Kom igång med solpaneler

Kom igång med solpaneler

Lär dig allt om solpaneler — oavsett om det gäller i hemmet, trädgården eller växthuset — i vår utförliga guide. Här samlar vi allt du behöver veta för att lyckas.

I vår guide får du lära dig allt du behöver veta om solceller och solenergi, så att du kan göra ett så bra val som möjligt.

Artikelns innehåll

  1. Solceller
  2. Rekommendationer
  3. Solceller i Sverige
  4. Köpa solceller
  5. Installation av solceller
  6. Solceller på växthus
  7. Att tänka på
  8. Rengöring av solceller
  9. Frågor
  10. Mer information

Solceller

Att använda sig av el och energi från solen är något som har blivit mycket populärt och uppskattat. Solenergi är inte bara miljövänligt, utan höjer värdet på en bostad och ser dessutom till att du sparar pengar allt eftersom panelerna genererar ström åt dig.

Innan du bestämmer dig för att installera solpaneler finns det dock en hel del saker som kan vara bra att veta om. Solenergi är inget du kan få till ditt hus eller företag om du inte har panelerna och dessa kan bara sättas på plats av en fackman.

Rekommendationer

Det finns många olika paneler, böcker och tillbehör man kan köpa när det kommer till ämnet solceller, så här sammanfattar vi de vanligaste så att du enkelt kan få en överblick.

Vara Beskrivning
Solcellspaneler Det finns kompletta paket med solcellspaneler att köpa hos bygghandlare, där du får med allt du behöver; både panelerna, växelriktare, skenor, kontakter och takfästen.
Handbok Svensk Elstandards handbok 457 för den som vill läsa på om råd och regler kring installation av solceller.
Trädgårdslampa Prova på konceptet genom trädgårdslampor med solceller.
Solar Clean Använd rengöringsmedel för ändamålet när du rengör solcellspaneler.
Powerbank Använd energin från solens strålar för att ladda din telefon eller dina hörlurar.

Varje rekommendation finns mer utförligt beskriven i guiden.

Solceller i Sverige

En del är skeptiska till att solceller fungerar bra i Sverige eftersom det ofta är kallt och det känns som vi har så pass få dagar med solsken, men faktum är att det faktiskt är både lönsamt och effektivt även här i vårt avlånga land. Allt eftersom åren gått har tekniken blivit mer och mer förfinad och tillgänglig, vilket gör att det nu både är överkomligt i installationspris och hur mycket el du får ut av systemet.

Som tur är har solceller inte någon negativ påverkan av att det är kallt — tvärtom mår de faktiskt bättre när det inte är varmare än 25 grader, vilket ger dem en högre verkningsgrad. Skulle temperaturen överstiga 25 grader minskar verkningsgraden lite grann för varje grad.

Solceller på hustak

Den mest populära varianten för privatpersoner är att installera solcellspanelerna på hustak, där de inte syns alls för den som är inne i huset. Även större lägenhetshus, fabriker och varuhus har de senaste åren börjat sätta upp solcellspaneler på så många ställen de kan, just för att ta tillvara på möjligheten att utvinna energi ur solens strålar.

Om du har attefallshus, garage eller carport på tomten kan du använda även dessa för att installera solpaneler, vilket bidrar till att du får ännu mer elektricitet från solens energi.

I Sverige kan du dessutom sälja den el du inte använder — ditt elöverskott — till det vanliga elnätet, och på så vis bidra till hela samhället med din el som blir över.

Trädgårdslampor med solceller

moderna trädgårdslampor finns det riktigt små solceller, som är effektiva nog för att driva hela lampan. Detta gör att man kan placera ut dessa lampor i sin trädgård helt utan att behöva tänka på att installera el till dem — de ordnar sin elförsörjning själva.

Detta kan dessutom vara ett sätt för dig att försiktigt prova på solcellstekniken utan att göra stora investeringar; köp några trädgårdslampor med solceller och se hur det fungerar.

Alternativet med solcellsdrivna trädgårdslampor är bra ur flera perspektiv, men främst för att de ger din trädgård och dina odlingar en extra lyster helt utan att dra någon extern el — och utan att det kostar skjortan.

Förråd med solceller

Ska du bygga ett förråd på tomten, eller har du redan ett tillgängligt? Just förråd är utmärkta för att installera solceller, eftersom det oftast inte spelar någon roll riktigt hur stor yta man täcker av solcellspaneler — det är ändå bara ett förråd.

Har du inte redan ett förråd utan planerar att bygga ett kan du passa på att vinkla det så att förrådets tak lutar åt syd, öst eller väst i den mån det går. Alla väderstreck förutom norrläge rekommenderas för installation av solceller i Sverige, eftersom du tyvärr går miste om för mycket solstrålar om solpanelerna vätter mot norr.

Ladda hemelektronik med solceller

Ett annat billigt och enkelt sätt att prova på solcellstekniken är att köpa en solcellsladdare, så att du exempelvis kan ladda din mobiltelefon, högtalare eller liknande helt utan att använda dig av strömuttagen hemma. Det finns till och med hela mobila batteriladdare, även powerbanks, som har solcellsladdning.

Därefter kopplar du bara in din telefon, dina hörlurar eller något annat som kan laddas med USB-kontakt och använder ingenting annat än solen för att ladda.

Köpa solceller

Om du har bestämt dig för att köpa solceller finns det färdiga paket hos flera svenska byggvaruhus, där du kan leta reda på just den storlek och det antal solceller som du själv behöver till ditt projekt. Tänk på att försöka köpa ett komplett paket, där du får med allt som kommer behövas för att installera solcellerna hos dig.

I ett paket från Nibe hittar du exempelvis följande delar;

  • Polykristallina kiselcellspaneler, 12 st
  • Växelriktare med väggfäste, 1 st
  • Takfästen för tegeltak eller plåttak, 32 st
  • Monteringsskenor, 12 st
  • Fästen för solpanelerna mot takfästena, 38 st
  • Anslutningskontakter

Här behöver du alltså inte köpa till något, utan du får med alla solpaneler, växelriktare, kontakter och fästen i ett och samma paket. Det enda som tillkommer är elinstallationen och elkablaget som ingår i installationen.

Installation av solceller

Att installera solceller är inget du kan göra på egen hand, utan här gäller det att du anlitar en registrerad elinstallationsfirma för arbetet. Det är viktigt för att det ska bli korrekt utfört och för att du ska få försäkring och garanti på arbetet.

När du väljer en firma för att installera solceller är det du som köpare som har ansvar att kontrollera företaget som du väljer;

  • du behöver säkerställa att företaget i fråga har den certifiering och utbildning som krävs
  • företaget måste vara registrerat för elproduktionsanläggningar
  • det måste också finnas en CE-märkning på alla delar som du behöver till din anläggning

Alla starkströmsanläggningar som anläggs måste vara utförda enligt god elsäkerhetsteknisk praxis. Det betyder att solcellerna ska vara installerade på ett sådant sätt att de är säkrade mot sakskador eller personskador drabbade av el.

En rekommendation är att du läser igenom Svensk Elstandards handbok 457, för att få råd och information om vilka regler och lagar som gäller för just solceller. I många fall krävs det också ett bygglov som du behöver ansöka om, exempelvis om solcellspanelerna bidrar till att huset får en annan färg.

Kan man installera eller förbereda själv?

En vanlig fundering i samband med installation av solceller är om man får göra arbetet själv. Eftersom en solcellsanläggning innehåller mycket stark ström behöver du vara behörig elektriker för att kunna utföra arbetet på ett fackmannamässigt sätt. Om du inte är elektriker behöver du alltså anlita en hantverkare för arbetet, eftersom det är många delar som är strömförande och som ska kopplas ihop.

Det finns flera saker som du faktiskt kan göra på egen hand och som förenklar och förbereder installationen på ett bättre sätt. Det minimerar också dina kostnader hos hantverkaren. Du kan bland annat;

  • montera infästningar
  • bära upp panelerna på taket eller till angiven plats
  • fästa bärskenor på ditt tak
  • fästa bärskenor på solpanelerna

Det kan låta som att det är väldigt lite som du får göra själv, men sanningen är att dessa moment faktiskt är de mest tidskrävande. Om du kan göra förberedelser på egen hand sparar du in väldigt mycket pengar. Själva elinstallationen tar oftast bara någon dag.

Behörig elinstallatör

Om du vill få energi och el från solen behöver du anlita en behörig elinstallatör. Du har inte, enligt lag, rätt att utföra arbetet på egen hand. Visst är det i praktiken fullt möjligt, men du löper också en stor risk att få problem. Problemen kan bli så stora att de blir förödande och man bör inte "testa på" elinstallationer om man inte är utbildad elektriker inom ämnet.

När du ska anlita en elinstallatör för solceller finns det dock en del saker som är bra att ha i åtanke. Enligt Elsäkerhetsverket ska du bara anlita en elektriker eller hantverkare som omfattas av ett elinstallationsföretags egenkontroll. Det betyder att företaget ska vara registrerat i ett företagsregister och inom kategorin Elproduktionsanläggningar.

Naturligtvis är det också viktigt att du väljer en installatör som du känner dig trygg med och som kan lämna goda referenser från liknande arbete. Du kan med fördel använda dig av omdömen på nätet, men genom en referens har du möjlighet att få svar på mer specifika frågor.

Sist, men absolut inte minst, måste företaget kunna erbjuda dig en bra och trygg försäkring. Även om risken för att behöva använda den kan vara liten med en behörig elinstallatör, så är det alltid rekommenderat att arbetet är försäkrat.

Solceller på växthus

Att ha solceller på växthus har blivit allt mer uppskattat, dels eftersom växthuset ofta redan har en bra placering i trädgården där det skiner mycket sol, och dels att växterna faktiskt behöver lite skugga också.

Beroende på växthusets yta kan du placera solcellerna på taket, men du kan också välja att ha panelerna på marken vinklade snett uppåt, eller använda dig av solcellsglas om du vill montera solcellerna på växthuset, men ändå inte ta bort solljuset från växterna.

Transparenta solceller på växthus

Med solcellsglas är panelerna transparenta och utgör t.ex. väggar eller tak till växthuset. Om du inte vill försämra ljusinsläppet med traditionella solceller kan du använda dig av dessa. De är ofta gjorda av exempelvis polykristallin, som släpper igenom över 60 % av solljuset — inte helt transparent alltså, men bättre än att det blir skugga i ditt växthus om det skulle vara oönskat.

För tillfället är transparenta solcellspaneler lite ovanligare och dyrare än traditionella paneler, men allt eftersom tekniken utvecklas, fler transparenta solcellspaneler tillverkas och fler butiker säljer dem kommer priserna att gå ner.

Solceller i växthus

Du kan också ha solceller inuti ditt växthus, men då i mindre varianter — det finns exempelvis lampor med inbyggda solceller för energi, som du kan sätta upp i ditt växthus och låta dem ge dina växter lite extra ljus. Då behöver du egentligen inte tänka mer på det, men syftet är inte längre att utvinna elektricitet för ditt eget bruk utan istället att ge växterna ljus.

Att tänka på

Här samlar vi nyttiga råd som du inte får missa om du planerar att installera solpaneler på ditt hus, växthus, förråd eller i din trädgård.

Placera solcellerna rätt

Det vanligaste är att man väljer att ha sina solceller på taket till sin bostad. Taket är den yta som är mest exponerad mot solen och där panelerna dessutom inte är i vägen eller stör. Det kan dock finnas situationer som kräver att panelerna installeras på marken istället, vilket fungerar minst lika bra. När du ska välja placering för dina solceller behöver du tänka ut en bra plats.

Den bästa platsen för solceller är en yta som inte befinner sig i skugga under större delen av dagen, och som är enkel att hålla fri från smuts och löv. Det säger sig självt egentligen, men är ändå värt att nämna. Vad gäller väderstrecken så rekommenderas västerläge, söderläge eller österläge — om din yta där du önskar installera solceller pekar norrut kan det vara aktuellt att fundera ut en ny plats, eftersom det är markant färre soltimmar i norrläge.

Nyttja ROT-avdraget

Den främsta orsaken till att många drar sig för att anlita en elinstallatör — även om det faktiskt är ett måste för den som inte är behörig — är kostnaderna. Att anlita en elinstallatör kan bidra till höga utgifter, men med hjälp av ROT-avdraget har du möjlighet att sänka dessa. ROT-avdraget ger dig en 30 % reducering på arbetskostnaden när du ska installera solceller.

För att kunna nyttja ROT-avdraget behöver du dock uppfylla några kriterier;

  1. Panelerna ska installeras på ett hus eller fritidshus som du står som ägare på
  2. Du måste också vara minst 18 år gammal
  3. Du måste vara obegränsat skattskyldig under beskattningsåret

ROT-avdraget uppgår till ett maxbelopp på 50 000 kronor per år, och du får inte ha betalat arbetet med kontanter. Läs mer om ROT-avdraget hos Skatteverket, där hittar du alla nu gällande regler och förmånsbelopp.

Rengöring av solceller

Det är viktigt att regelbundet rengöra solcellerna, och lyckligtvis är det inte speciellt svårt — det krävs bara att du faktiskt gör det, och att du använder rätt produkter. Många tror att det bara är att tvätta av dem med vanligt vatten, men det ska du faktiskt inte göra — vanligt kranvatten lämnar ofta efter sig rester av kalk, vilket kommer att försämra dina solcellers förmåga att fånga in solljus över tid.

Tips när du ska rengöra dina solceller:

  • Använd rengöringsmedel för solcellspaneler när du tvättar dina solceller.
  • Om du vill ha kalkfritt vatten kan du samla in regnvatten eller köpa mjukgjort vatten.
  • Använd inte högtryckstvätt när du rengör solceller.
  • Tvätta inte dina solcellspaneler när det är riktigt varmt — vänta tills det är svalare.
  • Om det är en varm dag, kom ihåg att inte använda iskallt vatten när du sköljer av panelerna — glaset kan i värsta fall riskera att spricka.
  • Algbildning och smutsansamling är värst vid kanterna, så tvätta kanterna noga.
  • Använd mikrofiberduk när du rengör panelerna, för bäst resultat.
  • Kliv aldrig på solcellerna

Det viktigaste du behöver känna till och komma ihåg är att du ska vara försiktig när du tvättar panelerna, inte lämna några kalkrester samt att du behöver rengöra solcellspaneler 1-2 gånger per år.

Alla bostäder lämpar sig inte för solceller

Även om det kan kännas väldigt lockande att spara pengar och dessutom vara mer miljövänlig genom att använda solceller för att täcka upp en del av ditt hushålls elbehov är det inte alla bostäder som lämpar sig för just solceller. Det kan dels röra sig om att din bostad eller din trädgård inte får tillräckligt med sol, och även om att fastigheten måste uppfylla vissa säkerhetskrav.

En solcellsanläggning består av fler anslutningspunkter och komponenter som kan orsaka en brand om de befinner sig i en bostad som inte är byggd för ändamålet. I många fall fungerar solceller bra, men med kravet att de måste installeras på minst 2,5 meters avstånd från brandväggen.

Risken för brand när man använder solceller uppstår exempelvis om du stänger av strömmen hemma och solcellerna fortsätter att producera elektricitet — denna har då ingenstans att ta vägen, vilket kan innebära risk för både personskada eller brand.

Om du är osäker på huruvida din fastighet är lämplig för solceller är det viktigt att du kontaktar räddningstjänsten i ditt område för att kontrollera vad som gäller vid just dina förutsättningar, samt få tips och råd kring vad du bör tänka på.

Frågor

Ämnet solceller är ett ganska brett ämne, och det dyker ofta upp ytterligare frågor. Här samlar vi alla de olika frågor vi får in rörande solceller i trädgårdar, på hustak och på växthus.

Får man ha solceller på växthus?

Ja, det går faktiskt utmärkt att ha solceller på sidan eller på taket av växthuset. Transparenta solceller har blivit mycket mer effektiva på senare år, och även om de som finns i handeln i dagsläget inte är helt transparenta ännu är nästan helt transparenta solceller snart en verklighet.

Det som är intressant med solceller som är nästan helt transparenta är att man då skulle kunna bygga ett helt växthus i solceller, eller ha fönster som inte bara låter dig se ut från din bostad, utan även alstra energi åt dig när solen skiner.

Får man installera solceller själv?

Du får bara installera solcellspaneler om du är en behörig elinstallatör. Som privatperson eller lekman får du med fördel bära upp panelerna på taket på egen hand om du så önskar, men du får inte dra kopplingar eller utföra elinstallationer. Du kan förbereda så mycket du vill innan eldragningen ska göras för att underlätta för installatören och i största möjliga mån få ner kostnaden för arbetet.

Måste det vara bra väder?

Många undrar om solceller bara fungerar när det är bra väder, och så är faktiskt inte fallet. Oavsett om det är klar himmel och sol eller en mulen dag finns det alltid solstrålar som träffar sina solcellspaneler. Det viktiga är att dina solceller inte faller i skugga, utan att de under så stor del av dagen som möjligt kan träffas av solens strålar.

Fungerar solceller på vintern?

Om man är nyfiken på solceller här i Sverige är en befogad fråga hur pass bra de egentligen fungerar på vintern. Det finns två bekymmer under vinterhalvåret; dels att antalet soltimmar är betydligt färre, och dels att solen står lägre — infallsvinkeln blir alltså snävare.

Det du däremot måste göra är att hålla dina solceller rena — om det ligger snö, is eller gamla löv över dina solcellspaneler innebär det givetvis att färre solstrålar träffar panelerna. Håll dem rena så kommer de fungera tillräckligt bra även under vintern.

Krävs det bygglov för solpaneler?

Huruvida du behöver ansöka om bygglov eller ej varierar från fall till fall, men beror oftast på om installationen innebär att huset exempelvis får en ny färg eller till stor del ändrar utseende i och med arbetet.

Om du är osäker kring bygglov och har frågor för ditt specifika projekt rekommenderas att du kontaktar kommunen för att diskutera frågan.

Hur ofta ska man rengöra solpaneler?

Den generella rekommendationen för rengöring av solcellspaneler är 1-2 gånger per år, beroende på hur utsatta just dina paneler är för vind, fukt och skräp som löv och pinnar — inte så farligt ofta, med andra ord. När du tvättar panelerna är det dock viktigt att du känner till att du inte bara ska använda vanligt kranvatten, som kan lämna kalkrester efter sig, utan istället rengöringsmedel ämnat för solceller.

Fungerar solceller när det är kallt?

Ja, solceller fungerar även om det är kallt, detta eftersom de inte använder värmeenergi utan istället solenergi. Verkningsgraden för solceller är som högst vid 25 grader, och blir sedan sämre ju varmare det blir. Det viktigaste är inte att dagarna är varma utan att de har många soltimmar. Har de inte det blir mängden el som genereras av solcellerna betydligt mindre, jämfört med en solig dag.

Mer information

Saknar du någon information i artikeln, eller har du ytterligare frågor? Du får mer än gärna höra av dig till oss genom kontaktformuläret, så svarar vi så snart vi hinner.

Populära butiker