Bästa växtbelysningen 2024

Bästa växtbelysningen 2024

Ge dina växter det ljus de behöver — här är den bästa växtbelysningen vi kunde hitta!

Att odla i Sverige är inte alltid så tacksamt; minst halva året är mörkt och trist, och våra kära plantor mår bara sämre och sämre ju längre tid det är mörkt på året.

Räddningen i det här fallet är att köpa en växtbelysning — och specifikt en bra växtbelysning, som faktiskt ger växterna den typ av ljus som faktiskt stimulerar växternas fotosyntes. Här samlar vi den bästa växtbelysningen just nu!

Bästa växtbelysningen

Det här är de bästa växtbelysningarna som stimulerar växternas fotosyntes.

1. Nelson Garden LED 18W

Nelson Garden LED 18W
Bäst i test!

Den här LED-lampan har snäppet högre ljusstyrka och stimulerar därmed även fotosyntesen bättre än LED-strippen.

Den här växtlampan kopplar du in i ett vanligt E27-uttag, vilket gör att du exempelvis kan hänga ner en lampsockel över en blomma i fönstret — smidigt och enkelt, med bra ljuskvalitet och en lång brinntid på 35000 timmar.

 • Produkt: LED 18W
 • Varumärke: Nelson Garden
 • Längd: 13 cm
 • Starkare fotosyntesaktivt ljus
 • Hög kvalitet
 • Lång brinntid
 • E27-sockel
 • Lampan är ganska stor, köp en rymlig E27-sockel

Hitta Nelson Garden LED 18W här:


2. Nelson Garden LED Small 15W 39 cm

Nelson Garden LED Small 15W 39 cm
Smidig LED-slinga!

Smidig och enkel LED-strip med ljus som stimulerar växternas fotosyntes. Dess mätvärde för fotosyntesaktivt ljus är på 378 µmol vilket är väldigt bra för en LED-strip.

Nelson Garden LED Small 15W 39 cm har dessutom en brinntid på inte mindre än 35 000 timmar, vilket motsvarar 8 timmar om dagen i över 11 års tid; mycket ljus för pengarna alltså.

 • Bra fotosyntesaktivt ljus
 • Lågt pris
 • Jättelång brinntid
 • Lägre fotosyntesaktivt ljus

Hitta Nelson Garden LED Small 15W 39 cm här:

Artikelns innehåll

 1. Bästa växtbelysningen
 2. Därför är bra växtbelysning viktigt
 3. Vi rekommenderar
 4. Artikelns varor

Därför är bra växtbelysning viktigt

Det går faktiskt inte att köpa "för billig" växtbelysning, för det är elementärt för växterna att det ljus som växtbelysningen utstrålar faktiskt även stimulerar dess fotosyntes. Låt oss förklara vad detta betyder.

Ljusets temperatur

När man mäter ljusets temperatur, alltså om det är ett varmt ljus eller ett kallt ljus, använder man Kelvin-skalan. Värdena på Kelvinskalan anges mellan ungefär 2000 och 8000 K (Kelvin) där 2000 K är ett ljus som är varmt/orange och 8000 K är ett ljus som är kallt/blått.

Dagsljuset en vanlig dag är 6500 K, och därmed är det ingen slump att de lampor vi rekommenderar ligger omkring Kelvinvärdet för dagsljus — helt enkelt för att växtbelysningen kunna stimulera växterna på det bästa sättet sett till ljustemperaturen.

Ljuset behöver ge energi

När det gäller växtbelysning är det viktigt att växterna stimuleras på samma sätt som när de får solljus på sig; alltså äkta ljus som stimulerar växternas fotosyntes. Detta värde mäts i mikromol (förkortat µmol) och är något du kan hitta bland de bästa ljusen. En billig och dålig LED-lampa kommer alltså inte avge något korrekt ljus alls, och därmed är ljuset inte gynnsamt för växten.

Detta fotosyntesaktiva ljus anges som PPFDPhotosynthetic Photon Flux Density — vilket på ren svenska betyder ungefär fotosyntetisk fotonflödesdensitet.

Växternas tillgång till ljus

För att komma underfund med hur mycket ljus du behöver lägga till behöver du fundera över hur mycket ljus dina växter och odlingar faktiskt får där de står i ditt hem; är det vintertid så får de nästan inget ljus alls, och så kan ju även vara fallet under sommarhalvåret om växterna skulle stå på en lite mörkare plats i hemmet.

Beroende på hur dina förutsättningar hemma ser ut så varierar det hur många växtbelysningar du behöver köpa. Om du artificiellt vill ge dina växter den bästa förutsättningen att växa som de ska bör du minst ge dem ungefär 200 µmol/s/m² från din växtbelysning.

Vi rekommenderar

Tack vare sin höga andel fotosyntesaktivt ljus på över 1200 µmol/s/m² är Nelson Garden LED 18W ett riktigt bra val till din nya växtbelysning, och som en ren bonus kan du koppla in den i befintliga E27-socklar för vanliga hushållslampor. Fungerar perfekt likväl i hemmet som i växthus och är enkel att använda och installera.

Artikelns varor

VaraBästa priset
Nelson Garden LED 18W446 kr
Nelson Garden LED Small 15W 39 cm489 kr

Populära butiker