Så lyckas du med pannkakor

Så lyckas du med pannkakor

Här samlar vi allt du behöver veta för att göra perfekta pannkakor varje gång.

Pannkakor kan ätas både som efterrätt efter exempelvis ärtsoppa, och som huvudrätt om du helt enkelt bara vill äta pannkakor.

Vad du har på pannkakan bestämmer du själv, och det är det som är det fina; alla i familjen kan göra sin egen variant och bli helt nöjda oavsett hur olika tillbehör de har.

Ingredienser

  • 1 liter mjölk
  • 5 ägg
  • 5 dl mjöl
  • 1 tsk salt

Ingredienserna är enkla att komma ihåg eftersom det är hälften så mycket mjöl och ägg — 5 dl i det här fallet — som det är mjölk — 10 dl.

Skulle du vilja göra mer pannkakssmet ökar du bara så att du får samma förhållande mellan ägg/mjöl och mjölk som i receptet.

Om du har två liter mjölk istället för en liter blir det alltså 10 ägg, 10 dl mjöl och 2 tsk salt.

Mer matig pannkakssmet

Använd gärna vetemjöl special när du kan det, eftersom det mjölet är mer proteinrikt och mer "matigt" än vanligt mjöl. Du blir både mättare och får i dig mer protein än du får med traditionellt mjöl.

Gör så här

Att göra pannkakssmeten är egentligen inte mer avancerat än att blanda ingredienserna, men om du gör på det här sättet blir det enklare att få en jämn och fin smet utan mjölklumpar.

  1. Börja med att knäcka äggen i en bunke och vispa upp dem så att de börjar bli ljusare.
  2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa ihop.
  3. Tillsätt mjölet och vispa till en så jämn smet som du orkar eller hinner (tips: använd elvisp).
  4. Häll i saltet samt resten av mjölken och vispa smeten så att allt blandas.
  5. Om du har tid och möjlighet, låt smeten stå i 10-30 minuter så att den hinner sätta sig.

Nu är det dags att steka pannkakorna, vilket du gör i valfri stekpanna — även om jag rekommenderar en pannkakspanna.

Steka pannkakor

Att steka pannkakorna är enkelt men kräver tålamod eftersom du behöver få in rätt temperatur på din spis, och alla spisar är olika.

Så här brukar jag göra:

  1. Se till att stekpannan har tillräckligt med stekfett och är varm, ungefär på hälften av det varmaste som plattan klarar.
  2. Häll därefter i ungefär en deciliter smet i pannan.
  3. Se till att smeten rinner ut över hela stekpannan.
  4. Använd en pannkaksspade eller vanlig stekspade för att vända pannkakan när smeten har stelnat och undersidan är gyllenbrun.
  5. Nästa sida behöver inte alls lika lång tid, utan brukar kunna vändas efter redan en halv minut.

Därefter lyfter du av pannkakan till ett fat vid sidan om, lägger lite nytt stekfett i pannan och häller i en deciliter smet.

Låt det ta tid

Det är viktigt att hitta rätt temperatur. Låt det därför ta tid att hitta rätt stektemperatur, och sätt gärna en timer på de första pannkakorna så att du lär dig hur lång tid det tar att steka en pannkaka.

Gör du inte det kommer pannkakorna tyvärr att gå sönder, vilket gör att många tappar lusten och tror att de gjort dålig smet. Låt det bara ta tid så ordnar det sig.

Servera

Så snart du stekt upp dina pannkakor är det dags att servera dem tillsammans med de tillbehör du tycker är godast. Här väljer man helt själv det som passar en bäst.

Många har kanadensisk lönnsirap, jordgubbssylt, hallonsylt eller äppelmos till, men man kan också använda exempelvis banan och honung, ost och skinka eller andra kombinationer för att ytterligare göra pannkakan lite matigare.

Steker du till hela familjen är det ofta bäst att börja servera under tiden som du steker, så att man slipper vänta på att alla pannkakor blivit klara — och de dessutom börjat svalna.

Tips för att lyckas bättre

Att steka pannkakor kan vara mödosamt och irriterande om de går sönder eller bränner fast, så här kommer ett par tips för hur du får perfekta pannkakor varje gång.

Använd en pannkakspanna

En stor framgångsfaktor när man steker pannkakor är att ha en riktigt bra pannkakspanna, helst i gjutjärn, vilket både ger bättre stekyta och gör att du kan steka snabbare.

Med en bra pannkakspanna är det en fröjd att steka pannkakor, och även om äldre gjutjärnspannor blev varma om handtaget när man stekte finns det moderna varianter med handtag i trä, som är skönare att hålla i och arbeta med.

Pannkaksspade

De flesta stekspadar är tyvärr för tjocka för att passa bra när man steker pannkakor, vilket leder till att det blir svårhanterat och pannkakorna riskerar att gå sönder när du ska vända dem.

Det finns dock en traditionell produkt som kallas för pannkaksspade, vilket är en speciell stekspade ämnad just för att enkelt få upp pannkakor från pannan.

Med en bra pannkaksspade blir du både smidigare och snabbare i din pannkaksvändning.

Plättpanna

Om du har barn eller bara älskar plättar kan du förkorta stektiden avsevärt genom att köpa en plättpanna också, och helt enkelt steka både pannkakor och plättar samtidigt. Plättpannan kallas ofta för plättlagg, vilket är det äldre namnet som används i folkmun. Hos affärerna heter det dock plättpanna nuförtiden.

Det kräver stundtals en del koncentration att steka båda typerna samtidigt, men det är skönt att slippa stå och vända pannkakor i en timme och istället vara klar på ungefär hälften av tiden. Hos Cervera finns exempelvis en plättpanna från tillverkaren Anders Petter för en rimlig peng.

Använd elvisp eller köksmaskin

Att vispa för hand är bra för att träna upp din uthållighet, men kan vara svettigt och mödosamt om man vill få en riktigt jämn pannkakssmet. Använd därför en elvisp av hög kvalitet när du vispar din pannkakssmet för bästa resultat.

Jag själv använder en köksmaskin när jag ska vispa ihop pannkakssmeten, vilket kanske låter som overkill när det bara gäller pannkakor, men som faktiskt är riktigt smidigt när jag gör mycket pannkakssmet. Att slippa stå och hålla i bunken och vispen är ett stort plus för mig, då jag bara kan slänga i ingredienserna och låta smeten vispas jämn och fluffig helt utan att jag själv behöver stå och arbeta.

Stek inte för varmt!

Många gör misstaget att ha alldeles för varmt på spisplattan när de steker pannkakor, vilket tyvärr ofta inte är en bra idé alls. Jag brukar steka på värme 4 till 5 av 10 på en glaskeramikhäll eller på värme 6 av 12 på en traditionell spis för att få rätt temperatur, där pannkakorna går tillräckligt snabbt att steka men ändå inte blir brända.

Testa dig fram till vad som passar bäst för dig, men var försiktig med värmen och ha hellre lite lägre värme i början — det är betydligt bättre än att du bränner dina pannkakor för att du har för varmt.

Använd matfettsblandning

Sist men inte minst kommer ett tips om vilket stekfett du ska använda, vilket faktiskt gör en riktigt stor skillnad. Mitt tips är att steka i en blandning av vanligt smör och olja, vilket är vad du hittar i både Bregott från Arla samt Smör & Raps från Ica och Coop. Använd de normalsaltade varianterna för godast smak.

Oljan i blandningen gör nämligen att din stekpanna blir smörjs regelbundet allt eftersom du steker fler pannkakor, och smöret gör att de smakar precis lika gott som man kan förvänta sig.

Populära butiker