Odla nötter i trädgården eller hemma

Odla nötter i trädgården eller hemma

Enligt experterna bör vi äta nötter varje dag, och vad kan därför vara bättre än att odla dem själv? Här går vi igenom allt du behöver veta för att lyckas på egen hand.

Hasselnötter, valnötter, mandlar och kastanj – få saker är så goda som nötter i olika form. Rostade, i bak, i sirap eller till maten; nötter är inte bara smakrika, de är dessutom supernyttiga.

Då det svenska klimatet inte alltid är det bästa när du ska odla nötter kan det synas svårt att komma igång, men om du bara håller dig till rätt sorter kan du se fram emot härliga skördar. Har du tillgång till värmehus kan du till och med prova på lite mer exotiska varianter, och resultatet kommer uppskattas av både dig och din omgivning.

Artikelns innehåll

  1. Lite fakta om nötter
  2. Vilka nötter passar i den svenska trädgården?
  3. Fem nötter du kan odla i Sverige
  4. Tips för att lyckas med nötodlingen
  5. Praktiska redskap och tillbehör
  6. Glöm inte vad du odlar

Lite fakta om nötter

Ordet nöt kommer ifrån det latinska ordet för valnöt, nux, och används idag generellt sett för alla sorters frön och kärnor. Av den anledningen kan det kanske vara lite förvånande att även jordgubben är en nöt medan jordnöten eller kokosnöten inte är det, om vi ska tala rent vetenskapligt. Eftersom det nuförtiden är allmänt vedertaget att använda ordet nötter för mångt och mycket håller vi oss därför till den lösare definitionen i den här texten.

Nötter är torra frukter som är omgivna av ett hårt skal, och de är fulla av nyttiga ämnen som till exempel linolsyra, omega-3, e-vitamin och ett antal mineraler. En näve om dagen sänker riskerna för hjärt- och kärlproblem samt hjälper till att hålla blodsockernivåerna normala — och dessutom är det riktigt gott.

Vilka nötter passar i den svenska trädgården?

Av förklarliga skäl är det enklare att odla nötter som redan finns i den nordiska naturen och därför är rustade att klara av det skandinaviska klimatet. Det är bäst att exempelvis satsa på inhemska hasselnötter eller valnötter men om du har ett växthus — eller åtminstone möjlighet att hålla plantorna inomhus under de riktigt kalla dagarna — kan du även lyckas med jordnötter, kastanjer eller mandlar.

Du hittar många olika sorter hos bland annat Granngården eller Odla.nu, liksom mycket annat som till exempel redskap och olika sorters tillbehör.

Nötter tar tid på sig att bli redo för skörd, men det gör å andra sidan slutresultatet så mycket bättre. Med tålamod och bra skötsel, rätt temperatur och skydd mot möss och ekorrar kan du se fram emot ett riktigt gott och nyttigt knaprande i många år framöver.

Med rätt förutsättningar de håller länge, särskilt om du låter dem vara kvar i sina skal eller lägger dem i honung på grekiskt vis, blir det många fler tillfällen än vid julbordet som du kan njuta av dina nötter.

Fem nötter du kan odla i Sverige

Om du har bestämt dig för att börja odla nötter bör du börja med de enklaste sorterna och se vad du tycker. Följande fem nötter går att odla själv men det är viktigt att de får tillräckligt med omvårdnad för att de ska klara sig.

Hasselnötter

En riktig klassiker på det svenska julbordet som en gång i tiden växte i hela Sverige men som idag framförallt håller sig till de sydligare delarna. Ute i det fria blir hasseln oftast en stor buske med långa grenar och de sega stammarna klarar även hårda vindar, medan de mindre buskarna är känsligare.

Om du vill plantera hassel från grunden är det viktigt att du använder färska och skalfria nötter, gärna av typen Zellernöt eller Halls Giant, men det allra enklaste är att köpa buskar som redan kommit en liten bit på vägen.

Placera dem i en del av trädgården där hasseln får stå i lä och var noga med att beskära den med jämna mellanrum.

Valnötter

Valnötsträdet är lite krokigt och knotigt och ser ut som att det egentligen tillhör i en saga. Det ger välsmakande nötter som är enormt nyttiga och näringsrika, och det går till och med att plocka dem från marken och grodda själv.

Se först till att köldbehandla de färska nötterna över vintern och plantera dem i mindre krukor framemot våren. I princip går det även att sätta dem direkt i jorden, men tyvärr är det här en av de stora favoriterna bland allehanda gnagare — så de till att du har ett ordentligt skydd för dem mot Piff och Puff!

Kastanj

Kastanjeträdet är mäktigt och majestätiskt och dess taggiga gröna frukter förhöjer den exotiska känslan ytterligare. Det här är ett träd som dels behöver plats, dels jord som dräneras väl, och det behöver både ljus och värme och mår alla bäst när det får stå i lä. Du kan hitta färdiga träd på ungefär 1.5 – 2m i butik, men även mindre varianter som står i kruka och sedan får planteras om för att det ska bli större.

Vill du odla kastanj från frukten behöver du ett litet drivhus för att det ska grodda — och innan det bör det köldbehandlas i kylskåpet under några månader.

Mandel

En riktigt god nöt som passar lika bra som ett tilltugg till drinken som på en härlig tårta, och som tillika gör susen för hjärnan. Vill du grodda en mandel från början bör du först låta den ligga i kylskåpet i några veckor, helt insvept i lite fuktigt papper eller en påse med jord, och sedan sätta den i en kruka som dräneras lätt och som gärna innehåller sand och grus.

Mandelträdet har djupgående rötter och tycker om sol och värme.

Jordnötter

Det kanske mest exotiska alternativet för dig som vill odla nötter. Jordnöten brukar förvisso inte trivas i svenska trädgårdar men däremot växter den glatt inomhus eller i ett växthus. Köp färska, oskalade nötter och plantera dem direkt i en kruka inomhus.

Till skillnad från de ovanstående varianterna går det ganska snabbt att odla jordnötter och du kan se fram emot skörd efter ungefär fem månader.

Tips för att lyckas med nötodlingen

Tålamod är den främsta dygden för dig som vill odla egna nötter, särskilt de större varianterna som ska stå ute i din trädgård. Det är dock fullt möjligt men rekommenderas till dig som planerar att bo på samma plats i många år framöver.

För att lyckas med odlingen är det viktigt att du känner till varje växts individuella behov, vilka framförallt har att göra med var nöten hör hemma. Jordnöten kommer exempelvis från sydligare breddgrader och vill därför helst bo varmt medan den inhemska valnöten eller hasselnöten klarar kylan bra.

Stratifiering

Många nötter kräver kylbehandling, eller stratifiering på fackspråk, för att de ska få utvecklas under de förhållanden som är mest naturliga för dem.

Det här görs enkelt genom att du sätter dem i kylen, omsvepta av lite jord och papper i en påse, och sedan håller koll på dem så att de inte börjar mögla. Det här är nötens vinterdvala, så att den blir redo att skjuta grodd till våren.

Groddning

Det här är fasen där du vill få fram en grodd ur nöten, vilket ibland sker under den sista delen av kylbehandlingen eller genom att du sätter den i en mindre kruka som du sedan låter stå lite ljust men svalt. Kom hela tiden ihåg att målet är att efterlikna de naturliga förhållandena så mycket som möjligt samtidigt som du måste ta med det svenska klimatet i beräkningen. Har du en ljus del i din trädgård som står lite skyddad kan du för all del låta krukan stå där på dagen men ta in den igen till natten medan det fortfarande är kallt.

Små krukor som passar utmärkt för den unga nöten hittar du hos till exempel Gardenstore eller Odla.nu, medan jordnötter bäst förvaras i en genomskinlig kruka eller burk under den här fasen så att du kan se hur den utvecklas under ytan.

Omplantering

När du fått en liten planta är det dags att sätta den ute i marken eller i en större kruka. Ska du odla mandel i kruka behöver du en ganska hög modell då den skjuter djupa rötter, medan valnötsträdet trivs i dränerad jord av varierad kvalitet och hasseln gärna vill ha lite lägre näringshalt.

Jordnöten, å andra sidan, behöver porös och sandig jord. Har du ett större växthus kan du odla nötter året runt medan buskar och träd som ska stå ute brukar planteras på våren och skördas till hösten.

Förvaring

Då nötter av sin natur är hårda, torra frukter bör de förvaras så torrt och mörkt som möjligt, vilket görs bäst i en burk eller påse i kylen. Innan du ska äta dem är det dock allra godast att värma upp dem lite grann, antingen genom att låta dem stå i solen ett tag eller rosta dem i ugnen.

Du kan också låta de nötter du ska äta under den kommande veckan stå under en enkel värmelampa eller en växtbelysning, så att du hela tiden har gudomligt goda och knaprigt torra nötter tillhanda.

Om du vill ha nötter under den större delen av året gör du bäst i att låta dem vara kvar i sina skal tills det är dags att knäcka dem, men du kan också konservera dem genom att lägga in dem i sirap eller honung. Med en klick yoghurt eller lite glass har du en underbar efterrätt.

Praktiska redskap och tillbehör

Att odla nötter i växthus eller i hemmet går i vissa fall bra, så länge du har möjlighet att kontrollera temperaturen väl. Som vi redan sett behöver de flesta nötbuskar och -träd en hel del kyla i början, och sedan värme och sol under blomningen och tillväxten. Har du möjlighet att hålla rätt temperaturer genom att ta in och ställa ut krukorna beroende på väder och vind kan du till exempel hålla dig med en trevlig hasselbuske, men räkna inte med att få någon vidare skörd.

Däremot går det bra med jordnötter, då de av sin natur gillar sol och värme och inte har någonting emot att vara inne så länge de får vatten och ljus.

Växthus

Det roliga med växthus är att de låter dig experimentera med alla möjliga sorters växter. Du kan skaffa ett litet miniväxthus till fönsterbrädet eller en större fristående variant. Bra sortiment hittar du bland annat hos Gardenstore och Byggmax, som har olika modeller och storlekar.

Bestäm hur stort ditt växthus ska vara efter dina odlingsplaner; en jordnötsplanta blir till exempel uppemot en halv meter hög och behöver därför inga enorma utrymmen. Skulle du däremot få för dig att odla cashewnötter, som behöver ett tropiskt klimat, få du räkna med en sluthöjd på upp till trettio meter. Det är med andra ord viktigt att du vet vad du planterar och att bara för att det går att få något att växa i ett växthus är det inte nödvändigtvis det bästa alternativet.

Krukor och drivhus

När det är dags för nöten att skjuta skott bör den stå i en relativt liten kruka så att den inte blir överväldigad. Det finns både minidrivhus till småkrukor som är perfekta för nötens första levnadsperiod. Öka sedan på storleken allteftersom, innan det blir dags att plantera trädet i din trädgård.

Redskap

Förutom de uppenbara tillbehören, som en bra spade, krukor och handskar, är det också viktigt att du kan trimma dina buskar och träd. I vissa fall räcker det med en bra sekatör, men för grenar behöver du en trädgårdssåg eller en batteridriven grenkapare.

Hasselbusken behöver till exempel rejäla genomkörare, och ju mer du ägnar dig åt den desto finare resultat får du.

Glöm inte vad du odlar

Det kan låta som en självklarhet, men faktum är att det inte bara är ekorrar som glömmer var de grävt ner sina nötter. Se till att du har bra etiketter eller små skyltar på pinnar där det står klart och tydligt vad du odlar eller vad du har i kylskåpet för stratifieringen.

Populära butiker