Köpa växthus i Svenskt klimat

Köpa växthus i Svenskt klimat

Har du planer på att bygga ett växthus i din trädgård, men behöver några goda råd och tips inför köpet? Då har du kommit helt rätt.

Här erbjuds information om vad som kan vara bra att tänka på i samband med att man skaffar ett växthus i Sverige. Får man bygga ett växthus hur man vill på sin egen tomt? Vilka regler är det egentligen som gäller?

Vi presenterar också två av alla de växthus som finns tillgängliga på marknaden, allt för att ge en djupare och bättre inblick i allt från prisläge och kvalitet till utseende på ett växthus.

Artikelns innehåll

  1. Köpa växthus
  2. Exempel på växthus

Köpa växthus

Ett växthus kan verkligen liva upp en tomt eller altan och låter dig odla längre intervaller på året. Eftersom du kan kontrollera både luftfuktighet och temperatur i ett växthus så innebär det att du får helt andra möjligheter för dina odlingar.

Krävs det bygglov?

Innan man köper ett växthus kan det vara klokt att tänka igenom vad det ska användas till, det vill säga om det endast ska finnas för dina odlingar eller om där även ska finnas en mysig plats att vistas på.

Vanligtvis krävs det inte något bygglov för att bygga ett växthus på sin tomt, men undantag förekommer och Sveriges kommuner kan ha bestämt sig för olika regler. Om du är osäker på detaljplanen i just din kommun och till exempel hur nära en tomtgräns du får bygga kan det vara klokt att ta kontakt med byggnadsnämnden.

Växthusets placering

Om du endast ska använda ditt växthus till odlingar är det bra att placera växthuset så att det faller en naturlig skugga över det, vilket kan ske om du placerar det i väst eller öst i förhållande till ditt hus.

Växter mår sällan bra av gassande sol under en längre tid. Har du även tänkt att vistas i växthuset som en slags lusthus kan det vara en bra idé att även fundera på vyn och närheten till ditt bostadshus.

Exempel på växthus

Det finns så klart mängder med växthus på marknaden, men här går vi igenom ett par av dem för att ni ska få en uppfattning om både utbud och pris.

Victoria växthus

Detta kombinerade växt- och lusthus finns i olika storlekar och är utfört i klassisk stil på mur. Om man inte lägger till något utöver standard och köper den minsta storleken (15,5 m²) med en mur på 83 cm kostar det omkring 90 000 kronor.

Victoria växthus ser välkomnande och pampigt ut och utrymmet räcker gott och väl både till umgänge och odlingar. Nockdekoration ingår och samtliga profiler kan lackas i önskad färg.

Om du är osäker på vilket utförande som passar bäst i din trädgård så finns det möjlighet att använda en guide i 3D där alla detaljer kan ses.

Compact

Här erbjuds ett modernt och populärt växthus med säkerhetsglas (standard) och ett profilsystem som är helt nyutvecklat. Compact är en robust modell med högt till tak och intressant designade detaljer i aluminium, antracitgrått och svart. Ingången utgörs av en så kallad stall- eller slagdörr med lås.

Det här är växthuset för dig som vill odla på 5,0 m² eller 6,6 m² och hålla din budget under 16 000 eller 17 000 kronor beroende på val av storlek. Den som vill kan dock göra ytterligare val och tillägg, som till exempel en nockdekoration, men då går prislappen upp.

Populära butiker