Så odlar du lök

Så odlar du lök

Lär dig allt om att odla lök — både inomhus, på balkongen och i trädgården.

Lökar hör till de mest spännande växterna att plantera då de tar sig rejält med tid för att samla krafterna och sedan plötsligt skjuter upp och förtjuser omvärlden med sina undersköna blommor.

Det finns ett stort antal olika sorter och du kan plantera dem på flera sätt; i kruka, i rabatten, i pallkragar och i gräsmattan. Du kan sätta lökar inomhus såväl som utomhus och du kan blanda olika sorter om du vill.

Möjligheterna är många och varierade och du kan se fram emot enastående resultat med så vitt skilda lökväxter som tulpaner, hyacinter, snödroppar och narcisser.

Artikelns innehåll

  1. Allmänt om lökar
  2. Variera mellan sorter och odlingssätt
  3. Goda matlökar
  4. Vilka löksorter passar bäst?
  5. Tips för att odla lökar hemma
  6. Skydda dina husdjur
  7. Redskap för att odla lökar

Allmänt om lökar

Lökar kommer i regnbågens alla färger och i många skepnader men de har alla gemensamt att de startar sina liv i ett slags ide som varar i flera månader. I de allra flesta fallen sätts lökarna på hösten för att blomma på våren, men det finns också möjlighet att hålla en året-runt produktion genom att plantera inomhus eller i växthus. Medan vissa lökväxter är enormt tåliga och till och med klarar mycket låga temperaturer och väderförhållanden är andra mer känsliga.

Det finns hundratals olika lökväxter och till de vanligaste storfamiljerna hör liljeväxter, amaryllisväxter och irisväxter.

Liljeväxter

En stor och varierad familj med medlemmar som tulpaner, klockliljor och klassiska liljor.

Amaryllisväxter

Hit hör några av de mest folkkära namnen som snödroppar, krokus och narcisser. Trots sitt namn tillhör även påskliljan denna familj.

Irisväxter

Amerikanska irisar och trädgårdsirisar är både tacksamma att odla och enormt vackra att se på och det här släktets många medlemmar finns antingen som lökar eller knölar.

Variera mellan sorter och odlingssätt

Hur du planterar de olika växterna beror dels på vilken sort du vill ha, dels huruvida du vill få ett vilt eller mer ordnat intryck. Många tycker att det är roligt att blanda friskt mellan olika sorter och att plantera dem i grupper av varierande storlekar, medan andra tycker om strukturerade eller geometriska former.

Du kan också sätta lökarna på olika djup så att de inte alla kommer upp exakt samtidigt, vilket ger ett mer långvarigt resultat och ger en levande och inspirerande effekt. Blomman kommer ju upp där löken planterats, och därför är det upp till dig vilken typ av utseende du vill att din trädgård ska ha.

Goda matlökar

Förutom de vackra blommor som kommer från övervintrande lökar finns det också ett stort antal matlökar, exempelvis;

Dessa matlökar passar dessutom i svenska trädgårdar och krukor. De planteras oftast under våren och tar mellan två och tre månader att bli redo för skörd — en kul och enkel odling som gör måltiderna så mycket trevligare.

Vilka löksorter passar bäst?

Om du vill plantera lökväxter utomhus är det viktigt att du väljer sorter som klarar kyla bra och att du är medveten om vilket väderstreck din trädgård vetter mot. I de flesta fallen är sydliga trädgårdar enklast men med rätt skydd, krukor och pallkragar kan du även få mycket bra resultat i den nordliga uteplatsen. Olika lökar är mer eller mindre tåliga, så allra bäst är om du väljer sorter som du anser passa dina förhållanden bäst när det kommer till temperatur, fuktighet och vind.

Det finns många fina lökväxter som passar alldeles utomordentligt i svenska trädgårdar och medan vissa blommar under en säsong kan andra komma igen i flera år. Här kommer några förslag på lökväxter som du kan pryda din trädgård med som klarar sig fint i det nordliga klimatet. Du kan hitta ett stort utbud hos Odla.nu tillsammans med bra redskap och tillbehör.

Tulpaner

Få blommor är så älskade som tulpanerna och det finns en myriad av varianter som komma i olika färger och former. Traditionellt sett är tulpanen en symbolisk gåva där varje färg står för känslor och intentioner som vänskap, uppbrott eller kärlek och det går mycket bra att plantera dem både i krukor och direkt i jorden. Tulpaner brukar vara tåliga men det är viktigt att de står i väldränerad jord så att de inte ruttnar.

Välj en kul lök-mix för att överraskas av dess många färger, eller skaffa annorlunda varianter som den lite luddiga Sensual Touch som brukar börja komma upp i april, eller den papegojbladiga Arabian Mystery Parrot som blommar lite senare.

Narcisser

  • Den kanske mest berömda nacissen är påskliljan, en praktfull och ståtlig blomma som brukar klara flera år om du gräver upp den i tid och planterar om de små sidolökarna som är klara när du ser att blommorna nått slutet av sin säsong.
  • Pärlhyacinter är också mycket vackra och kan med fördel planteras i kruka inomhus. De är tåliga mot kyla men gillar inte för mycket fukt och kommer liksom påskliljan relativt tidigt på våren.
  • En lite annorlunda, men likväl härdig, narciss är Amadeus Mozart som har en vacker, orange färg och som blir nästan en halv meter hög.
  • Om du vill sätta lökar som blommar senare, från mitten av sommaren, kan du prova på liljan Apricot Fudge som inte bara har en underbar färg utan dessutom kan bli upp till ett par meter hög. Sätt dem i soligt läge mot spjälor för en vacker effekt som påminner om rosor.

Liljor

Liljor är otroligt vackra men kan ha mycket varierande krav och grad av tålighet. Av den anledningen är det bäst att du väljer sorter som klarar det nordiska klimatet väl om du ska ha dem utomhus, medan du kan experimentera med mer exotiska varianter om de får vara inne.

De flesta liljor vill stå i en porös och väldränerad jord och det är därför en god idé att blanda i grus eller sand när du sätter dem. Däremot vill de dessutom gärna se solen, så välj trädgårdens ljusaste platser för dem.

Några vackra och lite annorlunda varianter är exempelvis den lilagula Michailovsky, som kommer under den sena våren, och den stora och exotiska Magic Star, som blommar under hög- och sensommar.

Tips för att odla lökar hemma

Att odla lökar brukar vara mycket tacksamt då det finns många sorter som klarar de svenska klimatförhållandena. Det finns dock några saker du kan behöva tänka på för att lyckas riktigt bra när du odlar lökar.

Låt inte lökarna torka ut

Ett vanligt missförstånd om lökar är att de länge kan ligga och vänta tills de sätts. Det gör att de lätt torkar ut och inte överlever, vilket naturligtvis blir en stor besvikelse. Se därför till att skaffa dina lökar i samband med att du ska sätta dem.

Hur frestande det än kan vara att gå och botanisera långt i förväg är det alltså bäst att plantera lökarna med en gång. Tänk på att du också kan sätta lökarna vid olika tidpunkter — det ger dessutom en mer levande effekt till din trädgård då de kommer upp allt eftersom.

Ge lite extra näring

Genom att sätta dina lökar i en näringsrik jord får den övervintrande löken möjlighet att samla på sig mycket styrka och energi. Om du vill vara säker på att din jord är så pass näringsrik som den behöver vara kan du köpa lökgödsel eller näringspinnar som du använder i din odlingsjord.

Alla löksorter kräver inte gödslad jord vid sådd — exempelvis tulpaner klarar sig faktiskt utan det. Är du orolig, eller kanske till och med säker på att du har en relativt näringsfattig jord, kan det dock vara bättre att gödsla den lite innan sådd.

Många lökar mår dessutom bra av att få lite extra näring när det börjar bli dags för dem att komma upp, då det innebär en kraftansträngning efter en lång tid i vila.

Tänk på storlek och plats

Hur djupt du ska sätta dina lökar beror framförallt på deras storlek. En liten lök behöver mindre djup än en stor, så om du vill sätta olika sorter tillsammans är det viktigt att de inte alla sätts på samma nivå.

Är du osäker på vilket djup dina lökar behöver kan du mäta deras bredd och sedan multiplicera med tre; en lök med 3 cm bredd behöver med andra ord ett djup på ca 9 - 10 cm. Ett bra verktyg som kan hjälpa dig med sådden är ett lökjärn, som du kan mäta och sedan sätta därefter.

När du placerar lökarna i din trädgård är det också viktigt att du väljer rätt plats. Undvik de fuktigaste och skuggigaste delarna och se till att de får ordentligt med ljus — dränering är A och O för lökarna och vissa sorter vill ha det extra torrt och varmt.

Skydd mot frost

Generellt sett så bör de skyddas mot frost, men det görs enkelt med hjälp av löv som fallit — eller särskilda frostskydd och vindskydd.

Vill du satsa stort kan du också fixa ett eget växthus som tillåter mer exotiska varianter — hos exempelvis Byggmax hittar du allt från miniväxthus för balkonger eller fönsterbrädor till stora, klassiska växthus som du kan ha i din trädgård eller på din uteplats.

Skydda dina husdjur

Vissa lökväxter kan vara giftiga, särskilt för husdjur, och därför är det alltid bra att göra lite efterforskningar om du råkar ha en glupsk hund, en nyfiken katt eller en matglad kanin. Några av de vanligaste blommorna som påskliljor, trumpetliljor och snödroppar är alla giftiga vid förtäring.

Redskap för att odla lökar

När du ska odla lökar behöver du vissa redskap och tillbehör för att få bra resultat. Eftersom nästan alla typer av lökväxter behöver växa i en väl dränerad jord som inte är för kompakt är det därför viktigt att du kan luckra upp ordentligt innan sådd och att du har ett bra bevattningssystem.

Det finns också många bra redskap som kan underlätta ditt arbete, och här följer några exempel på bra tillbehör för en riktigt lyckad skörd.

Krukor, pallkragar och jord

Oavsett om du ska sätta dina lökar direkt i marken, i kruka eller pallkrage är det viktigt att jorden är näringsrik och har rätt konsistens. Vissa narcisser gillar till exempel lite kraftigare jord medan liljor ofta föredrar mer porös och nästan sandig kvalitet.

När du ska välja kruka, se alltid till att den är väl perforerad i botten. Om du vill satsa på matlök är det särskilt lämpligt att sätta lökarna i pallkragar, åtminstone under den första tiden då jorden måste ha en viss temperatur för att de ska klara sig.

Näring

De flesta lökväxter mår bra av lite extra näring när det börjar bli dags för dem att blomma. Sätt organiska näringspinnar i jorden, eller särskilt lökgödsel som är ekologiskt framtaget, och passar för alla typer av lökar — inklusive matlök — när under tidig vår för en välbehövlig boost.

Lökjärn

Med ett lökjärn kan du sätta dina lökar med stor precision — det finns dessutom modeller med skalor på, som gör det ännu enklare att sätta lökarna.

Principen med lökjärnet är både enkel och smart: du trycker ner järnet i marken på önskat djup, vrider om så att det fylls med jord och lyfter upp. Nu har du ett perfekt litet ”golfhål” som du placerar löken i och fyller igen med jorden du tagit upp med järnet.

Löken placeras med rötterna nedåt och djupet beror på dess storlek — som vi nämnde tidigare tar du lökens bredd gånger tre, så har du djupet; en bredd på 2 cm ger ett djup på 6 cm.

Kultivator

Ett perfekt redskap för sig som har en mindre trädgård eller rabatt och behöver luckra upp jorden innan sådd är kultivatorn. Lökväxter avskyr som bekant allt för kompakt jord, och med denna lilla ”kratta” kan du göra den mer porös och lämplig.

Om du skulle behöva det så finns det även varianter med långt skaft, vilket kanske räddar din rygg vid långa stunder av trädgårdsarbete i trånga utrymmen eller i konstiga vinklar.

Sekatör

En sekatör eller en blomstersax gör det enkelt för dig att knipsa av blommor som du vill ge bort eller sätta i vas. En av de allra bästa och populäraste sekatörerna på marknaden är ARS VS-7XZ, som både är hållbar, bekväm och säker att använda.

Om du har valt en löksort som ska vara i flera säsonger är det bra att lämna en del av stjälken och bladen så att deras näring kan ”återvinnas” under lökens vinterdvala.

Större maskiner

Om du har en större trädgård kan du behöva ta hjälp av tekniken då det blir för tungt att sköta allt arbete manuellt. Spara ryggen med en praktisk jordfräs som får ordning på rabatten såväl som större planteringar, och välj en bra grästrimmer om du planterat lökar i gräsmattan och därför inte kan använda en vanlig gräsklippare.

Populära butiker