Gör balkongen till din trädgård

Gör balkongen till din trädgård

Det går utmärkt att odla även om du har en mycket liten balkong och här kan du läsa om hur du bäst går tillväga. Amatör eller proffs - alla kan odla på balkongen!

Att syssla med odling är balsam för både kropp och själ, och få saker är så tillfredställande som att få något att växa och att kunna smaka sin egen skörd.

Många människor drömmer om att ha en egen trädgård eller kolonilott, men alla har inte de möjligheterna. Du kanske bor i innerstan eller i ett hyreshus utan tillgång till en endaste odlingsbar bit mark.

Förtvivla inte! Om du har turen att ha en balkong kan du göra den till ditt eget lilla paradis med härliga växter. Du kan odla blommor och örter, grönsaker, bär och baljväxter och låta sinnena fröjdas med deras skönhet, smak och doft.

Artikelns innehåll

  1. Populära verktyg
  2. Vad du kan odla på balkongen
  3. Många fördelar
  4. Redskap och tillbehör
  5. Vilka växter passar bäst på balkongen - och inte?
  6. Allt passar inte
  7. Hur väder och vind kan påverka din odling
  8. Olika väderstreck
  9. Årstider

Populära verktyg

För att du ska komma igång så snabbt som möjligt har vi samlat en enkel överblick i början av artikeln.

Vara Beskrivning
Trädgårdshandskar Börja alltid med bra trädgårdshandskar.
Sekatör Använd en bra sekatör för att underlätta arbetet med dina växter.
Balkonglådor Odla smidigt på kanten av balkongen med balkonglådor.
Jord Att man behöver jord för att odla kommer nog inte som en överraskning för någon, men det är viktigt med kvalitetsjord.
Näring Fyll regelbundet på med näring i din jord för att ge dina växter och odlingar de bästa förutsättningarna.

I artikeln kan du läsa utförliga förklaringar för allt du kan behöva veta när du ska börja odla och förbereda själv.

Vad du kan odla på balkongen

Beroende på dina personliga preferenser, budget, tid och storlek på balkongen kan du odla på balkongen på ett flertal sätt. Du kanske vill ha en liten örtträdgård med nyttoväxter att använda i matlagningen eller en prunkande vacker balkong för att passa din inredningsstil och ge en härlig känsla? Lite av varje?

Det finns många sätt att gå till väga på och ibland kan du behöva experimentera dig fram till det du verkligen gillar. Det som ofta är knepigt med balkongträdgårdar är utrymmet. Du vill ju inte förlora din sittplats med för många krukor så satsa hellre på några få och större modeller, att plantera utmed väggen eller skaffa bra ställ för balkongräcket.

Med tiden är det möjligt att du upptäcker att du är särskilt förtjust i klätterväxter eller att det roligaste är att odla olika pelargoner. Ibland kan flera försök behövas för att verkligen lyckas, men glöm inte att själva trädgårdsarbetet ofta är lika tacksamt som slutresultatet. Förena nytta med nöje och ge dig hän åt floran.

Många fördelar

Det är ett välkänt faktum att växter har en mycket positiv inverkan på människor och förutom att det är ett trevligt tidsfördriv är det också stärkande för själ och hjärta att odla eget.

Att koka sin purfärska potatis och klippa lite dill att ha på den, att smaksätta sin tomatsås med doftande basilika eller att krydda kycklingen med välgörande rosmarin är en sann upplevelse. Dessutom är det nyttigt och du har full kontroll över det du stoppar i dig - inga gifter eller konstiga tillsatser.

Till det kommer själva skönheten som blommor och plantor innebär och du kan anpassa det du odlar efter både ditt temperament och din bostad. Odla i en viss kulör eller blanda hejvilt - din balkong kan bli allt från en himmelsvit zenmiljö till en prunkande vild djungel eller en spansk fiesta.

Redskap och tillbehör

Visst skulle du kunna odla enbart med några krukor och dina bara händer men det är inte särskilt praktiskt och, med handen på hjärtat, inte riktigt lika kul.

Du kan hitta smarta och snygga redskap och det finns även bra lösningar för mindre balkonger som låter dig odla på höjden. Förutom frön, snittar eller lökar finns det ett antal verktyg som gör ditt balkongodlande både lättare och roligare.

Handskar

Undvik att få en massa jord under naglarna med trädgårdshandskar — förmodligen bland de billigare redskapen du behöver, men också de som underlättar arbetet mest. Antingen enkla och billiga varianter, eller snofsiga i olika mönster.

Om du har barn och vill engagera dem i odlandet kan du hitta fina modeller i kul skepnader som nyckelpigor, fåglar och isbjörnar. Räkna dock med att knoddarna kommer vilja ha på sig handskarna i alla andra sammanhang också!

Krukor och balkonglådor

Butiker som GardenStore och Odla.nu har enorma utbud av både krukor och balkonglådor, i olika former, material och färger. Beroende på vad du ska odla och hur mycket plats du har kan du välja hängande varianter. Skulle du behöva sätta upp lådor med krokar, sätta dem på räcket eller ställa dem på balkonggolvet finns det alltid olika alternativ som passar just ditt ändamål.

Du kan också komma att behöva ett minidrivhus eller planteringskrukor för dina frön och omplanterade växter, liksom olika typer av stöd för höga växter som till exempel klätterväxter eller bönor.

Tänk också på krukornas underlag; pelargoner gillar till exempel inte att stå på fat som samlar upp vatten utan vill droppa fritt, medan andra växter inte har något emot det alls.

Verktyg

Några av de mest oumbärliga trädgårdsverktygen är en liten planteringsspade och en bra och vass sekatör. Med hjälp av dem kan du klara av det mesta, och det finns gott om olika storlekar att välja mellan.

Om du tänkte hålla dig till enbart mindre växter eller örter finns det också praktiska universalsaxar som kan användas till mycket, allt från att skörda till att klippa av rep eller öppna förpackningar.

Vattenkannor och sprayflaskor

Dina växter kommer att behöva en hel del vatten och det kan skilja sig ganska rejält hur ofta och hur mycket du ska vattna dem. Växter med större blad trivs ibland bäst med att bli sprayade medan en bougainvillea tappar sina vackra, färggranna blad om den får för mycket vatten på en och samma gång.

En pelargon, å andra sidan, torkar gärna ut helt mellan varven medan basilikan gärna vill ha en konstant fuktig jord. Vattenkannor är ofta roligt designade i lite retrostil och kan därför bli en fin inredningsdetalj för ditt hem.

Med både en vattenkanna och en sprayflaska har du allt du behöver för att vattna dina olika växter.

För husdjuren

Om du har en katt eller annat husdjur som gillar att sitta på din balkong kan det hända att du har gjort en så kallad catio, det vill säga ett glest nät som hindrar djuren från att hoppa ut. Om du sätter upp ett skyddsnät för djuren kan det vara bra att skaffa en vattenkanna med en lång, smal hals, så att du kan vattna genom hålen istället.

För grannarna

Bor du i ett hyreshus med grannar alldeles under din balkong är det också viktigt att du inte spiller vatten eller jord — för grannsämjans skull. Försök att lägga ut ett skydd om du ska vattna mot kanten av din balkong, eller ta in växterna mot mitten av din balkong när du ska vattna.

Jord och näring

Jorden är växternas mat och därför bör du alltid satsa på högkvalitativa sorter som lämpar sig för just det du vill plantera. Det finns specialjord för exempelvis blommor, örter, kaktusar och potatis och därför kan du behöva flera olika varianter.

Växter går igenom olika cykler och över lag behöver de extra näring när de befinner sig i ett växande stadium. I det svenska klimatet brukar det innebära mellan våren till hösten, men på en balkong kan det variera beroende på saker som hur mycket sol den får och om den är helt öppen eller inglasad.

Inredning

Vid sidan av allt det praktiska är det också kul att inreda balkongen så att du verkligen kan njuta av den. En skön stol där du kan läsa en bok eller koppla av till favoritmusiken omgiven av dina växter ger dig en välkommen och avstressande paus i vardagen.

Beroende på hur mycket plats du har kan du satsa på en smidig och modern hängstol som lämnar golvytan fri genom ett takfäste, eller några hopfällbara solstolar och bord som du kan plocka fram när du känner för det.

Belysning

Tänk på att din odling på balkongen även är vacker nattetid. Med en fin utomhusbelysning gör du den rättvisa dygnet runt, och allt som behövs är en liten ljusslinga eller några solcellslampor i krukorna så blir din uteplats extra mysig.

Med solceller slipper du dra eller eller sätta i batterier i lamporna, utan du använder istället den miljövänliga solenergin till att lysa upp dina odlingar. Att sätta upp ett belysningssystem som faktiskt klarar sig själv utifrån vad naturen ger det är mer belönande än att behöva koppla in vanliga lampor, men på vinterhalvåret kan det behövas en traditionell ljusslinga.

Vilka växter passar bäst på balkongen - och inte?

Det finns massor av kul, nyttiga, praktiska och vackra växter att odla på balkongen. Andra lämpar sig inte riktigt bra, vilket bland annat kan bero på hur stor plats du har och vilka väderförhållanden som råder där du bor.

En balkong lämpar sig till exempel inte för växter som måste planteras djupt eller behöver stora, långa rötter för att kunna leva. Vissa växter vill ha så mycket sol som bara möjligt medan andra mår bäst i skuggan.

Här följer en lista på fem olika växter som lämpar sig alldeles särdeles bra för balkongodling.

1. Tomater

Vad är godare än en liten solmogen tomat i salladen eller på mackan? Särskilt busk- och körsbärstomater passar utomordentligt på balkonger och gillar framförallt varma platser.

Du bör så dem inomhus på våren, och när växterna kommer upp en bit separerar du dem och sätter dem i olika krukor. Håll dem ljust och soligt, ge lite näring då och då och se till att de inte fryser för mycket om nätterna.

2. Kryddor

I princip alla kryddor går att odla på en balkong och du kan bland annat njuta av doftande basilika som dessutom lär skydda mot mygg, kamomill som ger lugn och lycka och fräsch mynta åt mojiton.

Förutom det roliga i att kunna använda det du odlar i maten kan du också fylla doftkuddar med dem, eller bara sitta och njuta av deras spännande aromer. Det sägs att rosmarin förbättrar minnet, så passa på att plugga när du är omgiven av denna stimulerande växt.

3. Pelargoner

En av de mest tacksamma växter du kan välja då de är extremt tåliga och mycket vackra. En älskad pelargon kan leva i många år och kan dessutom enkelt multipliceras genom att du tar sticklingar. Kommer i många färger och modeller och är alltid en fröjd för ögat.

Det finns pelargoner som blir stora som buskar medan andra är små och nätta, och har du en liten balkong passar det särskilt bra med hängpelargoner som inte tar upp någon golvyta. För underbara aromer kan du odla doftpelargoner medan den sköna stjärnpelargonen ser ut som om den är hämtad från en saga.

4. Klätterväxter

Det fiffiga med klätterväxter är att de inte tar upp mycket yta på marken men däremot kan bli imponerande i höjd. En vägg täckt av klätterrosor eller kaprifoler är sagolik, men det är viktigt att de inte torkar ut om du har en balkong som badar i sol. Har du mycket insyn och lite för nyfikna grannar?

En klätterväxt kan bli den perfekta lösningen om du sätter upp den med strategiskt placerade spaljéer, och med en snabbväxande variant som klockranka eller humle har du snabbt en lugn, privat och mycket vacker balkong.

5. Fjärilsblommor

Tycker du om naturen vill du säkert göra något gott för fjärilarna som behöver blommor för att kunna leva. Tyvärr har de fått det svårare att överleva så var snäll mot dessa vackra små varelser genom att odla deras favoriter på din balkong.

Till fjärilarnas mest populära blommor hör de som doftar mycket och innehåller söt, näringsrik nektar som exempelvis rododendron, heliotrop och lejongap.

Allt passar inte

Hur gärna du än skulle vilja odla alla sorters växter på din balkong finns det tyvärr några som inte är lika lämpliga. Det kan antingen bero på att din balkong vetter åt fel väderstreck för det du vill odla, att växten behöver mer utrymme än en liten kruka eller att den kan vara giftig för dig eller dina husdjur.

Om du är pollenallergiker kan till exempel ett olivträd eller en tusensköna ställa till det rejält för dig och oleandern är mycket giftig. Har du lite plats men gärna vill ha örter finns det många som gärna samsas medan basilikan vill vara själv.

Vad du ska odla hänger inte heller helt uteslutande på din balkong utan även dig själv. Är du inte speciellt erfaren eller helt enkelt född utan gröna tummar gör du bättre i att hålla dig till lättskötta pelargoner än till notoriskt krävande orkidéer, och det är enklare att odla potatis än lök.

Som med mycket annat i livet är det bättre att jobba från botten och upp och för att undvika frustration och onödig stress är det klokast att sätta igång med så lättskötta växter som möjligt.

Hur väder och vind kan påverka din odling

Tyvärr har Sverige kanske inte det mest idealiska klimatet för många växter men på en balkong finns det en hel del du kan göra för att skydda och främja dina plantor. En svårt vindpinad balkong kan till exempel skyddas med PVC-skivor, och en uteplats som inte får så mycket sol kan få lite hjälp med inglasning eller teknisk belysning när det är som mörkast.

Till vintern finns det också speciella växtskydd som ser ut som fodral du helt sonika täcker plantorna med. Vem har sagt att blommor inte vill ha vinterkappor? Du kan hitta ett flertal praktiska och ekonomiska varianter, som lämpar sig för krukväxter som behöver skydd mot frost eller snålblåst.

Olika väderstreck

Något som spelar stor roll för vilka växter som passar på just din balkong är vilket väderstreck din balkong pekar åt — norrut, österut, söderut eller västerut.

Varje väderstreck innebär olika förutsättningar för dina växter och odlingar, så här kommer lite tips om vad du bör tänka på samt vad som passar bäst i respektive väderstreck.

Balkong i söderläge

Om du har en balkong som vetter mot söder kan du satsa på växter som normalt trivs bäst i sydligare breddgrader. Du kan prova på att ha ett litet olivträd som påminner om härliga semestrar vid Medelhavet eller till och med en bougainvillea, förutsatt att du kan skydda den ordentligt när det blir kallare.

Rosor, pelargoner och många klätterväxter tycker också om mycket sol, för att inte tala om kaktusar och lavendel. Även kryddor brukar gilla soliga balkonger men vissa föredrar skuggläge som till exempel dill och persilja.

Balkong i norrläge

En balkong riktad åt norr har det lite tuffare då det både blir kallare och mörkare här. Av den anledningen brukar ljusälskande örter som timjan och oregano inte trivas här men däremot går det bra för gräslök och persilja.

Hade du tänkt satsa på en klätterväxt är det viktigt att du inte väljer en riktig soldyrkare, utan istället föredrar varianter som hortensia eller murgröna. En nordlig balkong lämpar sig också för gröna grönsaker som till exempel ärter, spenat och blommor med stora, gröna blad som begonior.

Balkong i öst- eller västläge

Öst- eller västläge innebär att balkongen får mer sol under en viss tid på dagen. Här bör du ta med växternas placering i beräkningen. Medan morgonsolen lyser nedifrån och upp kommer kvällssolen att skina uppifrån och ner.

Har du till exempel en klätterväxt som gillar sol är det därför bättre om den får sol som framförallt skiner på dess övre partier. Bra växter för österliga balkonger är exempelvis liljor, violer och murgröna. Om din balkong istället vetter åt väst passar nejlikor, taklökar och lavendel bra.

Oavsett vad du väljer är det viktigt att du känner till att det finns vissa växter som passar bättre, och vissa som passar sämre.

Årstider

Avslutningsvis bör även några ord ägnas åt de olika säsongerna. Av uppenbara skäl tycker de flesta växter bättre om vår och sommar än höst och vinter, men det innebär inte att du inte kan syssla med din balkongträdgård året runt.

Dessa klarar vintern

Murgrönan är till exempel känd för att klara riktigt kalla väderförhållanden, och om du har möjlighet att glasa in din balkong kan du med fördel hålla växter som bougainvillea, citrus och pelargoner.

Tänk dock på att samma balkong lätt blir överhettad under soliga sommardagar, så det gäller att antingen kunna sänka temperaturen eller ha möjlighet att öppna eller ta bort glaset under den varma säsongen.

Växter som klarar blåst

Även blåst och regn är viktiga faktorer vid val av balkongväxter. Ormbunkar och fuchsia brukar klara blåsiga förhållanden medan växter du planterat i hängkrukor kan råka rejält illa ut. Regn kan snabbt ta död på en nejlika eller lavendel medan rosor och hortensior blir riktigt glada av en rejäl dusch.

Populära butiker