Bästa värmemattan 2024

Bästa värmemattan 2024

Ge dina växter den omtanke de förtjänar genom att skapa perfekta förhållanden för deras tillväxt och trivsel inomhus.

Att odla växter inomhus kan vara både roligt och givande, men det kan också vara utmanande att skapa ideala förhållanden för att få dem att trivas. En värmematta kan vara en användbar enhet för att hålla rätt temperatur under sådder och frösådder, eller för att främja tillväxt hos befintliga växter. Men hur fungerar egentligen en värmematta och vad bör du tänka på när du köper en?

Vad är en värmematta?

En värmematta är en produkt som hjälper dig att skapa och hålla rätt temperatur för växter under sådder och tillväxtprocessen. Det är ett användbart verktyg för inomhusodling och kan förbättra växters välmående och hur mycket du får ut i skörd.

Det är viktigt att välja en värmematta som är tillräckligt stor för dina krukor, har justerbara temperaturinställningar, har automatisk avstängning och är vattentät samt resistent mot mögel och bakterier för att undvika skador. Genom att investera i en högkvalitativ värmematta kan du skapa en optimal miljö för dina växter i hemmet.

Bästa värmemattan 2024

Det här är våra favoriter bland värmemattor just nu:

2. Ohuhu Seedling Heat Mat

Ohuhu Seedling Heat Mat
Bra alternativ!

Det här är en värmematta i samma prisklass men som har en bättre skyddsklassning — IP67 istället för IP64.

Den enda nackdelen vi märkte var att det skiljde ungefär en grad mellan våra olika exemplar av värmemattan vi köpte. Det är ingenting som påverkar odlingen, men kan vara värt att ha i åtanke om du vill ha exakt lika varmt och ska köpa två mattor — kasnke är Värmematta bättre då?

 • IP67-klassad
 • Lågt pris
 • 21 watt
 • Lite temperaturvariationer mellan modellerna

Hitta Ohuhu Seedling Heat Mat här:

ButikLagerPris
🟩
Jämför pris

1. Nelson Garden Värmematta

Nelson Garden Värmematta
Bäst i test!

Från pålitliga Nelson Garden kommer den här smidiga och billiga värmemattan som ger oss allt vi behöver för att lyckas bättre med odlingen — speciellt under kalla svenska vintrar.

Värmematta är 22x53 cm stor och är IP64-klassad; den tål därmed vattenstänk. Den ger jorden en temperatur på 25 grader och drar bara 20 watt.

 • Produkt: Värmematta
 • Varumärke: Nelson Garden
 • Effekt: 20 w
 • Sladdlängd: 1.55 m
 • Skyddsklass: IP64
 • Lågt pris
 • Hög prestanda
 • IP64-klassad
 • 22x53 cm
 • 20 watt

Hitta Nelson Garden Värmematta här:

Vanliga användningsområden för värmemattor

En värmematta hjälper dig först och främst med detta:

1. Starta sådder och frösådder

Att så frön för att börja odla inomhus eller på balkongen kan vara en stor utmaning under kalla eller mörka perioder på året. I Sverige är vi inte direkt bortskämda med bra väder året runt, men en värmematta kan då hjälpa fröna att gro snabbare och jämnare genom att skapa rätt miljö med värme.

2. Snabbare tillväxt för redan satta växter

De flesta växter växer snabbare i varmare miljöer, och en värmematta kan hjälpa till att skapa den optimala temperaturen för dina växter. Detta kan förbättra sjukdomsskydd och ge högre avkastning.

3. Bättre tillväxt

Genom att använda en värmematta tillsammans i din inomhusodling kan du få ut mycket mer från dina odlingar, eftersom de växer bättre ju mer hjälp de får. Vi hjälper dig även hitta den bästa växtbelysningen som är en utmärkt kombination med värmematta.

Artikelns innehåll

 1. Vad är en värmematta?
 2. Bästa värmemattan 2024
 3. Vanliga användningsområden för värmemattor
 4. Att tänka på
 5. Pris och kvalitet
 6. Artikelns varor

Att tänka på

När ska du köpa en värmematta kan det vara bra att tänka på detta:

1. Storleken på värmemattan

Storleken på värmematta du behöver beror på mängden växter du vill odla. Innan du köper en värmematta, se till att den passar dina behov och tillräckligt stor för att rymma alla dina krukor — eller så köper du helt enkelt ett par, tre värmemattor för att täcka upp en större yta.

2. Jämn temperatur

En värmematta ska ha en jämn temperatur över mattan så att hela din odling får samma värme och det inte skiljer sig mellan olika delar på mattan. De värmemattor vi har testat för den här artikeln hade inga noterbara variationer över mattans yta.

3. Vattentålighet

För att undvika kortslutning bör du välja en värmematta som är vattentät eller har en vattentät yta som skydd. De vä'rmemattor vi rekommenderar har IP67- eller IP64-skydd och tål därmed vattenstänk.

Pris och kvalitet

Vad man kan förvänta sig av en billigare värmematta jämfört med en dyrare? Eftersom det handlar om produkter som ska ha skyddsklassning mot vattenstänk (IP64/IP67 i vårt fall) vill vi inte rekommendera "för billiga" produkter. Dyrare värmemattor kan vara mer robusta och effektiva, men trots det så behöver man inte spendera hutlösa summor. Vi tycker de värmemattor vi rekommenderar är prisvärda!

Artikelns varor

VaraBästa priset
Nelson Garden Värmematta325 kr
Ohuhu Seedling Heat Mat399 kr

Populära butiker