Bästa yxan 2024

Bästa yxan 2024

Ta kontroll över din trädgård med rätt yxa — det kostar mindre än du tror!

Med rätt yxa kan du effektivt hugga ner träd och buskar, eller klyva ved för en mysig brasa. Här kommer du få lära dig allt du behöver veta om yxor, inklusive användning och vanliga misstag folk gör. Du kommer även få tips på vad du ska leta efter när du köper en yxa.

Bästa yxan 2024

Här är de bästa yxorna just nu:

2. Fiskars X25

Fiskars X25
Bäst i test!

Fiskars X25 är den näst största yxan från Fiskars, som är perfekt för större stockar på omkring 30 cm i omkrets. Vi gillar det nya greppet som gör att du alltid får ett fast och stadigt grepp. Fiskars kallar det för "3D-grepp" men oavsett ordval känns det riktigt bra i handen.

 • Produkt: X25
 • Varumärke: Fiskars
 • Vikt: 2400 g
 • Skaftlängd: 72.5 cm
 • Dubbeleggad: Enkeleggad
 • Stor yxa för de större stockarna
 • Riktigt bra yxa att ha i vedboden
 • Hög byggkvalitet

Hitta Fiskars X25 här:

ButikLagerPris
🟥
664 kr
🟥
786 kr

1. Fiskars X5

Fiskars X5
Bästa budgetval!

Den här lilla yxan är sjukt smidig eftersom den knappt tar upp någon plats — men det är trots det en fullvärdig yxa av mycket hög kvalitet med ett bra grepp och ett komplett skydd.

För dig som bara använder en yxa ibland, men som ändå vill ha en yxa hemma eller på landet, är det här ett utmärkt val som inte kostar speciellt mycket alls.

 • Produkt: X5
 • Varumärke: Fiskars
 • Vikt: 550 g
 • Skaftlängd: 23 cm
 • Bladlängd: 10 cm
 • Dubbeleggad: Enkeleggad
 • Liten och smidig yxa
 • Lågt pris
 • Skydd ingår
 • Hög byggkvalitet

Hitta Fiskars X5 här:

ButikLagerPris
🟥
409 kr

Artikelns innehåll

 1. Bästa yxan 2024
 2. Så använder du en yxa
 3. Vad ska man leta efter när man köper en yxa?
 4. Vanliga misstag när man använder yxor
 5. Lycka till!
 6. Artikelns varor

Så använder du en yxa

Yxor kan användas för en mängd olika saker i trädgården, men ett av de främsta användningsområdena är att hugga ved, eller att hugga ner oönskade träd och buskar.

1. Träd och buskar

För detta ändamål behöver du en yxa med ett tungt blad och ett långt — yxan ska vara stadig och robust för att klara av att hugga igenom trädet.

2. Klyva ved

En annan vanlig användning för yxor är att klyva ved för brasan. För detta ändamål är det bäst att använda en yxa med ett mindre blad och en kortare skaft. Yxan ska vara vass och lätt att hantera för att göra klyvningen effektiv och enkel.

Yxor används även för att skövla mark, för att ta bort grenar och kvistar eller för att forma buskar och trädstammar. För varje användningsområde finns det en specifik yxa som är lämpligare än andra.

Vad ska man leta efter när man köper en yxa?

När du köper en yxa är det viktigt att välja rätt produkt för dina behov. För att göra det enklare för dig att välja rätt yxa, här är några saker du bör leta efter:

1. Vikt

Yxan bör inte vara för tung, annars kan du tröttna snabbt och huggningen kan bli ineffektiv. Samtidigt bör inte yxan vara för lätt, annars kan den inte göra tillräckligt mycket skada på trädet eller veden.

2. Balans

En yxa med bra balans gör att du kan rikta huggen mer exakt och att yxan blir lättare att hantera. Se till att yxan känns balanserad när du håller den i handen och att du känner dig bekväm med den.

3. Skaftlängd

Skaftlängden på yxan är viktig för att säkerställa att du kan använda yxan på ett bekvämt sätt. Om du har korta armar eller om du inte vill att yxan ska vara för tung, bör du välja en yxa med kortare skaft.

4. Bladstorlek

Yxans bladstorlek beror på vad du ska använda den till. För att hugga ner träd och buskar behöver du en yxa med ett större blad, medan en mindre yxa är bättre lämpad för att klyva ved.

Vanliga misstag när man använder yxor

1. Fel grepp

När du använder en yxa finns det några vanliga misstag som du bör undvika. Ett vanligt misstag är att gripa för hårt om yxan, vilket gör att du tröttnar snabbare och att yxan kan skada dina händer. Istället bör du hålla yxan ganska avslappnat, och använda din kroppsvikt för att hjälpa dig med huggningen.

2. Trubbig yxa

Ett annat vanligt misstag är att använda en trubbig yxa. En trubbig yxa gör att du måste slå flera gånger för att hugga igenom trädet, vilket tar längre tid och är bättre för yxan. Se till att slipa yxan regelbundet för att hålla den vass och effektiv.

Lycka till!

Lycka till med ditt yx-köp, vi hoppas verkligen att du hittar en yxa i rätt prisklass och som passar dig i vad du vill göra — oavsett om du klyver ved till brasan eller om du hugger ner träd på tomten!

Artikelns varor

VaraBästa priset
Fiskars X5409 kr
Fiskars X25664 kr

Populära butiker