Guide till odlingslimpor
Ge dina odlingar bästa möjliga förutsättningar! Så här kommer du igång med din alldeles egen odlingslimpa — det är enklare än du tror.
Ett populärt och mycket ekovänligt sätt att odla grönsaker och blommor på är att anlägga en eller flera odlingslimpor i din trädgård. Genom att strö matjorden över ett lager med löv, kvistar, grästuvor och gödsel kan du odla och kompostera på en och samma gång, och du kan se fram emot en härlig mylla som är fullproppad med näring.
Oavsett om du har en stor eller liten trädgård kan du ordna en odlingslimpa i ett hörn med stor behållning, och det går även att ha en i växthuset. Genom att återanvända allt som naturen har att erbjuda får du en ren och garanterat bördig jord, samtidigt som maskar och småkryp kommer att bli skickliga assistenter under hela processen.
Artikelns innehåll
- Vad är en odlingslimpa?
- Varför odlingslimpa?
- Skillnaden mellan odlingslimpa och kompost
- Så gör du en odlingslimpa
- Tips för att lyckas med odlingslimpan
- Redskap och hjälpmedel
- Gödsel och kompost
- Vattna väl
Vad är en odlingslimpa?
Enkelt uttryckt så är en odlingslimpa en liten kulle eller vall där du komposterar och odlar på en och samma gång. Medan gräs, löv, matkompost och gödsel bryts ner och omvandlas till mycket bördig jord på de undre nivåerna kan grönsaker, buskar och blommor växa på de övre. Två i ett, med andra ord.
Så här ser en odlingslimpa ut:
Som du ser på bilden — som vi ritat just för den här artikeln — består odlingslimpan av flera olika lager, där du har kompostering i botten samt odling upp mot toppen av din odlingslimpa.
Det är ganska enkelt att göra i ordning en odlingslimpa och det finns en hel del metoder och knep att tillgå för att den ska bli så lyckad som möjligt. Grundprincipen är dock alltid densamma: komposteringsprocessen i botten, odlingen på toppen.
Varför odlingslimpa?
Fördelarna med odlingslimpor är många, inte minst att du kan odla och kompostera på en och samma gång, att du odlar helt naturligt och hållbart samt att du får en rik och näringsrik jord som kan användas till mycket.
Du tar till vara på allt som du har i din trädgård och om du exempelvis har grävt i gräsmattan eller krattat löv är det bara att fördela över odlingslimpan när du gör iordning den.
Det är också ett förträffligt sätt att slippa gräva djupt i trädgården om du vill odla grönsaker som behöver djupbäddar, då odlingslimpan kan göras till en djupbädd ovanför marknivån. Du slår med andra ord många flugor i en smäll och sparar dessutom på ryggen.
En annan viktig och mycket fördelaktig aspekt med odlingslimpan är att den pågående komposteringen gör att jorden kommer att hålla en högre, jämnare värme än om du planterar direkt i marken.
Vissa växter mår extra bra av mycket näring och en bra temperatur, som till exempel gurka eller zucchini, och därför blir odlingslimpan perfekt om du gillar sådant.
Skillnaden mellan odlingslimpa och kompost
Att ha en kompost har varit populärt sedan länge och det finns flera olika typer som kan ta hand om allt från hemmets rester till sådant som blivit över i trädgården. Genom den naturliga nedbrytningsprocessen, med hjälp av bland annat bakterier och maskar, omvandlas allt till näring som du kan odla med.
Även en odlingslimpa fungerar som en slags kompost, med den stora skillnaden att du samtidigt som materialen bryts ner kan odla allt möjligt.
Genom att göra iordning odlingslimpan på rätt sätt, med olika lager av komposteringsmaterial och jord, får du en bördig mylla som dina växter kommer att älska.
Särskilt grenar och kvistar som komposteras hjälper jorden att hålla en bra temperatur och bibehåller fukt på ett effektivt sätt och därför rekommenderas att du passar på att använda allt som blir över när du trimmar dina träd och buskar.
Så gör du en odlingslimpa
När du ska göra i ordning en odlingslimpa behöver du huvudsakligen en större mängd material av olika sort att lägga i och du ska tänka enligt principen stor-mindre-minst.
I botten/mitten lägger du det allra grövsta, exempelvis grenar och kvistar, ovanpå det sådant som multnar lite snabbare som löv, överblivna salladsblad och skal, och till sist de tunnaste och snabbast nedbrytningsbara materialen som grästtuvor. Vill du kan du också bre ut ett lager med tidningar, kartong eller annat papper i botten.
Form på odlingslimpan
Din odlingslimpa ska ha formen som en avrundad limpa som är högst på mitten. Du kan sätta till gödsel eller halvfärdig matkompost för att ge extra fart på processen innan du strör på jorden, och det är klokt att vänta några dagar tills du lägger på det sista lagret och börjar odla då odlingslimpan tenderar att sjunka ihop lite. Allra högst upp breder du till sist på ett lager med vanlig jord där du sedan kan odla vad du vill.
Det är ingen slump att odlingslimpor ofta jämförs med lasagne, då det hela görs med en lager på lagerprincip, men det ursprungliga, tyska ordet är hügelkultur, som åsyftar till odling på kulle.
Välj rätt tidpunkt
Den bästa tiden på året för att anlägga en odlingslimpa är framemot hösten, men det betyder inte att våren är utesluten. Det går att sätta igång även då, men tänk på att du inte har riktigt samma material att börja med — som exempelvis löv och rester från sommarens skörd.
Den största skillnaden är alltså vilka grundmaterial du har att jobba med och det kommer påverka hur lång tid själva komposteringen kommer att ta. För vår-limpor är det en stor hjälp om du redan har matkompost att sätta till.
Rama in rätt
Allteftersom allt innehåll i din odlingslimpa bryts ner, och med det svenska klimatets obligatoriska regn och blåst, finns det risk för att allt så småningom ”flyter ut” och tar över en mycket större del av din trädgård än vad du hade planerat.
Det här är inte ett så stort problem om du gjort en mindre limpa, men om du vill anordna en större variant är det klokt att rama in den med en sarg som håller allt på plats.
Är du duktig på DIY (gör det själv) gräver du en vall med en spade eller kantskärare, och sätter ner några raka plankor som du kan spika ihop i hörnen, eller så hittar du en hantverkare från exempelvis Beijer Bygg som kan göra jobbet åt dig.
Ett annat alternativ som också blir väldigt snyggt är att göra en låg stenmur.
Vad du kan plantera
I princip går det att plantera precis vad som helst i din odlingslimpa: grönsaker, rosenbuskar, blommor, pumpor och örter. Den vältempererade och näringsrika jorden är fantastisk som källa och det är mycket tacksamt att ha en bra grogrund.
Med tiden kommer dock odlingslimpans näring sina och efter ungefär 5 år kommer det att bli dags att börja om från början. Allra bäst är alltså jorden i början, och för att du ska kunna dra så stor nytta som möjligt av den är det bra att först plantera sådant som behöver mycket näring och sedan välja växter med mindre krav.
Håll också i åtanke att din odlingslimpa kommer att sjunka allteftersom och att du behöver ha på extra mycket jord om du vill odla sådant som kräver ett visst djup, exempelvis tomater, potatis och gurka.
Tips för att lyckas med odlingslimpan
Har du ett hörn i trädgården eller kolonilotten där du kan anlägga en odlingslimpa är det bara att gratulera — nu är du på väg att bli ett riktigt proffs och du kan se fram emot fin jord och fantastiska skördar!
Med rätt planering blir odlingslimpan en källa för näring och lyckade odlingar under en lång tid framöver. Här följer några tips om du lyckas bäst med den.
Jobba inifrån och ut
För att odlingslimpan ska fungera bra måste den också vara praktiskt planerad. Om du lägger många stora grenar på utkanterna kommer du inte åt de inre partierna så lägg allt som är stort i mitten och fyll på eftersom. Det här gäller stora som små odlingslimpor och är en bra princip att alltid hålla i sinnet.
En välgjord odlingslimpa ska likna en brödlimpa, därav sitt namn, då den är högst i mitten och avrundad mot sidorna då de större materialen ligger i mitten.
Satsa på smått
Ju mindre bitar du lägger i desto effektivare fungerar odlingslimpan. Om du har stora grenar kan du för all del lägga dem i mitten, men om de är allt för stora kommer det att ta extremt lång tid för dem att brytas ner.
Såga eller skär därför helst ner dem till mindre bitar innan du placerar ut dem. Visst tar det extra på krafterna men i långa loppet kommer det att löna sig.
Med hjälp av en handsåg får du ner grenarna till rätt storlek, och vill du göra det extra enkelt för dig kan du välja en batteridriven variant eller rent av en kedjesåg.
Ta hjälp från komposten
Om du redan har en matkompost kan den utgöra ett fint komplement till din odlingslimpa vid sidan av gödsel.
Bred ut ett lager över hela kalaset för att snabba på processen, särskilt om du väljer att sätta igång din odlingslimpa på våren och allting är väldigt färskt.
Odlingslimpa i växthus
Växthuset är en alldeles utomordentlig plats för att anlägga en odlingslimpa så länge du har tillräckligt med plats. Planerar du att skaffa ett växthus bör du helst satsa på större modeller.
Det finns många olika modeller som både är snygga och praktiska hos exempelvis Gardenstore och hos både Odla.nu och Byggmax hittar du fundament som gjuts ner i marken för ett så stadigt växthus som möjligt.
Fördela och experimentera
Om du inte vill eller kan lägga en stor odlingslimpa i din trädgård går det också bra att göra ett antal mindre. På så sätt kan du dels odla separata växter i vardera limpan, dels experimentera mera.
Gör till exempel två odlingslimpor på lite olika sätt, exempelvis med en sorts gödsel i den ena och en annan i den andra.
En del av tillfredställelsen med en egen trädgård är att få fram det som passar allra bäst, och får du en ny idé kan det vara bättre att testa den i en mindre limpa än i en stor.
Redskap och hjälpmedel
Att göra en egen odlingslimpa innebär en hel del kånkande och grävande, både med spade och med händerna. Du kommer också såga och klippa till grenar och kvistar och för att slippa för mycket ogräs kommer och stenar är det bra om du kan sila, krossa eller räfsa till joden ordentligt.
Till det kommer gödsel och jord, liksom naturligtvis frön, lökar och plantor som du vill sätta. Ett bra grundset att ha när du sätter igång är därför:
Handskar
Skydda händerna med ett par trädgårdshandskar — det finns dessutom kul modeller för både vuxna och barn.
Skottkärra
En skottkärra behövs i alla trädgårdar och när du ska anlägga en odlingslimpa behöver du transportera många saker som jord, grenar och gödsel. Undvik att lyfta på fel sätt eller bära saker fram och tillbaka — en bra skottkärra hjälper till vid grovarbetet.
Spadar
Du kommer behöva en större spade för att skyffla — dessa kallas även för just skyffel — samt en mindre spade när du ska så och utföra detaljarbete, en så kallad planteringsspade.
Gödsel och kompost
Gödsel är viktigt i odlingslimpan då det får fart på hela processen och ger en mycket näringsrik jord som uppskattas av alla växter. Under senare år har det blivit populärt att använda hästgödsel och har du tur kanske du till och med bor i närheten av ett stall eller en bondgård där de kan förse dig med bra gödsel.
Tänk på att färsk gödsel innehåller hö och halm som tar kväve från jorden och att du därför kommer behöva balansera ut det med extra kväve när du odlar, och därför kan det vara enklare att använda komposterat gödsel. Det finns också fint ekologiskt gödsel att köpa från Odla.nu, liksom vanlig matjord som passar det mesta.
Har du redan en kompost för dina hushållsrester kan den bli en effektiv assistent till din odlingslimpa. Strö på ett lager halvt nedbrutet kompostmaterial för att få odlingslimpans kompostering att komma igång ordentligt. Har du många grenar är det särskilt effektivt då de brukar ta längre tid på sig att brytas ner.
Vattna väl
När odlingslimpan är klar är det viktigt att vattna den ordentligt för att förmultningen ska komma igång. Se till att vattnet når botten, alternativt att du vattnar grenarna redan när du börjar så att de kan suga åt sig av fukten.