillskott av extra näring i samband med att växten får vatten. Detta gäller främst under tillväxtperioden.

När exempelvis citrusträdet bär frukt, medverkar den tyngre jorden att växten står stadigt, men ibland kan någon form av stöd behövas. GardenStore har många olika sorters växtstöd att välja på och Citrusjord finns i de flesta trädgårdsbutiker.

Toppdress

För att förbättra gräsmattan använder man sig av en typ av jord som kallas toppdress. Denna är till för att återställa humusbalansen i jorden. När man toppdressar hjälper man en sliten gräsmatta att behålla fukt och kunna tillgodogöra sig gödsling. Själva toppdressen tillför i sig inte mycket näringsämnen.

Vill man fylla ut gropar eller så om sin gräsmatta är toppdress en mycket bra jord till detta. Vid sådd kan man behöva luckra upp gräsmattan innan innan börjar. Hos Proffsmagasinet hittar du diverse nyttiga redskap för din trädgård, exempelvis mossrivare.

Utöver ovan nämnda typer av jord finns självklart många fler. Det finns exempelvis barkmylla och täckbark för den som vill täcka öppen jord mellan växterna. Täckbark är också utmärkt till gångar i grönsakslandet eller att lägga under jordgubbarna för att förhindra dem från att komma i kontakt med jorden.

Kvalitet på jorden

Planteringsjord finns i flera kvaliteter, som alla lämpar sig för olika ändamål. En del är nästan torvliknande i sin struktur och andra kan innehålla stora barkbitar. En bra planteringsjord är finkornig och närmast svart till färgen — den ska kännas som mylla.

Såjord är näringsfattig och speciellt framtagen för just sådd, men många gånger fungerar en bra planteringsjord även här — särskilt till tomater, ärter och bönor.

Huvudingrediensen i all planteringsjord är torv, och det är kombinationen i jorden som avgör vad den lämpar sig bäst till; ljus torv innehåller fortfarande en hel del av vitmossans struktur och ger därför en luftig jord som har lätt att ta upp vatten, medan mörk torv är mera nedbruten och har förmågan att binda näringsämnen bättre och därför tillgodose växtens behov mera långsiktigt.

En nackdel med planteringsjord — som till största delen består av torvmull — är att den kan behålla fukt under väldigt lång tid, vilket kan göra att träd och buskar i nyplanteringar inte får tillräckligt mycket syre till rötterna. Dessutom kan den få en svampliknande egenskap under höstmånaderna och suga åt sig så mycket fukt att det bildas en isklump när det fryser på. Detta kan i värsta fall döda växten. Barrväxter är extra känsliga och därför kan det vara bra att ta hänsyn till det när du väljer jord till dina barrväxter.

Mineraler

Planteringsjord har tillsatser av mineralgödsel och ibland också hönsgödsel för att tillgodose växternas näringsbehov. Även här bör man titta lite extra på vad jorden ska användas till, eftersom exempelvis tomater vill ha en annan näringssammansättning än till exempel rosor.

Planteringsjord som ska användas som jordförbättrare eller för nyplantering vinner alltid på att myllas samman med rabattens eller planteringens befintliga jord — alltså att du blanda in jorden tillsammans med den befintliga.

Bra jord har generellt en bra struktur och kan behålla fukten länge i ett planteringskärl, men kan även bli för våt om man inte ser upp. Höghumifierad torv har en finsmulig struktur och kan vara svår att vattna upp om den blivit för torr, så försök att fukta den regelbundet.

Lagra undan jord

Har man fått jord över och behöver förvara den går det utmärkt att lagra den till nästa säsong; bäst är att förvara den svalt och mörkt i sin påse. Tänk på att tillsluta jordpåsen ordentligt så att den inte torkar ut och förlorar sin näring.

Det är bra om de inte förvaras direkt på marken, dels för att förhindra mögel, men kanske mest för att slippa insekter som myror som letar sig in. Har man många säckar jord kan man bygga en liten förvaring för dem, en lastpall duger gott för att exempelvis få upp dem från golvytan i källaren.

Hos Beijer Bygg kan man hitta ritningar på både små och stora trädgårdsprojekt, och dessutom det du behöver i materialväg för att göra verklighet av ditt bygge.

Till exempel finns en ritning på en kompost som med lite modifiering går att göra om till en riktigt bra, och snygg, förvaringsplats för överblivna jordsäckar.

Kan förvaras länge

Jord kan förvaras ett par år om temperaturen inte överstiger tio grader. Gammal jord används med fördel till jordförbättring utomhus, men bör inte användas för plantering i krukor eller kärl.

Populära butiker