Så fungerar gröngödsling
Undrar du vad gröngödsling är och hur du bäst lyckas med det själv? Här finns precis allt du behöver veta om hur du får din jord att må allra bäst.
Naturen är ett riktigt under! Förutom att den är vacker och håller oss vid liv, är den också full av variation och spännande möjligheter. Under miljontals år har jordens eko-system utvecklats för att upprätthålla, skydda och fortplanta och allt fungerar i en förunderlig symbios.
Som trädgårdsintresserad har du säkert sett med egna ögon hur en exempelvis en blomma i kombination med fjärilar och bin leder till pollinering och honung, vilket i sin tur ger föda åt människor och djur. Det är den här principen som gröngödsling går ut på: att plantera växter som ger näring åt allt som ska växa på naturens egna, underbara sätt.
Artikelns innehåll
Vad är gröngödsling?
Gröngödsling går ut på att du tillför näring åt jord och odlingar genom att plantera växter som är gynnsamma. Det här kan ske på olika sätt, exempelvis genom att växten samsas med dina övriga odlingar och håller bort skadedjur och ogräs eller att den tillför näringsrika ämnen när den plöjs ner i marken. Med andra ord är det naturen själv som hjälper naturen.
Det finns många exempel på denna naturliga "produktionskedja" som tyvärr ignoreras av människor världen över än idag. Ett exempel är olivträdet: i de länder där det växer olivträd skjuter det till våren upp ett veritabelt hav av vackra, vilda blommor och högt gräs som översållar olivlundarna. Det här betraktas ofta som besvärligt ogräs av många jordbrukare som därför rensar eller bränner bort all växtlighet runt sina träd. För att jorden runt de blommande olivträden ska bli så fuktig och bördig som möjligt gör de sedan massor av små porer med smala rör och pinnar som kan fånga upp regn och dagg.
Poängen är dock att det var just det som blommorna redan gjorde — plus att de lockade till sig fjärilar som hjälpte pollineringsprocessen och gav näring åt betande djur, vars avföring naturligt gödslade jorden. Det fanns alltså en poäng med alla blommor och hundratals arbetstimmar och mycket möda hade kunnat sparats om de bara fått stå kvar.
Den mullrika jorden
För att det du odlar ska kunna växa är det viktigt att jorden du sår i är mullrik och kan ta upp näring väl. Utan näring kan växternas rötter inte ta till sig det de behöver och resultatet blir antingen svaga, små plantor eller inga alls.
Olika växter behöver olika näringshalt och det har att göra med var de växer, vilket inte minst syns på jordens kvalitet. En kaktus har till exempel lärt sig att överleva under heta, torra förhållanden medan en tulpan eller en buske behöver vatten och rik mylla. Därtill gillar vissa blommor, grönsaker och frukter specifika mineraler medan andra inte gör det alls.
Med tiden förlorar all jord sin vitalitet, vilket bland annat beror på att regnvatten sköljer bort mineraler och andra nyttoämnen, liksom att det som vuxit där sugit åt sig all näring. Det här kan åtgärdas med komposter och olika näringstillsatser men också med gröngödsling som ett helt naturligt alternativ.
Så gör du
När du ska gröngödsla är det första du bör göra att välja vilka växter som ska planteras där jorden ska näras. Principen är dock densamma: du sår fröna genom att sprida ut dem över jorden, täcker dem genom att kratta över ett lager jord och vattnar.
När växterna kommit upp blir det dags att mylla ner dem i jorden igen, antingen när de är helt klara eller en tid innan. Genom att bryta ner växterna till en finhackad hög frigör du deras innehåll och påskyndar förmultningsprocessen i marken.
Märkligare än så är det inte! Nu sköter naturen resten, och efter nästa säsong har du härlig jord att arbeta med.
Om du valt växter som blir höga bör du först klippa ner dem till ungefär hälften med en trädgårdssax, medan lägre kan tas med en gräsklippare. Det som blir över kan du med fördel lägga på komposten eller i odlingslimpan, medan resten plöjs ner i den jord som du snart kommer att odla i.
För att det ska bli så enkelt som möjligt med plöjningen kan du låta det du skördat ligga i några dagar då vissnade plantor blir mjukare och ger mindre motstånd.
Fördelar med gröngödsling
Det finns flera fördelar med gröngödsling, men några av de mest praktiska fördelarna är:
- Den främsta anledningen till att gröngödsling är ett så bra alternativ är först och främst att det är en mycket naturlig metod. Inga kemikalier eller främmande ämnen utan bara ren och skär växtlighet.
- En annan fördel är att de växter som du planterar i syftet också kan hålla ogräs, sjukdomar och ohyra borta, liksom att maskar och mikroorganismer får festa ordentligt.
- Gröngödsling förbättrar också jordens konsistens, vilket till exempel motverkar erosion och låter den bibehålla bra och jämna fuktnivåer. Därtill är det riktigt tillfredställande att pyssla med det här. Trädgårdsarbete är nyttigt för både kropp och sinne, och med gröngödslandet tar du ditt kunnande till nya nivåer!
- Du kommer också få tacksamma fjärilar då många av de växter som passar för gröngödsling får härliga, söta blommor som de kan kalasa på och sedan sprida vidare.
Vissa plantor som lämpar sig för gröngödsling får djupare rötter än andra, och det innebär att de kommer ner till nivåer i jorden där det fortfarande finns massor med näring. När deras rötter tar åt sig den här näringen och växterna sedan plöjs runt i jorden, får du upp allt det goda i myllan som du kanske annars inte hade kommit åt. Andra plantor fungerar omvänt och är extra duktiga på att suga åt sig kväve från luften, som sedan fördelas i jorden vid nermyllningen.
När ska du så?
Effekterna av en bra gröngödsling kan hålla i många år och sådden av gröngödselväxterna sker i relation till det du planerar att odla och vilken metod du föredrar att tillämpa.
Ett sätt att gröngödsla på är till exempel att så växterna för att kunna skörda dem mot slutet av sommaren, innan de blivit helt färdiga, och sedan bearbeta och plöja ner dem så att de kan berika jorden under höst och vinter. En annan metod är att låta växterna blomma klart och till och med börja vissna, och sedan sonika vända på jorden manuellt eller hacka upp dem och plöja ner dem med en jordfräs.
Bra maskiner för syftet hittar du hos exempelvis Gardenstore, som har ett utbud på båden enkla och mer avancerade modeller.
Nyttiga tips
Det är inte svårt att lyckas med gröngödsling så länge du ägnar din jordplätt lite kärlek och tålamod. Här kommer några tips på hur du bäst går till väga och vad du bör undvika.
Vilka växter passar bäst?
En av de vanligaste växterna för gröngödsling är klöver, men det finns även andra varianter som både är nyttiga och vackra att se på. Honungsfacelian, till exempel, har vackra, blålila blommor som bin älskar men bladlöss avskyr och den har just så långa rötter att du får upp extra näring som tidigare beskrivits. Andra, bra växter är olika typer av baljvarianter, lupiner och åkersenap.
Precis som med honungsfacelian kommer många av de här alternativen med flera fördelar förutom gröngödslandet, exempelvis då de kan ge näring åt insekter, motverka erosion och ge ett naturligt skydd mot ohyra. Att ha en vacker äng med doftklöver är nog så härligt, och att sedan kunna mylla ner den för att plantera goda grönsaker är en veritabel dröm för alla trädgårdsälskare.
Glöm inte heller ditt eget näringsintag! Genom att plantera bönor i syfte att använda växterna för gröngödsling får du samtidigt egen föda som både är god och nyttig. Bönor och ärtor är rika på protein, järn och vitaminer och kan ätas råa eller i maten, och efter att du fått dig en egen skörd kan du använda plantorna till att berika din jord. Just baljväxter är särskilt skickliga på att förse jorden med kväve.
Rensa ordentligt
När du har skördat dina gröngödselväxter är det dags att plöja ner dem i jorden, men innan du gör det är det klokt att rensa ordentligt. Ta bort ogräs och ogräsrötter med hjälp av en kratta eller hacka, plocka bort stenar och lös upp eventuella klumpar. Ett plattrensjärn gör jobbet lätt som en plätt.
Gräv inte upp för mycket
När du ska plöja ner dina färdiga gröngödselväxter i rabatten eller i en trädgårdspall kan det vara lätt att gräva upp för mycket jord innan du blandar ner allt. Gör i stället plöjningen successivt, i små plättar eller rader, så att inget hamnar utanför. Att samla ihop en massa spilld jord kan ta längre tid än att plöja ner gröngödslet!
Odla mellan raderna
Du kan så gröngödselväxter mellan det du redan planterat om du vill, och det är ett utmärkt sätt att locka maskar och mikroorganismer till ditt grönsaksland och hålla ogräs och skadedjur borta. Tänk dock på att inte välja plantor som konkurrerar med varandra, exempelvis genom att sno åt sig allt ljus eller norpa åt sig för mycket kväve.
Praktiska redskap och hjälpmedel
Gröngödsling kan ske på både stor och liten skala, vilket innebär att du bör anpassa dina trädgårdsredskap därtill. En enkel odlingslåda på balkongen behöver inte mycket mer än ett par handskar, en trädgårdsspade och en sekatör medan en stor odling till och med kan behöva maskiner.
Fröer
Det finns en mängd fröer som du kan använda för din gröngödsling. Ett av de största utbuden hittar du hos Odla.nu som också säljer verktyg och tillbehör, och på deras hemsida finns också mycket matnyttig information. Några av de vanligaste gröngödslingsväxter är de följande.
- Honungsfacelia — en utmärkt växt för dig som vill odla grönsaker och örter och som dessutom är populär bland bin och fjärilar. Välj gärna ett ekologiskt alternativ. Planteras på våren och är redo för skörd under tidig höst.
- Lupiner — med sina rejäla, djupgående rötter är de här blommorna inte bara vackra att se på utan även duktiga på att hålla kväve i jorden. Välj ettåriga varianter för att de inte ska ta över trädgården.
- Klöver — det är inte bara kor som älskar klöver, även jorden gör det tack vare dess kvävetillförsel. Vacker på gräsmattan eller sommarängen och du kan bland annat välja varianter som blodklöver eller honungsört.
Sådd
Till sådden behöver du inte så mycket mer än en kratta, en handluckrare och ett plattrensjärn för att preparera jorden. Beroende på hur stor din odling ska vara kan du behöva en vattenkanna eller en längre slang med slangvagn — eller varför inte den smarta Superhoze, en praktisk vattenslang som är enkel att förvara då den skrumpnar ihop när den är tom och har en pistol med olika inställningar, från lätt duggregn till hård stråle.
Skörd
När du ska skörda växterna behöver du antingen en trädgårdssax eller en lie, men om det handlar om större ytor kan en gräsklippare eller en grästrimmer vara behändig.
Plöjning
När du skördat gröngödselväxterna är det bra att bryta ner dem genom att exempelvis hacka dem med en spade, och sedan låta dem ligga i ett par dagar så att de börjar brytas ner och bli mjuka.
Har du en mindre odling kan du sedan manuellt vända ner växterna i jorden med en trädgårdsspade eller handluckrare, men för en större yta kan det vara enklare att använda en större spade eller en jordfräs.