Guide: Odla tulpaner

Guide: Odla tulpaner

En av Sveriges mest populära blommor i trädgården är tulpanen, som finns i många olika sorter — och som dessutom tål klimatet väl. Så här gör du för att lyckas med dina tulpaner.

Sedan tulpanens ankomst till Europa på 1500-talet har den vackra växten blivit en av de populäraste blommorna i hus och trädgårdar. Med sin eleganta, rundade form och sköna kulörer har den liknats vid juveler, drottningar och ren och skär kärlek och i Sverige säljs ingen annan blomma mer än just tulpanen.

Det är också kul att odla egna tulpaner och de goda nyheterna är att det är fullt möjligt att göra här uppe i Norden. Här kan du läsa om hur du bör gå till väga, vad du bör tänka på och vilka sorter du kan välja mellan.

Artikelns innehåll

  1. Kom igång-listan
  2. Odla tulpaner
  3. De bästa tulpansorterna
  4. Allmänt om tulpaner

Kom igång-listan

Här samlar vi nyttiga länkar för att du ska komma igång och hitta det du söker så snabbt som möjligt.

Rekommenderat Beskrivning
Tulpansorter Utforska de många tulpansorterna.
Benmjöl Långtidsverkande näring för dina tulpaner.
Vinterskydd Skydda dina vindkänsliga tulpaner med ett vinterskydd.
Verktygskit Ett paket med alla verktyg du behöver samlade.
Kruka med hål i botten Tulpaner mår bäst om jorden dräneras — välj därför en kruka med hål i botten.

Vi går givetvis igenom alla rekommendationer i detalj i vår stora guide till att odla tulpaner.

Odla tulpaner

Tulpaner är en växt som inte tycker om fukt och frost. När du ska odla blomman är det därför viktigt att den är väl dränerad, vilket inte är så svårt som det låter;

  • om du vill plantera den i trädgården bör jorden vara uppluckrad och kunna andas
  • om du använder krukor ska de absolut ha hål i botten och inte stå på fat där vattnet kan samlas
  • jorden kan även blandas ut med lite sand

Till skillnad från vissa andra växter är det alltså inte så viktigt att du har exakt rätt sorts jord, så länge den innehåller bra näring och inte är för kompakt. Det finns många olika krukor, balkonglåda och blomsterlådor att välja mellan, men håll i minnet att dränering är A och O för att lyckas med dina tulpaner.

För att underlätta och lyckas med dräneringen, välj krukor med hål i botten, balkonglådor med överfyllnadsskydd eller en luftig blomsterlåda när du ska plantera tulpaner.

Har du en trädgård och planerar en större tulpanodling kan det vara en god idé att skaffa en jordfräs för att luckra upp jorden ordentligt innan sådden. Välj även ett par bra trädgårdshandskar så att du både skyddar dina händer och håller dem rena.

Verktyg

Tulpanlökarna planteras under tidig höst och blommorna brukar komma i april-juni beroende på vilken sort det är och hur klimatförhållandena är. Många väljer att sätta lökarna på olika djup för att få ett så långvarigt resultat som möjligt, och för det behöver du en trädgårdsspade — som är lite större — eller en planteringsspade — som är lite mindre — beroende på var du ska plantera dem.

Det finns även smarta kit med både små räfsor, sekatör och annat — då får du allt du behöver på en gång. Det är viktigt att du har alla verktyg du behöver för dina odlingar, så att det inte känns svårare än det behöver vara.

Vindskydd och värme

Eftersom det kan bli rejält kallt i vårt land är det viktigt att skydda lökarna mot allt för låga temperaturer och långvarigt regnrusk. Om du har satt dem direkt i jorden är ett bra tips att täcka dem med löv som du rafsat ihop och krukor kan du placera nära husväggar och under tak. Det går också att sätta upp vindskydd om det råder särskilt mycket snålblåst, och när det är som allra kallast går det också att vira in dina krukor i exempelvis plast. Dräneringen är dock fortfarande viktigast av allt!

Det finns bra vindskydd för små och stora planteringar, och det finns dessutom fantastiskt roliga vinterskydd för växter som ser ut som tuppar, får och åsnor som livar upp den annars lite tråkiga vinterträdgården.

Näring för tulpaner

Allt levande behöver näring och dina tulpaner är inget undantag. Efter en lång vinter börjar det mot våren bli dags för dem att blomma och det kräver en extra kraftansträngning. Om du vill kan du ge dem en liten boost genom att ha i blodmjöl eller gödsel i jorden när du ser att tulpanerna börjar komma upp.

Allra bäst är om du väljer organiska alternativ, som exempelvis benmjöl som är långtidsverkande och som du bara behöver använda någon gång i månaden.

Förvara tulpaner

När dina tulpaner så är i sin fulla prakt kan du glädjas åt dem i sitt naturliga tillstånd eller skörda dem med en skarp kniv eller sekatör och ställa dem i en vacker vas med lite höjd. Om du skär dem alldeles innan bladen vecklas ut klarar sig blommorna i minst en vecka.

Se till att inte utsätta dem för mycket solljus och värme så håller de ännu längre och placera dem aldrig nära fruktskålen då det kan få dem att vissna snabbare. Genom att ge tulpanerna svalka och att snitta dem var eller varannan dag får de bättre varaktighet, så att du kan njuta av dem längre.

Tänk alltså på att:

  • Skär dem alldeles innan bladen vecklas ut
  • Utsätt dem för minimalt med direkt solljus
  • Snitta dem varannan dag
  • Håll dem undan fruktskålen

De kräver lite omvårdnad, men när allt kommer omkring är det inte speciellt mödosamt att hålla sina tulpaner fina.

De bästa tulpansorterna

Eftersom Sverige har ett kyligt och ganska omväxlande klimat finns det vissa tulpansorter som passar extra bra då de är lite tåligare än andra. Utbudet är mycket stort och om du vill ha några blommor som är ganska olika sinsemellan kan de följande fyra tulpanerna vara något för dig.

1. Couleur Cardinal

Couleur Cardinal är uppkallad efter de katolska kardinalernas röda dräkter och är en mycket vacker tulpan som verkligen står ur i mängden. Blomman brukar hålla länge, är tålig mot väder och vind, och avger en mycket behaglig, lätt doft.

2. Rembrandttulpanen

Rembrandttulpanen har fått sitt namn efter den berömda målaren då den med sina vackra, randiga blommor i olika kulörer ger intrycket av att vara ett konstverk. Konstnären själv avbildade sin älskade hustru med just denna tulpan i håret, och den köps oftast i mix-påsar som innehåller många olika färger.

3. Snow Crystal

Tulpansorten Snow Crystal är en underbart ståtlig variant, med sin snövita färg och stora, lite luddiga blommor. Även den är en tålig blomma som klarar det svenska klimatet och den kan antingen vara ensam stjärna i din trädgård, eller blandas med andra färger för en mer varierad effekt.

4. Jackpot

Jackpot är en mörkare tulpan med vackra, vita kanter som har egenskapen att den kommer igen i flera år. Dess djuplila färg påminner om svarta vinbär och björnbär och den ger din trädgård en annorlunda och sofistikerad stil.

Det finns tusentals olika tulpansorter, och vilken som passar just dig bäst är så klart upp till var och en — ta därför tillfället i akt och utforska fler tulpansorter.

Allmänt om tulpaner

Tulpanen är en lökväxt som i sitt vilda tillstånd ursprungligen fanns i olika geografiska områden som Himalayas berg, Mellanöstern och området runt Medelhavet. Det var dock osmanerna som gjorde blomman riktigt populär genom att odla och handla med den och blomman prisades i dikter och användes som utsmyckning i de rikas turbaner. En teori är att blommans namn kommer just från denna huvudbonad, antingen då den liknar den i formen eller då den fungerade som en statussymbol och dekoration för just turbaner.

Många europeiska länder blev snart förtjusta i den vackra blomman men det var i Nederländerna som ren och skär hysteri kom att bryta ut på 1600-talet. Fenomenet kom att kallas tulpenmanie, tulpan-mani, och ledde till att människor handlade med blomman som valuta, vann eller förlorade hus och egendomar och till och med begick brott för dess skull.

Tulpaner i Sverige

Till Sverige ska blomman ha kommit på mitten av samma århundrade med Olof Rudbäck den Äldre som snart hade landets första tulpanträdgård med många sorter.

I den svenska trädgården återfinns många olika tulpanarter, inklusive inhemska hybrider som uppkallats efter kända personligheter som Ingmar Stenmark och Kronprinsessparet. Faktum är att inget annat folk i världen köper så många tulpaner som svenskarna, och sedan 20 år tillbaka firas Tulpandagen i mitten av januari med olika fester och evenemang.

Tulpanernas färger

Det som gör tulpanen så populär är bland annat att den finns i många olika färger, former och sorter och att det går att skapa hybrider av olika slag. I Holland, där alla nya sorter registreras, beräknas närmare 7000 olika tulpaner finnas namngivna.

Tulpanen kan vara enfärgad, randig eller spräcklig och kommer i en vid färgskala som sträcker sig över hela regnbågen, med blått som undantag. Medan vissa sorter är breda och trubbiga till formen är andra spetsiga och smala och dess blad kan vara rundade, fransiga eller vridna. Den kan också variera i höjd och ha olika preferenser vad gäller både odlingstid och skötsel, och kan planteras i rabatter så väl som krukor.

Det är, med andra ord, en mångsidig blomma och den upphör aldrig att fascinera och förtjusa.

Populära butiker