Bästa pizzadegen med jäst

Bästa pizzadegen med jäst

Det här receptet på pizzadeg med jäst gör att du snabbt kan slänga ihop en deg för perfekta pizzor varje gång — som gjort för spontan pizzasuccé!

Vi är nog många som älskar pizza, och många har fått för sig att det är krångligt och tidsödande att göra äkta hemmagjord pizza — men så är faktiskt inte fallet. Här hjälper vi dig att göra en snabb och enkel pizzadeg som både smakar sjukt gott och som går att göra på rekordtid.

Så lyckas du med pizzadegen

När det kommer till pizzadeg så är det viktigt att den knådas så pass mycket att proteinet i mjölet binds samman — det är det som gör att man kan kavla ut tunna degar som inte går sönder.

Jag använder själv en köksassistent, och rekommenderar verkligen en sådan när du gör pizzadeg. Den bästa köksassistenten för en smidig pizzadeg är Assistent eller KitchenAid.

Med en köksassistent får du perfekt resultat varje gång — och du slipper dessutom knåda degen med händerna; under tiden kan du göra något annat, som att riva osten eller skära upp grönsakerna du ska ha på din pizza. Det bästa av allt är att du dessutom får pizzadegen knådad snabbare, vilket gör att du kan ha pizzadegen klar på en kvart.

Ingredienser

 • 950 gram mjöl
 • 5,5 dl fingervarmt vatten
 • 2 msk olja
 • 0,5 st jäst för matbröd
 • 30 gram salt
 • 30 gram socker

Gör så här

 1. Häll upp fingervarmt vatten i en skål där du kan arbeta med pizzadegen.
 2. Smula sönder jästen i småbitar och rör försiktigt rund med fingret så att jästen löses upp jämnt i vattnet.
 3. Häll i oljan (gärna kallpressad rapsolja för smakens skull).
 4. Tillsätt hälften av mjölet i skålen till att börja med, och börja arbeta in mölet i vattenblandningen.
 5. Häll i salt och socker så att det kan fördelas jämnt i pizzadegen när du arbetar med den.
 6. Häll i mer av mjölet och fortsätt arbeta in det i degen till dess att du får en konsistens som är mjuk men som inte klibbar fast på fingrarna.
 7. Allt mjöl behövs inte i pizzadegen, utan det mjöl som blir över när du tycker att konsistensen har blivit tillräckligt fast för att kavla ut pizzan lägger du istället på köksbänken när du ska kavla ut pizzorna.
 8. Fördela pizzadegen i 6-8 bitar och kavla ut pizzorna till den tjocklek du önskar.

Degen du sedan får ihop räcker till 8 st lagom stora pizzor, eller ungefär 6 ugnsplåtar med pizzadeg om du kavlar pizzadegen rektangulärt. Antalet pizzor du får ihop beror så klart på hur tunt du kavlar pizzadegen, så du bestämmer själv om du vill ha lite mer pan pizza-stuk eller om du vill ha en lite mer traditionell pizza.

Bästa osten till pizzan

Det finns så klart många olika smaker och idéer om vilken ost som fungerar bäst på pizzan, men jag tycker att det smidigaste och godaste är att ha ungefär 1,5 mozzarella-ost riven på varje pizza. Med mozzarella-ost hålls pizzans smak fräsch och den fungerar väldigt bra med alla olika typer av grönsaker, svampar och köttbitar du kan tänkas lägga på pizzan.

Frys in pizzadeg du inte använder

Om du inte ska använda all pizzadeg går det faktiskt utmärkt att frysa in den; lägg in portionsbitarna du delat upp tidigare i fryspåsar och stoppa in dem i frysen — där håller de i flera månader och kan tas fram för att tinas upp när det börjar vankas pizzabak igen.

Populära butiker