Hydroponisk odling hemma - så gör du!

Hydroponisk odling hemma — så gör du!

Så här enkelt kommer du igång med din alldeles egna hydroponiska odling i hemmet. Kanske är det vad din köksträdgård behöver?

Vad är en hydroponisk odling?

Hydroponisk odling, även kallat hydrokultur på svenska eller hydroponic system på engelska, är en gammal teknik som på sistone blivit mycket het på tapeten — både som hobby och professionell trädgårdsmetod.

Konceptet går ut på att dina växter får all den näring de behöver helt utan jord och resultaten brukar bli förvånansvärt fina. Dessutom är det riktigt roligt att odla hydroponiskt då det är spännande att se rötterna skjuta ut och växten öka i storlek!

Artikelns innehåll

  1. Vad är en hydroponisk odling?
  2. Skapa en hydroponisk odling
  3. Praktiska redskap
  4. Nyttiga tips
  5. Hydroponisk odling i historien

Skapa en hydroponisk odling

Om du vill sätta igång en hydroponisk odling finns det ett antal saker som du kommer behöva. Vatten är själva grundpelaren, men även behållare, näring och — sist men inte minst — växter behövs för att komma igång.

Vilka växter du väljer att odla är helt upp till dig, men örter passar särskilt bra för den här typen av odling; du kan exempelvis välja basilika, dill, rosmarin, mynta eller oregano. Du kan också odla saker som körsbärstomater, gurkor och jordgubbar i en hydroponisk odling.

1. Rätt plats och ljus

Som alla växter kommer dina örter behöva ljus. Om du har fönster som ger ett varmt eftermiddagsljus är det perfekt, men platser som inte ger för starkt, direkt solljus är också lämpliga.

Är det mörkt där du bor kan du ta till teknisk växtbelysning, till exempel en lampa i närheten som ger ett behagligt, stimulerande ljus uppifrån eller snygga och praktiska ställningar som enkelt kan plockas undan.

2. Rätt mängd vatten

Det första som görs vid hydroponisk odling är att du häller upp vatten i de behållare du skaffat. De kan vara av plast men många föredrar glas av miljövänliga skäl. Det gör det också lättare att se utvecklingen och hålla ovälkommen smuts och svamp borta.

För bästa resultat kan du använda filtrerat vatten, men så länge det är rumstempererat brukar det gå bra med vanligt kranvatten. Se till att inte fylla till brädden utan lämna ett litet mellanrum på en eller ett par centimeter.

3. Plantera växterna

Nu är det dags att sätta i örterna och du kan enkelt klippa av några kvistar från redan existerande plantor. Med en vass sax eller kökssekatör klipper du kvisten i sned riktning alldeles nedanför bladförgreningar, sedan klipper du bort de längsta grenarna tills du bara har några blad i toppen och en kal ”stam” på cirka 7-10 cm.

Ett praktiskt alternativ är så kallade odlingspluggar som består av färdigpackade ”tabletter” som redan innehåller näring och frön och som du enkelt lägger i en liten korg alldeles vid vattennivån.

4. Håll grumlet borta

När du väl planterat din hydroponiska odling är det viktigt att hålla vattnet så rent som möjligt. Du kan fylla på med lite friskt vatten dagligen, men också byta ut det helt några gånger i veckan.

Håll utkik efter minsta tecken på svamp, alger eller mögel eftersom det kan störa din odling — du kan förebygga detta genom att byta ut kärlen regelbundet.

5. Tid och näring

Efter några veckor kommer dina växter förhoppningsvis ha börjat växa till sig ordentligt. De ska även ha fått långa rötter och vid det här laget skulle du kunna plantera dem i jord om du ville. Eftersom det dock här handlar om hydroponisk odling ska du fortsätta ha dem i vattnet men för att de ska klara sig behöver de tillsatt näring.

Det finns ett antal näringslösningar som du kan använda, som du helt enkelt häller i vattnet — enklare kan det inte bli.


Praktiska redskap

För att lyckas med din hydroponiska odling kommer du behöva lite olika redskap och tillbehör. Till det mest grundläggande hör behållare, sax och näring, och du kan eventuellt också behöva konstgjord belysning eller en vattenpump om du vill satsa lite större.

1. Startpaket

Till en början kan det vara smart att skaffa ett startpaket från Gardenstore eller Granngården som har allt du behöver för att komma igång. Här får du som är nybörjare möjlighet att prova på hydroponisk odling och se om det är någonting för dig. Välj bara mellan olika storlekar och grödor — så länge du har tillgång till vatten och en väl upplyst plats som en fönsterbräda är det bara att sätta igång!

Ett startpaket består av en vattenbehållare som du ska fylla på, ett lock med ett flertal hål eller luckor, små korgar som du ska sätta i hålen och pluggar med frön som du ska sätta i korgarna. Du får också näringslösning och en liten instruktionsmanual.

Ett litet paket brukar bestå av tre luckor medan ett stort har minst sex stycken, och du kan välja mellan grödor som sallat, basilika, persilja, pak choi, rucola och så vidare.

2. Krukor och kärl

Du kan köpa särskilda krukor för hydroponisk odling som vattnar sig själva med automatik och som kommer med små torkade lerkulor som du enkelt sätter dina kvistar i. De kostar ofta lite mer men är väldesignade och praktiska.

Vill du satsa riktigt stort kan du skaffa ett helt allt-i-ett system, som bland annat består av en avlång vattentank i aluminium med lock, odlingskrukor, näringslösning och ett inbyggt LED-växtljus i olika färger och våglängder som går att reglera!

Ett annat alternativ är att göra allt på egen hand, och då är det först och främst viktigt att du har bra vattenbehållare som står stadigt samt är enkla att byta ut vattnet med. Med ett lock med hål i för växten kan du bevara fukten och skydda rötterna från för mycket ljus. Ska du använda pluggar behöver du en liten korg att sätta dem i.

3. Belysning

Utan rätt belysning kommer du tyvärr ingen vart och i det vintermörka Sverige kan det vara svårt att hitta en plats i hemmet som ger tillräckligt med ljus åt din hydroponiska odling.

Som tur är finns det mycket behändiga LED-lampor, som antingen hänger från taket som strålkastare eller sätts på ställningar och som både hjälper din odling och ser trevliga ut.

Sätt upp en liten hylla från Byggmax och gör din hydroponiska odling till en vacker del av din inredning, eller skaffa en LED-slinga som du monterar fantasifullt över dina växter.

4. Fukt och pump

För att dina växter ska få tillräckligt med syre och behållaren inte ska börja dra åt sig alger kan du antingen byta ut vattnet ofta eller skaffa en liten vattenpump, ungefär som vid ett akvarium. Det går dock bra att klara sig utan men om du vill satsa på större odlingar är det en smart investering.

Hydroponiska odlingar vill också ha mycket fukt, och det kan du antingen åstadkomma manuellt, till exempel genom att låta växterna stå i badrummet eller skaffa en luftfuktare från Proffsmagasinet som har modeller i olika storlekar. Det finns också finurliga små mekanismer som sprayar ut en lätt dimma med jämna mellanrum.


Nyttiga tips

Att odla hydroponiskt kan verka svårt om du är nybörjare men faktum är att det inte alls är så komplicerat. Om du redan sysslar med någon form av trädgårdsodling är egentligen den enda skillnaden att du inte använder jord.

Här får du några tips om vad du kan göra för att få garanterat goda resultat.

1. Var rädd om rötterna

Rötter tycker inte om direkt solljus eller att brytas av. För att förhindra att de ruttnar eller blir försvagade är det dels viktigt att du placerar dem så att de får i sig näringen från vattnet, dels att de skyddas från för mycket ljus. Ett reflekterande lock som du lägger runt plantan gör susen och när du ska byta vatten var noga med att inte stöta i rötterna så att de skadas.

2. Akta dig för alger

Om vattnet inte byts ut tillräckligt ofta eller behållaren får för mycket solljus kommer det sakta men säkert bli grumligt och fyllt av alger som kan kväva dina växter. De kan svara svåra att bli av med om de väl får fäste så se alltid till att hålla vattnet fräscht med en pump eller regelbundna byten.

Tips: Byt kärl helt så att du kan koka det du använt, för att på så sätt få bort alla ovälkomna alger och bakterier. Använder du en pump bör du också rengöra den ordentligt då alger kan fästa sig på insidan.

3. Ge rätt näring

Ett vanligt misstag är att ge de hydroponiska växterna för mycket eller för lite näring. Beroende på vilken tillväxtfas de befinner sig i och vilken sort de är behöver de olika mängd och näringslösning.

När du planterar kvistar direkt i kärlet behöver du inte göra något annat än att byta vatten regelbundet, men när rötterna börjar komma ut är det dags med näring. Färdiga pluggar brukar å andra sidan redan innehålla lite näring, men kommer behöva komplettering när de börjar växa till sig.

Det finns färdiga närdingspaket för hydroponisk odling att köpa som är enkla, bra och ämnade för just det här ändamålet. Välj alltid lösningar som är specifikt utformade för hydroponisk odling och läs instruktionerna noga.

4. Börja enkelt!

Som nybörjare är det alltid bäst att komma igång med växter som är enkla att odla hydroponiskt. Olika sorters bladgrönt som ruccola eller sallat brukar klara sig bra, liksom örter som basilika och persilja.

Tomater brukar också vara ganska enkla men tar lite mer plats. Det brukar också gå att odla meloner men de blir ganska tunga och otympliga. Potatisar, däremot, vill ha sin mylla!


Hydroponisk odling i historien

Ordet hydroponisk kommer från grekiskans ydor — vatten — och ponos — odlande — och beskriver tillvägagångssättet mycket bra; att odla med vatten. Här använder du med andra ord vatten istället för jord och genom att tillföra näring och ha ett bra odlingssystem får du fina resultat året runt.

De första experimenten med vattenodlingar började redan på 1600-talet men det dröjde tills 1900-talet för att de verkligen skulle få fart. Det berodde bland annat på att forskare sett samband mellan vissa växters sjukdomar och jorden de odlades i och nu ville man hitta bra alternativ.

Idag kan du prova på hydroponiska odlingar i köket eller växthuset genom att plantera örter, bär och grönsaker som du och hela familjen kan njuta av.

Populära butiker