Sekatör

Vad är en sekatör?

Ett av de viktigaste verktygen i trädgården är sekatören. Här tar vi en närmare titt på verktyget, dess konstruktion och dess ursprung.

En sekatör är ett trädgårdsverktyg som används för att klippa där saxar inte orkar med. Framför allt använder man sekatören för att klippa i kvistar och grenar i både träd och buskar.

Namnet sekatör i sig kommer från det latina ordet seco, som betyder genomskära. Sekatören ser ut som en bågformad sax och har bara ett vasst blad; det andra är platt och trycker grenen mot det vassa bladet.

Ofta har sekatören en fjäder mellan handtagen som hjälper till att öppna upp greppet igen, och på så sätt lossa sekatören från det du har klippt.

Professionella varianter

För de som ska klippa riktigt mycket med sekatörer finns det dessutom tryckluftsdrivna varianter — dessa används dock inte speciellt mycket för privat bruk, utan mer kommersiellt på exempelvis större odlingar av frukt eller grönsaker.

Som privatperson fungerar vanliga sekatörer som ARS eller Fiskars utmärkt — och billiga är de också; allt från under hundralappen till över 400 - 500 kr.

Starka modeller

De bästa modellerna för privatpersoner är de som har en hävstångskonstruktion, där du kan överföra kraft mellan dina tryckningar och på så sätt klippa riktigt grova grenar utan problem.

Dessa kostar lite mer, men om du har många grova grenar i din trädgård är det en bra investering — ett enkelt sätt att spara in på både dina egna leder och på tiden det tar att klippa kvistarna och grenarna i trädgården.

Tvåhandsfattning

Det finns dessutom sekatörer som du håller med två händer. Dessa är naturligt större än de som du bara håller med en hand, och ger fördelen att du får större blad och möjlighet att verkligen ta i när du klipper.