Ost- och skinkpasta som i skolan
Bästa receptet på skolans kanske mest klassiska maträtt: pasta med ost- och skinksås.
Vi är många som har minnen av den där ost- och skink-pastan från skolan, som bara smakar så himla gott. Det bästa av allt är att det går riktigt snabbt att göra — här är receptet.
Ingredienser
- 500 g skinka (rökt eller kokt)
- 50 gram smör
- 3 msk vetemjöl
- 5 dl mjölk
- 2 dl ost (cheddar enligt mig, eller vad du helst väljer)
- Salt
- Svartpeppar
Givetvis är det fritt fram att ta vilken ost man vill för den här rätten, men för bäst smak — och mest nostalgisk smak — tycker jag det passar bäst med cheddar. Jag har även testat med Grevé-ost och "Gräddis" från Arla med gott resultat när barnen var med och smakade. Egentligen är det väl mest en smaksak så välj fritt.
Gör så här
- Koka upp vatten och tillsätt pasta och salt
- Skär skinkan i bitar
- Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet så att det inte finns några mjölklumpar
- Tillsätt mjölken i kastrullen
- Koka upp under rörning
- Sjud såsen och tillsätt osten efter ca 15 minuter (eller när den tjocknat lite)
- När osten smält, häll över såsen på den kokade pastan i pastakastrullen
- Servera!
Precis som i skolan
Det här receptet smakar precis så som vi minns från skolan. Hoppas det smakar!
Vilken pasta ska man ha?
Jag tycker det smakar bäst med äggpasta från exempelvis Garant, då blir det extra smakrikt och fylligt. Självklart fungerar det med vilken pasta som helst — vi har testat med fjärilspasta till barnen, och även det blev toppenbra.